Βρετανία: Κρατικοποίηση της ενέργειας ζητά το 53% των ψηφοφόρων των Συντηρητικών!

Περίπου οι μισοί ψηφοφόροι των κυβερνώντων Συντηρητικών της Βρετανίας τάσσονται υπέρ της επανακρατικοποίησης της βιομηχανίας ενέργειας, σύμφωνα με δημοσκόπηση, τα αποτελέσματα της οποίας δόθηκαν στη δημοσιότητα τη Δευτέρα, καθώς η άνοδος των τιμών ενέργειας ασκεί πιέσεις στους προϋπολογισμούς των νοικοκυριών.

Η βρετανική κυβέρνηση καλείται ολοένα και περισσότερο να πάρει έκτακτα μέτρα για να στηρίξει τους καταναλωτές μιας και οι τιμές της ενέργειας αναμένεται να αυξηθούν κατά 80% σε έναν μέσο όρο 3.549 στερλινών το έτος από τον Οκτώβριο, καθώς οι τιμές χονδρικής του φυσικού αερίου έφτασαν σε επίπεδα ρεκόρ.

Η δημοσκόπηση αυτή του YouGov που διενεργήθηκε για λογαριασμό της εφημερίδας Times δείχνει ότι το 47% αυτών που προγραμματίζουν επί του παρόντος να ψηφίσουν Συντηρητικούς στις επόμενες εκλογές τάσσονται υπέρ της επιστροφής σε δημόσια ιδιοκτησία των ενεργειακών εταιρειών, ενώ 28% αντιτίθεται και το 25% δεν γνωρίζει με βεβαιότητα.

Μεταξύ αυτών που ψήφισαν Τόρις στις τελευταίες εκλογές το 2019, το 53% υποστηρίζει την επανακρατικοποίηση των εταιρειών ενέργειας.

Οι πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειας στη Βρετανία ιδιωτικοποιήθηκαν από την Συντηρητική πρωθυπουργό Μάργκαρετ Θάτσερ πριν από περισσότερα από 30 χρόνια.

Είναι πάντως εντυπωσιακό ότι παρά τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης το αντιπολιτευόμενο Εργατικό Κόμμα που παλαιότερα έχει ζητήσει να κρατικοποιηθούν ξανά οι εταιρείες ενέργειας, ο σημερινός του ηγέτης, ο Κιρ Στάρμερ, έχει πει ότι καλύτερα θα είναι να δαπανηθούν απευθείας τα χρήματα για να μειωθούν οι λογαριασμοί του κόσμου. Η στάση αυτή του Εργατικού κόμματος δείχνει ότι η Ευρωπαϊκή Σοσιαλδημοκρατία έχει ενσωματωθεί πλήρως στο αστικό μπλοκ και έχει αποδεχτεί το νεοφιλελεύθερο αφήγημα.

Η δημοσκόπηση του YouGov, η οποία διεξήχθη την περασμένη Τρίτη και Τετάρτη, πριν από την πιο πρόσφατη ανακοίνωση από τις ρυθμιστικές αρχές της αύξησης στους λογαριασμούς ενέργειας, έδειξε επίσης ότι το 55% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι θα χρειαστεί να χαμηλώσει τον θερμοστάτη ή να περιορίσει την χρήση θέρμανσης τους ερχόμενους μήνες.

Το 21% των ερωτηθέντων δήλωσε επίσης ότι θα μπορεί να θερμάνει το σπίτι του “μόνον σε πολύ περιορισμένη βάση” και το 5% είπε ότι δεν πιστεύει ότι θα μπορεί να το θερμάνει καθόλου.

πηγή ΑΜΠΕ, Ναυτεμπορική

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ