Ενεργειακό αδιέξοδο για τη χώρα και την ΕΕ συνολικά, με την επιλογή του αυτόματου πιλότου των ΗΠΑ

A worker at a natural gas depot in western Ukraine turns a valve. (Pavlo Palamarchuk / Associated Press)

Όλη η Ευρώπη αδυνατεί ή μάλλον δεν θέλει να αποδεχτεί ότι η συνεχιζόμενη αντιπαράθεση με τη Ρωσία μεγεθύνει το ενεργειακό πρόβλημα και μοναδικός κερδισμένος είναι οι ΗΠΑ.

Οι ΗΠΑ αρχικά πίεσαν τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να προχωρήσουν σε κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας με υποσχέσεις για την εξασφάλιση ενεργειακών πόρων, υποσχέσεις που ήταν γνωστό ότι δεν θα πραγματοποιηθούν. Αφού λοιπόν εξασφάλισαν την σύμπλευση της ΕΕ στην πολιτική τους εκμεταλλεύονται την κρίση προς όφελός τους ενώ δεν λείπουν και οι κοροϊδίες καθώς οι ποσότητες υγροποιημένου αερίου (LNG) που δίνονται στην Ευρώπη αφ’ ενός δεν επαρκούν και αφ’ ετέρου η τιμή είναι υπερβολικά υψηλή.

Οι ΗΠΑ την τελευταία περίοδο, αξιοποιώντας την απουσία αντιστάσεων στις χώρες της Ε.Ε. «παίζουν δυνατά» και επηρεάζουν  συνολικά της ενεργειακή πολιτική της Ευρώπης προς όφελός τους και αντίστοιχα με ζημιά της ΕΕ.

Ο πόλεμος Ρωσίας Ουκρανίας και οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας έκλεισαν εξάμηνο, τα μηνύματα για την ενεργειακή κρίση είναι άκρως απαισιόδοξα και ΗΠΑ και Ε.Ε. για την αντιμετώπισή τους σφυρίζουν αδιάφορα.

Σύμφωνα με αναλυτές, εκτιμάται ότι οι επιπτώσεις του ενεργειακού προβλήματος στην Ελλάδα, ακόμα και αν θα είναι ηπιότερες σε σχέση με άλλες χώρες της ΕΕ, σίγουρα όμως θα είναι δυσβάστακτες για τα λαϊκά στρώματα.

Είναι επιτακτική η ανάγκη της απαγκίστρωσης από το άρμα των ΗΠΑ όπως και ο μακροχρόνιος ενεργειακός σχεδιασμός προσαρμοσμένος στις ιδιαιτερότητες της χώρας μας.

Πέρα από  το θέμα του ενεργειακού προσανατολισμού, κρίσιμο θέμα είναι η ιδιωτικοποίηση και εμπορευματοποίηση της ηλεκτρικής ενέργειας που σταθμός της ήταν η ίδρυση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας με το νόμο 4512/2018 (ΦΕΚ Α’ 5/17.01.2018) της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ που αποτέλεσε ορόσημο για την ιδιωτικοποίηση και εμπορευματοποίηση της ηλεκτρικής ενέργειας. Το αγαθό της ηλεκτρικής ενέργειας κατέστη πλέον επίσημα ένα χρηματιστηριακό εμπόρευμα, πάνω στην τιμή του οποίου οι ολιγάρχες τζογάρουν, με προφανείς αρνητικές επιπτώσεις για την πλειοψηφία του λαού που πληρώνει πανάκριβα το ηλεκτρικό ρεύμα.

Σήμερα αποτελεί  περισσότερο από ποτέ αναγκαιότητα ο δημόσιος ενεργειακός τομέας με στόχο την αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας, η ενεργειακή απεξάρτηση με απεμπλοκή  από τον ατλαντικό παράγοντα, η αλλαγή στάσης απέναντι στη Ρωσία. Η χώρα μας αντί να ταυτίζεται με τον αμερικανονατοϊκο μπλοκ θα πρέπει να επιδιώξει να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις για να σταματήσει ο πόλεμος και να ακυρωθούν οι κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας.

Τέλος πρέπει να μπει φρένο στην ασυδοσία των  ισχυρών ενεργειακών ομίλων, που  θησαυρίζουν, ενώ ο λαός  υποφέρει. Πρέπει να μπει ένα τέλος στην ισχύουσα κατάσταση με την κυβέρνηση να επιβάλει  χαράτσι στους λογαριασμούς ρεύματος  και να συνεχίζει να επιδοτεί τα κέρδη των ενεργειακών ομίλων. Οι επιδοτήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος είναι μια απλή ασπιρίνη και είναι αδύνατο να αντιμετωπίσουν τα βάρη για τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά.