Λαϊκή Ενότητα: Η ευρωπαϊκή αναλγησία δεν έχει πάτο: «ΟΧΙ» των δανειστών στην παράταση προστασίας της πρώτης κατοικίας εν μέσω πανδημίας

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η ευρωπαϊκή αναλγησία δεν έχει πάτο: «ΟΧΙ» των δανειστών στην παράταση προστασίας της πρώτης κατοικίας εν μέσω πανδημίας

Ούτε η φονική πανδημία με 1,543,563 νοσούντες και 90,954 νεκρούς μέχρι σήμερα δε φαίνεται να πτοεί τους τεχνοκράτες του Eurogroup από την επιτάχυνση των αντιλαϊκών πολιτικών, που θα αποτελειώσουν τα δικαιώματα και το βιοτικό επίπεδο των λαών.

Εν τω μέσω της πανδημίας του Covid-19, που απειλεί την υγεία και τη ζωή των λαών, και έχει ήδη δραματικές επιπτώσεις συρρίκνωσης του εισοδήματος και των εργασιακών δικαιωμάτων, οι δανειστές αρνήθηκαν να παραταθεί το υπάρχον ελάχιστο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας που λήγει εντός ολίγων ημερών! Οι δανειστές, θεώρησαν κρισιμότερο να μη διαταραχθεί η «κουλτούρα των πληρωμών»!

Για άλλη μια φορά αποδεικνύεται, ότι η ΕΕ και οι μηχανισμοί δημοσιονομικής πειθαρχίας είναι εμπόδιο για τους λαούς και τα συμφέροντά τους, για μια καλύτερη ζωή και για την προστασία των θεμελιωδών αναγκών τους, ακόμη και σε αυτές  τις έκτακτες συνθήκες.

Ένα μήνα μετά την κήρυξη της πανδημίας, κι ενώ τα συστήματα υγείας βρίσκονται στο όριο της κατάρρευσης, στο Eurogroup ακόμη συζητούν ποιες θα είναι οι προϋποθέσεις λιτότητας και οικονομικής ασφυξίας, που θα συνοδεύουν την όποια οικονομική στήριξη δοθεί στα πληττόμενα κράτη από την πανδημία. Για άλλη μια φορά, οι χώρες που οι οικονομίες τους και τα συστήματά τους πρόνοιας τσακίστηκαν από τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές της ΕΕ, για χάρη του δημοσίου χρέους και των αιματηρών πλεονασμάτων, και ιδίως οι χώρες του Νότου, βρίσκονται αντιμέτωπες με τη δαμόκλειο σπάθη νέων μνημονίων και δεινών για τους λαούς.

Η περίφημη ευρωπαϊκή αλληλεγγύη κατέρρευσε αποκαλύπτοντας τον πραγματικό χαρακτήρα της ΕΕ ως μίας νεοφιλελεύθερης, ιμπεριαλιστικής ολοκλήρωσης, που λειτουργεί οξύνοντας την οικονομική ανισότητα, υπέρ των ισχυρότερων οικονομικά κρατών. Η κυβέρνηση της ΝΔ είναι συνένοχη, γιατί ενώ εξαντλεί τις αντιδράσεις της με αόριστες δηλώσεις, προσπαθώντας να καθησυχάσει τον Ελληνικό Λαό, εφαρμόζει πρόθυμα τις νεοφιλελεύθερες επιταγές.

Μεγάλες ευθύνες όμως έχει και ο ΣΥΡΙΖΑ, που ενώ κατά τα χρόνια της διακυβέρνησής του κατάργησε την οποιαδήποτε προστασία της πρώτης κατοικίας, εφάρμοσε τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς για να πετύχει την μαζική πραγματοποίησή τους και άλλαξε το νομοθετικό πλαίσιο, παραπέμποντας δεκάδες αγωνιστές στα δικαστήρια για την δράση τους κατά της λεηλασίας της λαϊκής περιουσίας, τώρα καταγγέλλει αυτή την διαδικασία.

Ο μόνος δρόμος για τους λαούς, για αντιστρέψουν τις πολιτικές της διάλυσης και να κατακτήσουν αξιοπρεπή και αποτελεσματικά συστήματα πρόνοιας, συστήματα δημόσιας υγείας για όλους και όλες, για να χαράξουν ένα δρόμο προόδου και αξιοπρέπειας είναι η ρήξη και έξοδος από τη νεοφιλελεύθερη φυλακή της ΕΕ.

Οι εργαζόμενοι, ο λαός, ο κόσμος του αγώνα έχουν δώσει εδώ και μία δεκαετία σκληρές μάχες για το δικαίωμα στη στέγη, ενάντια στα κοράκια των τραπεζών, των επενδυτικών funds των «κόκκινων δανείων», τις αντιλαϊκές κυβερνήσεις.

Σήμερα, ακόμη περισσότερο, που οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, τα φτωχά λαϊκά στρώματα υφίστανται τις μεγαλύτερες οικονομικές επιπτώσεις και αυτής της κρίσης, ο αγώνας ενάντια στο ξεσπίτωμα  χιλιάδων ανθρώπων, χρεωμένων από τις τοκογλυφικές πολιτικές, πρέπει να συνεχίσει εντονότερος.

Η Λαϊκή Ενότητα, τα μέλη και τα στελέχη της, όπως και το  προηγούμενο διάστημα αγωνιστήκαμε  για την προστασία της πρώτης κατοικίας, έτσι και τώρα θα αγωνιστούμε με όλες μας τις δυνάμεις, ενάντια στην λεηλασία της πρώτης κατοικίας και λαϊκής περιουσίας. 

Κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη!

Γραφείο Τύπου Λαϊκής Ενότητας

10/4/2020