Το Βερολίνο υιοθετεί μέτρα μείωσης στη θέρμανση και στο φωτισμό

Η Γερμανία ανακοίνωσε σειρά μέτρων για την μείωση κατανάλωσης ενέργειας που συνοδεύονται από έκκληση προς τους ιδιώτες και τις επιχειρήσεις για να τα ακολουθήσουν.

Μεταξύ άλλων στα μέτρα περιλαμβάνονται πλαφόν στους θερμοστάτες στην δημόσια διοίκηση και κατάργηση της παροχής ζεστού νερού στα δημόσια κτίρια.

Η θέρμανση των γραφείων και των δημοσίων κτιρίων θα περιορισθεί στους 19° C από την 1η Σεπτεμβρίου, στους 12° C στους χώρους όπου οι εργαζόμενοι ασκούν έντονη χειρωνακτική εργασία.

Δεν θα υπάρχει θέρμανση στους κοινόχρηστους χώρους, όπως οι διάδρομοι και δεν θα υπάρχει ζεστό νερό για το πλύσιμο των χεριών.

Εξαιρούνται των μέτρων τα νοσοκομεία και τα κοινωνικά ιδρύματα.

Ο Υπουργός Οικονομίας σε δηλώσεις του επισήμανε πως «Χωρίς μια γενική συμμετοχή των επιχειρήσεων, αλλά και του πληθυσμού, δεν θα εξοικονομήσουμε αρκετό φυσικό αέριο».

Αλλα μέτρα που αποφασίσθηκαν προβλέπουν ότι τα καταστήματα δεν θα μπορούν θα έχουν ανοικτές τις πόρτες τους αν θερμαίνονται, ο νυκτερινός φωτισμός των κτιρίων θα απαγορεύεται και οι φωτεινές διαφημίσεις θα σβήνουν από τις 22.00 μέχρι τις 06.00.

Η Γερμανία λοιπόν παίρνει μέτρα για την εξοικονόμηση ενέργειας. Πριν τον πόλεμο της Ρωσίας με την Ουκρανία η εξάρτηση της Γερμανίας από το ρωσικό φυσικό αέριο ήταν 55% και στις αρχές Ιουνίου ανερχόταν στο 35%.

Το φυσικό αέριο χρησιμοποιείται για την θέρμανση του 50%των γερμανικών νοικοκυριών πράγμα που σημαίνει ότι το ποσοστό της εξάρτησης θα μεγαλώσει.

Εμείς θα επαναλάβουμε ότι το πρόβλημα για όλη την Ευρώπη περνάει μέσα από την αλλαγή στάσης απέναντι στη Ρωσία, την άρση των κυρώσεων και τον τερματισμό του πολέμου.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ