Η Κύπρος εγκλωβίζεται σε νατοϊκό κλοιό

Η πρόσφατη απόφαση της αμερικανικής γερουσίας, του αμερικανικού πενταγώνου και της αμερικανικής προεδρίας να δοθεί ένα τέλος στο πολύχρονο εμπάργκο πώλησης όπλων στην Κυπριακή δημοκρατία σηματοδοτεί ένα «τέλος εποχής».

Η Κύπρος πρωτοστάτησε από την δεκαετία του 60’ στον 20ο αιώνα σαν μια από τις χώρες που αγωνίστηκε στον διεθνή χώρο για τον πυρηνικό αφοπλισμό, με μια δυναμική παρουσία μέσα από την ομάδα αδέσμευτων χωρών (Κούβα, Σουηδία, Γιουγκοσλαβία, Αίγυπτος  Μεξικό κ.λπ.) Αυτές οι χώρες που ανέπτυξαν κοινή συναντίληψη για την υποστήριξη της εθνικής αυτοδιάθεσης όλων των αναπτυσσόμενων χωρών ενάντια σε κάθε μορφή αποικιοκρατίας και ιμπεριαλισμού, έξω από τις συμμαχίες των τότε υπερδυνάμεων.

Με την κατάρρευση της ΕΣΣΔ και τις πολιτικές αλλαγές στις σοσιαλιστικές χώρες της Ευρώπης, παγιώθηκε η παγκοσμιοποίηση του ΝΑΤΟ υπό την ηγεσία των ΗΠΑ.  Σήμερα όμως συγκροτείται ένας νέος ανερχόμενος πολυπολικός κόσμος, με ισχυρούς ανταγωνιστές τις ανερχόμενες δυνάμεις των BRICS.  Η έμπρακτη πολεμική και αμφισβήτηση αυτής της πραγματικότητας από πλευράς ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ θα έχει ολέθριες συνέπειες σε βάρος της ειρήνης.  Συνέπειες που σήμερα αποτυπώνονται με τον πόλεμο που διαδραματίζεται στην Ουκρανία. Η νατοϊκή περικύκλωση της Ρωσίας με υποψήφια «θύματα» τις ήδη ενταγμένες χώρες της Βαλτικής, καθώς και της Πολωνίας, Ρουμανίας, Τσεχίας, Σλοβενίας, Βουλγαρίας, με επόμενους «σταθμούς» Γεωργία  Αρμενία, Αζερμπαϊτζάν  Τουρκμενιστάν, Καζακστάν, Τατζικιστάν και Κιργιζία δεν φαίνεται να αναχαιτίζεται με απρόβλεπτους κινδύνους για ολόκληρη την ανθρωπότητα.

Όλες οι προαναφερόμενες χώρες βρίσκονται στο «μαλακό υπογάστριο» της Ρωσίας μπλοκάροντας ταυτόχρονα και «τον δρόμο του μεταξιού» της Κίνας.

Σε αντίθεση με τη Νατοϊκή Ελλάδα που στο έδαφός της βρίσκεται πλειάδα αμερικανικών και νατοϊκών βάσεων, η Κύπρος οφείλει να αποφύγει την ένταξη σε αυτή την δολοφονική Νατοϊκή αλυσίδα η οποία ενυπάρχει μαζί με την άρση του εμπάργκο.

Η διαδικασία ενσωμάτωσης της Κύπρου στο ΝΑΤΟ, επιβάλλει την άμεση μετατροπή της σε «πελάτη» του αμερικανικού στρατιωτικού συμπλέγματος. Η στρατιωτική βάση του Ακρωτηρίου θεωρείται βρετανικό έδαφος με βάση τις αποικιακές συμφωνίες με την Μεγάλη Βρετανία. Η Γαλλία όπως και το Ισραήλ διαθέτουν λιμάνια στρατιωτικών διευκολύνσεων στο νότο της μεγαλονήσου. Ο Βορράς παραμένει υπό την παράνομη κατοχή της Τουρκίας. Το Δράμα και η τραγωδία της Κύπρου θα ολοκληρωθούν με την ένταξή της στο ΝΑΤΟ;

Οι λαοί της Βαλκανικής, της Ανατολικής Μεσογείου, έχουν ιστορικά παραδείγματα ηρωικών λαϊκών αγώνων ενάντια στον ναζισμό, στις ξένες επεμβάσεις, στην αποικιακή και ιμπεριαλιστική θηριωδία. Κύπρος, Ελλάδα, Παλαιστίνη, (και όχι μόνο) είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου σε έναν κόσμο που είναι πολύ κοντά στην απόλυτη καταστροφή. Οι δυνάμεις της ειρήνης, της ανεξαρτησίας, της σοσιαλιστικής προοπτικής έχουν ένα δίλημμα  η τώρα η ποτέ …