Οι ροές φυσικού αερίου μειώνονται και η Ρωσία απειλεί με διακοπή πετρελαίου τις χώρες που θα επιβάλουν πλαφόν

Οι υπουργοί Οικονομικών της G7, της Ομάδας των Επτά ισχυρότερων οικονομιών παγκοσμίως, σχεδιάζουν να εφαρμόσουν ένα ανώτατο όριο στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου και των προϊόντων πετρελαίου, και ζητάνε από πολλές χώρες να κάνουν το ίδιο.

Σε ανακοίνωσή τους αναφέρουν ότι “Το ανώτατο όριο της τιμής θα οριστεί σε ένα επίπεδο που θα βασίζεται σε μια σειρά τεχνικών δεδομένων και θα αποφασιστεί από το σύνολο του συνασπισμού πριν από την εφαρμογή του”, γράφουν οι επτά χώρες στη δήλωση αυτή, διαβεβαιώνοντας ότι οι μελλοντικές τιμές “θα ανακοινωθούν δημόσια με σαφή και διαφανή τρόπο”.

“Στόχος μας είναι να ευθυγραμμίσουμε την εφαρμογή με το χρονοδιάγραμμα των σχετικών μέτρων εντός του έκτου πακέτου των κυρώσεων της ΕΕ”, προσθέτουν.

Την ίδια ώρα το Κρεμλίνο μέσω του εκπροσώπου του Ντιμίτρι Πεσκόφ δηλώνει ότι η Ρωσία θα σταματήσει να πωλεί πετρέλαιο σε χώρες που επιβάλλουν ανώτατο όριο τιμών στους ενεργειακούς πόρους της Ρωσίας και έκλεισε λέγοντας πως αυτά θα οδηγήσουν σε σημαντική αποσταθεροποίηση της παγκόσμιας αγοράς πετρελαίου.

Είναι αρχή της φυσικής ότι η δράση φέρνει αντίδραση. Οι κυρώσεις που υπεβλήθησαν στη Ρωσία σε συνδυασμό με τη στήριξη στην ηγεσία της Ουκρανίας προκάλεσε την αντίδραση της Ρωσίας και σήμερα υπάρχει σοβαρό ενεργειακό πρόβλημα σε όλη την Ευρώπη. Τώρα έρχονται με νέα μέτρα άγνωστο που θα οδηγήσουν. Ήδη έχουμε νέα μείωση στις ροές φυσικού αερίου του Nord Stream 1.

Η λύση του προβλήματος περνάει μέσα από την άρση των κυρώσεων κατά της Ρωσίας και με την έναρξη διαπραγματεύσεων μαζί της με στόχο τον τερματισμό του πολέμου. Διαφορετικά η Ευρώπη θα συνεχίσει να αυτοπυροβολείται.