Είναι επικίνδυνοι

Ολική είναι δυστυχώς η καταστροφή στην Ανατολική Αττική με τη φωτιά στην Πεντέλη. Τα τελευταία νέα σήμερα το πρωί 20/7/22 είναι ότι μετά το Ντράφι η φωτιά έχει επεκταθεί στην Ανθούσα, στο Γέρακα και στην Παλλήνη.

Εκτός από την τραγικότητα και την καταστροφή που έφερε η φωτιά μια άλλη τραγικότητα είναι αυτή της κυβέρνησης και του κρατικού μηχανισμού καθώς εδώ και μια εβδομάδα όλοι προειδοποιούσαν για πιθανότητα πυρκαγιών και ότι θα πρέπει να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα. Εκ του αποτελέσματος φαίνεται το πόσο είναι επικίνδυνοι καθώς και το ότι δεν έχουν ως προτεραιότητα την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών. Η καταστροφή στην Ανατολική Αττική συμβαίνει ενώ υπήρξαν τόσες προειδοποιήσεις και επίσης συμβαίνει μόλις λίγα χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα, τα κέντρα λήψης των αποφάσεων και όλα τα μέσα της κρατικής μηχανής.

Ο ρόλος της κυβέρνησης είναι να μελετά, να σχεδιάζει, να οργανώνει και να συντονίζει τη δράση των εμπλεκόμενων φορέων για την πρόληψη και αντιμετώπιση των φυσικών, τεχνολογικών καταστροφών ή καταστάσεων έκτακτης ανάγκης, τη μείωση της επικινδυνότητάς τους και των επιπτώσεων, καθώς και την ενημέρωση του κοινού για τα θέματα αυτά.

Ο ρόλος τους είναι να φροντίζουν για την αναβάθμιση και ενίσχυση του ρόλου των δασικών υπηρεσιών.

Ο ρόλος τους είναι να φροντίζουν για την πρόσληψη προσωπικού τόσο στις δασικές υπηρεσίες όσο και πυροσβεστικό σώμα.

Η κυβέρνηση μετά το τέλος της καταστροφής θα μιλήσει πάλι για ισχυρούς ανέμους για ακραία καιρικά φαινόμενα και για την κλιματική αλλαγή. Ο ρόλος όμως του κράτους και των κυβερνήσεων δεν είναι να κάνουν τις ίδιες διαπιστώσεις για πολλά χρόνια αλλά να βγάζει συμπεράσματα και όπως προαναφέραμε να μελετά, να σχεδιάζει, να οργανώνει και να συντονίζει τους εμπλεκόμενους φορείς για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των καταστάσεων έκτακτης ανάγκης.

Αυτά όμως απ’ ότι φαίνεται δεν είναι στις προτεραιότητές τους και γι’ αυτό έχουμε αυτά τα αποτελέσματα.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ