Απόφαση ΚΕ του ΑΡΙΣΤΕΡΟΥ ΡΕΥΜΑΤΟΣ: Για τις οικονομικές, κοινωνικές και πολιτικές εξελίξεις και το πρόγραμμα δράσης μας

Ιούλιος 2022

Απόφαση ΚΕ του ΑΡΙΣΤΕΡΟΥ ΡΕΥΜΑΤΟΣ

Για τις οικονομικές, κοινωνικές και πολιτικές εξελίξεις και το πρόγραμμα δράσης μας

 

 1. Οι διεθνείς εξελίξεις, εν μέσω παγκόσμιας υγειονομικής, οικονομικής, κλιματικής κρίσης και μετά τον συνεχιζόμενο πόλεμο στην Ουκρανία, χαρακτηρίζεται από την όξυνση και της γεωπολιτικής, ενεργειακής και επισιτιστικής κρίσης και από την απειλή οικονομικής ύφεσης και στασιμοπληθωρισμού.

Ταυτόχρονα έχει επιταχυνθεί η διαδικασία διαμόρφωσης ενός πολυπολικού κόσμου, με τις ΗΠΑ σε υποχώρηση ως μόνης παγκόσμιας υπερδύναμης, παρά την συσπείρωση και την διεύρυνση του ΝΑΤΟ με την έγκριση εισόδου σε αυτό της Σουηδίας και της Φινλανδίας. Η Κίνα οικονομικά, η Ρωσία στρατιωτικά, αλλά και οι χώρες των BRICS διεκδικούν ένα πιο αποφασιστικό ρόλο στις τοπικές, περιφερειακές  και παγκόσμιες εξελίξεις αμφισβητώντας την παντοκρατορία των ΗΠΑ, που για να την διατηρήσουν γίνονται πιο επιρρεπείς σε τυχοδιωκτικές στρατιωτικές ή άλλες ενέργειες.  Εντείνουν την οικονομική αντιπαράθεσή τους με την Κίνα, επιδιώκουν την ολοκλήρωση της περικύκλωσης της Ρωσίας και επιβάλουν κυρώσεις σε βάρος της, όπως και σε βάρος άλλων 40 χωρών, που αμφισβητούν έστω και ελάχιστα την κυριαρχία τους.

Ελπιδοφόρα για τους αγωνιζομένους ενάντια στον ιμπεριαλισμό και το νεοφιλελευθερισμό λαούς ήταν η εκλογική νίκη της Αριστεράς στην Κολομβία και τα πολύ καλά εκλογικά αποτελέσματα της ΛΑΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ στη Γαλλία.

Η κυβέρνηση της ΝΔ, με την εμπλοκή της χώρας στον πόλεμο της Ουκρανίας και την ακόμα μεγαλύτερη και πιο πειθήνια πρόσδεσή της στους τυχοδιωκτικούς σχεδιασμούς του ΑμερικανοΝΑΤΟικού ιμπεριαλισμού στην ευρύτερη περιοχή μας, βάζει το λαό και τη χώρα μας σε νέους μεγάλους κινδύνους.

Οι δυνάμεις της μαχόμενης Αριστεράς στη χώρα μας είναι ανάγκη σε αυτές τις κρίσιμες για τον λαό και την ειρήνη συνθήκες να αγωνιστούν ενωτικά για καμία εμπλοκή και συμμετοχή της χώρας μας στους ιμπεριαλιστικούς πολεμικούς σχεδιασμούς, να φύγουν όλες οι ξένες βάσεις, για έξοδο της Ελλάδας από το ΝΑΤΟ, που γίνεται πιο επιθετικό και παρεμβατικό στις διεθνείς σχέσεις, και για διάλυσή του, σε ρήξη με τον ευρωατλαντικό ιμπεριαλισμό. Επίσης, να συμβάλουν στην ανάπτυξη ενός πλατιού αντιπολεμικού, αντιιμπεριαλιστικού κινήματος, που σήμερα είναι αναγκαίο όσο ποτέ.

Το καθεστώς Ερντογάν της Τουρκίας συνεχίζει και κλιμακώνει επικίνδυνα την αναθεωρητική επεκτατική πολιτική του έναντι της Ελλάδας φτάνοντας πλέον να αμφισβητεί ρητά και δημόσια και την εθνική κυριαρχία της στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Η Ελλάδα, όμως, θα μπορέσει να υπερασπίσει αποτελεσματικότερα την εθνική κυριαρχία της έναντι και  των νέων προκλήσεων, με βάση της αρχές της ειρηνικής επίλυσης των διαφορών, της καλής γειτονίας, του διεθνούς δικαίου και, ιδιαίτερα, του δικαίου της θάλασσας και όχι με τη συμμετοχή της σ’ ένα νέο κύκλο εξοπλιστικού ανταγωνισμού της με την Τουρκία, που προωθεί η κυβέρνηση της ΝΔ. Αυτός ο εξοπλιστικός ανταγωνισμός δεν βοηθά την αποτροπή του πολέμου, είναι προς το συμφέρον εγχώριων και ξένων οικονομικών συμφερόντων, προσθέτει νέα βάρη στα λαϊκά στρώματα, διογκώνει την υπερχρέωση της χώρας και σε τελική ανάλυση έχει διαχρονικά αποδειχτεί ότι δεν εξυπηρετεί τις πραγματικές αμυντικές ανάγκες της χώρας, αλλά τους Αμερικανονατοικούς στρατιωτικούς σχεδιασμούς και στόχους, που μας φέρνουν απέναντι με παραδοσιακά φιλικούς λαούς και χώρες.

Η ΕΕ αντί να πάρει διεθνείς ειρηνευτικές πρωτοβουλίες για να συμβάλει στην αποτροπή ή το σταμάτημα του πολέμου στην Ουκρανία, που διεξάγεται σε ευρωπαϊκό έδαφος, έχει μετατραπεί σε δουλικό γεωπολιτικό παράρτημα των ΗΠΑ, πρωταγωνιστεί στην αντιρωσική υστερία και στη λήψη των οικονομικών κυρώσεων ενάντια στη Ρωσία, φορτώνοντας τους λαούς των χωρών – μελών της με ενεργειακή φτώχια και πρωτοφανή ακρίβεια, που ούτε θέλει ούτε μπορεί να αντιμετωπίσει, επειδή έχει ως προτεραιότητα, που πηγάζει από το χαρακτήρα της ως καπιταλιστικής ολοκλήρωσης, την εξυπηρέτηση μεγάλων οικονομικών και τραπεζικών συμφερόντων. Η αύξηση των επιτοκίων δανεισμού διεθνώς, – και από την 1η του Ιούλη και από την ΕΚΤ, και η αλλαγή προς το χειρότερο του τρόπου ενίσχυσης από την ΕΚΤ της ρευστότητας της Ελλάδας, θα δυσκολέψει υπέρμετρα την χρηματοδότηση αποπληρωμής του υπερδιογκωμένου δημοσίου χρέους της και θα φέρει προ των πυλών της νέα μνημόνια λιτότητας. Η πολυδιαφημισμένη από την κυβέρνηση Μητσοτάκη έξοδος από την ενισχυμένη εποπτεία οδηγεί σε μία άλλη μορφή αυστηρής εποπτείας από την ΕΕ και την Ευρωζώνη με βάση τα ευρωπαϊκά 6μηνα ελέγχου.

 1. Η κυβέρνηση της ΝΔ αξιοποίησε τον εύλογο λαϊκό φόβο για την πανδημία του κορωνοϊού και τις απανωτές καραντίνες, που αυτή επέβαλε, για να νομοθετήσει νέες νεοφιλελεύθερες, αντεργατικές, αντιασφαλιστικές, αντιδημοκρατικές και περιβαλλοντοκτόνες πολιτικές της, αποφεύγοντας τις σφοδρές παλλαϊκές αντιδράσεις και αντιστάσεις, που ενδεχομένως θα υπήρχαν σε κανονικές συνθήκες. Εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στη νεολαία – και τη συνεχίζει – με αυταρχική αντιμετώπιση των συλλογικών αγώνων της και τη θεσμοθέτηση της πανεπιστημιακής αστυνομίας, που το επόμενο διάστημα θα συνεχίσει τις προσπάθειες της να την επιβάλει στην πράξη. Δεν διστάζει ν’ αξιοποιεί ακόμα και τη δικαιοσύνη ως μακρύ χέρι της για να νομιμοποιεί τις αντιδημοκρατικές και αντιλαϊκές πολιτικές της.

Απέτυχε ν’ αντιμετωπίσει την πανδημία , γιατί λόγω ιδεολογικοπολιτικών εμμονών της δεν ενίσχυσε ουσιαστικά τον δημόσιο τομέα της υγείας και δεν προώθησε αποτελεσματικά μέσα υγειονομικής προστασίας σε χώρους εργασίας και εκπαίδευσης και στα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Δεν αντιμετώπισε την ακρίβεια με ουσιαστικές αυξήσεις μισθών, πλαφόν στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος, των καυσίμων και των ειδών διατροφής, με μειώσεις του ΦΠΑ και κατάργηση του ΕΦΚ, γιατί δεν θέλει ν’ αντιμετωπίσει την ασύδοτη καπιταλιστική κερδοσκοπία. Με την επιλογή των επιδοτήσεων καλύπτει μόνο ένα πολύ μικρό μέρος της απώλειας των λαϊκών εισοδημάτων λόγω της καλπάζουσας ακρίβειας, οδηγώντας ευρύτερα λαϊκά στρώματα σε ενεργειακή φτώχεια και οικονομική και κοινωνική εξαθλίωση και την πλειοψηφία των λαϊκών νοικοκυριών να μην μπορεί φέτος το καλοκαίρι να κάνει ούτε ολιγοήμερες διακοπές.

Την ίδια δύσκολη για τον λαό περίοδο συνέχισε, όμως, να χορηγεί στα μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα νέα προκλητικά προνόμια, όπως η μείωση της φορολογίας τους κλπ,  και το ξεπούλημα σε αυτά των δημοσίων φορέων, δομών και υποδομών, με αποτέλεσμα  τα λαϊκά στρώματα να μην προστατεύονται αποτελεσματικά στις πανδημίες, καλοκαιρίες, πυρκαγιές και σεισμούς, όταν δηλαδή μπαίνουν σε πραγματικό κίνδυνο η εργασία, η υγεία, η περιουσία και η ίδια η ζωή τους.

 1. Η ΝΔ έχει, ήδη, σοβαρή πολιτική φθορά λόγω της λαϊκής δυσαρέσκειας, που προκαλούν οι αντικοινωνικές πολιτικές της και ιδιαίτερα η αδυναμία και η άρνηση αποτελεσματικής αντιμετώπισης της ακρίβειας. Δεν έχει χάσει, όμως την πολιτική ηγεμονία, λόγω κυρίως αδυναμίας του ΣΥΡΙΖΑ να κεφαλαιοποιήσει την πολιτική φθορά της, γιατί λόγω της κεντροαριστερής πολιτικής μετάλλαξής του και των μημονιακών πολιτικών που εφάρμοσε ως κυβέρνηση δεν μπορεί και δεν θέλει να ασκήσει μαχητική αντιπολίτευση και να προβάλλει εναλλακτική πρόταση.

Το ΚΚΕ συνέχισε την πολιτική περιχαράκωσής του έναντι των άλλων δυνάμεων της Αριστεράς και άρνησης του για ένα μεταβατικό πρόγραμμα, παραπέμποντας τα πάντα στο σοσιαλισμό.

Το ΜΕΡΑ 25 παρά τα πρόσφατα θετικά προγραμματικά προχωρήματά του σε κρίσιμα ζητήματα, όπως η ΕΕ, η Ευρωζώνη και το ΝΑΤΟ, λόγω των ορίων που οι θέσεις του βάζουν στην ριζοσπαστικοποίηση του και λόγω των αδύναμων δεσμών του με το εργατικό κίνημα, τα κοινωνικά κινήματα και την τοπική αυτοδιοίκηση δεν παρουσιάζει αντιπολιτευτική δυναμική.

Οι δυνάμεις της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς παρέμειναν σε κατάσταση πολυδιάσπασης, εσωστρέφειας, και των διαφορετικών πολιτικών στρατηγικών, και, παρά την θετική συμβολή τους στην ανάπτυξη κοινωνικών αγώνων, αδυνατούν να παρέμβουν στο κεντρικό πολιτικό σκηνικό και να κινητοποιήσουν ευρύτερα λαϊκά στρώματα.

Ελπίδες και επανασυσπείρωση αριστερών αγωνιστών προκάλεσε η συγκρότηση της Αριστερής Πρωτοβουλίας Διαλόγου και Δράσης. Το επίπεδο των εργατικών και λαϊκών αγώνων, παρά τα επιμέρους δυναμικά, ενωτικά και αποτελεσματικά ξεσπάσματα σε επιμέρους εργασιακούς χώρους, βρίσκεται σε πολύ χαμηλά επίπεδα, αναντίστοιχα με τις σημερινές πιεστικές ανάγκες του λαού και της νεολαίας. Η σπουδάζουσα νεολαία δίνει τη μάχη της ενάντια στο νέο νομοσχέδιο της Υπουργού παιδείας και της εγκατάστασης της Αστυνομίας στα πανεπιστήμια.

Εξακολουθεί, λοιπόν, να υπάρχει κενό κινηματικής και πολιτικής αντιπολίτευσης, προβολής εναλλακτικής πρότασης και ενός πολιτικού φορέα ή μετώπου, που θα μπορούσε να το καλύψει.

 1. Το επόμενο διάστημα θα πρέπει να εργαστούμε για την ενίσχυση των λαϊκών αντιστάσεων σε μια σειρά από μέτωπα:
 • Την αντιμετώπιση της ακρίβειας.
 • Την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας.
 • Την αύξηση μισθών – συντάξεων, την αποκατάσταση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, τη μη εφαρμογή του αντεργατικού νόμου Χατζηδάκη κλπ.
 • Το σταμάτημα των ιδιωτικοποιήσεων.
 • Τη στήριξη των αγώνων της σπουδάζουσας νεολαίας ενάντια στο νέο αντιεκπαιδευτικό νομοσχέδιο Κεραμέως και τις κατασταλτικές ρυθμίσεις στα πανεπιστήμια.
 • Την αντιμετώπιση της φασιστικής απειλής μέσα από ευρύτερα πολιτικά και κοινωνικά μέτωπα.
 • Την υπεράσπιση της λαϊκής κατοικίας και περιουσίας από το νέο κύμα των εξώσεων – πλειστηριασμών.
 • Την υπεράσπιση δημοκρατικών δικαιωμάτωνμε ευρείες κοινωνικές και πολιτικές συσπειρώσεις.
 • Την ανάπτυξη φιλειρηνικού, αντιπολεμικού, αντιϊμπεριαλιστικού κινήματος.
 1. Στο κύριο πολιτικό και κοινωνικό μέτωπο της περιόδου (ακρίβεια) συνεχίζουμε προβάλλουμε και διεκδικούμε τις εξής προτάσεις:

– Πραγματικές αυξήσεις σε μισθούς, συντάξεις, επιδόματα ανεργίας και επιπλέον χορήγηση ΑΤΑ (Αυτόματης Τιμαριθμικής Αναπροσαρμογής), που είναι πολύ χρήσιμο και αποτελεσματικό εργαλείο προστασίας των λαϊκών εισοδημάτων σε περιόδους, όπως η σημερινή.

– Μέτρα ελέγχου των τιμών και πάταξης της αισχροκέρδειας, με ενεργοποίηση και ισχυροποίηση των αρμόδιων δημόσιων ελεγκτικών υπηρεσιών.

– Επιβολή διατίμησης, δηλαδή, καθορισμού ανώτατων τιμών, σε προϊόντα, που καλύπτουν βασικές κοινωνικές ανάγκες και τη διατροφή των λαϊκών στρωμάτων.

– Δραστική μείωση των ληστρικών έμμεσων φόρων, μηδενισμός ΦΠΑ στα είδη διατροφής και κάλυψης βασικών λαϊκών αναγκών.

– Επιβολή ενοικιοστασίου. Σταμάτημα κατασχέσεων, πλειστηριασμών, εξώσεων σε λαϊκές κατοικίες. Προώθηση δημόσιων πολιτικών κάλυψης στεγαστικών αναγκών χαμηλόμισθων, χαμηλοσυνταξιούχων, ανέργων, και νέων ζευγαριών με την επανασύσταση δημόσιου στεγαστικού φορέα σε αντικατάσταση του καταργημένου από τα μνημόνια Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ).

– Κατάργηση των χρηματιστηρίων ενέργειας, της ρήτρας αναπροσαρμογής και του ειδικού φόρου κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας, άμεση μείωση του ΦΠΑ στο 4%. Δωρεάν χορήγηση 1200 κιλοβατώρων το τετράμηνο για όσους είναι κάτω από τα όρια της φτώχειας. Σταμάτημα αποκοπών συνδέσεων ηλεκτρικού ρεύματος, νερού και internet σε φτωχά υπερχρεωμένα λαϊκά νοικοκυριά και επανασύνδεσή τους.

– Κατάργηση ειδικού φόρου κατανάλωσης και μείωση ΦΠΑ στο φυσικό αέριο, αγροτικό πετρέλαιο, πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης και βενζίνη.

– Ανατροπή της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ, της ΔΕΠΑ και της ΔΕΣΦΑ και επανάκτηση του δημόσιου χαρακτήρα τους, γιατί μόνο ένας ισχυρός δημόσιος τομέας ενέργειας μπορεί να παρέχει στο λαό φθηνό ηλεκτρικό ρεύμα, φυσικό αέριο και καύσιμα.

 1. Έχουμε μπει σε προεκλογική περίοδο και το μόνο που δε γνωρίζουμε είναι την ακριβή ημερομηνία των εκλογών. Το όλο πολιτικό κλίμα , όπως διαμορφώνεται από τις πολιτικές και κομματικές συμπεριφορές, τη ειδησεογραφική στάση των ΜΜΕ , αλλά και την κοινωνική ατμόσφαιρα, παραπέμπει σε έντονη προεκλογική περίοδο αλλά και σε πρόωρες εκλογές, μάλλον το Φθινόπωρο.

Οι εκλογές θα γίνουν με το σύστημα της απλής αναλογικής, με την υποσημείωση του ορίου του 3% για την είσοδο στη Βουλή. Είναι σαφές με βάση του εκλογικούς συσχετισμούς και τις δηλώσεις των κομμάτων, ότι το πιθανότερο σενάριο είναι να οδηγηθούμε σε δεύτερες εκλογές – ή και τρίτες – με το εκλογικό σύστημα που ψήφισε η κυβέρνηση της ΝΔ, της ενισχυμένης αναλογικής με το μπόνους των 40 εδρών στο πρώτο κόμμα.

Με βάση αυτά τα εκλογικά δεδομένα κινούνται, ήδη, όλα τα πολιτικά κόμματα και σχεδιάζουν την πολιτική και εκλογική τους τακτική. Με βάση αυτά, και αρκετά άλλα, θα πρέπει να κινηθούν και οι αριστερές ριζοσπαστικές δυνάμεις.

Η απλή αναλογική μπορεί να λειτουργήσει ως δύναμη συσπείρωσης αυτών των δυνάμεων, με απαλλαγμένο τον πολίτη  από τον χυδαίο εκβιασμό της χαμένης ψήφου, μπορεί όμως και να λειτουργήσει ως «ευκαιρία» εκλογικής καταγραφής με αποτέλεσμα την διασπορά τον κατακερματισμό και εν τέλη την καταγραφή της εκλογικής περιθωριοποίησης όλων η των περισσοτέρων αριστερών και ριζοσπαστικών δυνάμεων.

Το ΑΡ και η ΛΑΕ σταθερά πρότειναν και προτείνουν τη δημιουργία ενός πολιτικού υποκειμένου της Ριζοσπαστικής Αριστεράς με μετωπικά χαρακτηριστικά μέσα από τις διαδικασίες εμβάθυνσης και διεύρυνσης της ΑΡΙΣΤΕΡΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ, όπως εξάλλου τονίζει η ιδρυτική διακήρυξή της. Εφόσον άλλες πολιτικές οργανώσεις, που συμμετέχουν σε αυτή, θεωρούν ότι δεν υπάρχουν ακόμα οι προϋποθέσεις γι’ αυτό, το ΑΡ και η ΛΑΕ στη συνέχεια πρότειναν και προτείνουν τη συγκρότηση ενός εκλογικού σχήματος των δυνάμεων, που συμμετέχουν στην ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ, που, εφόσον αποφασιστεί ότι θα υπάρξει να έχει πολιτική απεύθυνση για συμμετοχή και των άλλων δυνάμεων της Ριζοσπαστικής Αριστεράς. Αυτό θα προβάλουν το ΑΡ και η ΛΑΕ και στη διαδικασία της συνέλευσης της 9/7. Αντιλαμβανόμαστε και σεβόμαστε ότι αυτό δεν μπαίνει στη διαδικασία πλειοψηφίας μειοψηφίας, αλλά χρειάζονται ομόφωνες αποφάσεις. Επειδή άλλες οργανώσεις θεωρούν ότι δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις ούτε για κοινή εκλογική κάθοδο της ΑΡΙΣΤΕΡΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ, το ΑΡ και η ΛΑΕ θα εργαστούν, ώστε αυτή, ανεξάρτητα από τις επιμέρους εκλογικές τακτικές οργανώσεων – μελών της, να συνεχίσει και πριν και μετά τις εκλογές το διάλογο και τις κοινές δράσεις με στόχο της ανασυγκρότηση και την ενότητα της Μαχόμενης Ριζοσπαστικής Αριστεράς στη χώρα μας.

Σε κάθε περίπτωση οι δυνάμεις της Ριζοσπαστικής Αριστεράς οφείλουν να παρέμβουν στο κεντρικό πολιτικό σκηνικό και στις εκλογές, όποτε και αν αυτές γίνουν, μαχόμενοι για τα συμφέροντα των εργαζομένων, των ανέργων και των συνταξιούχων, μαχόμενοι ενάντια στο ρατσισμό και την ξενοφοβία, μαχόμενοι για το δικαίωμα στην υγεία και στην παιδεία, τα δημοκρατικά και κοινωνικά δικαιώματα, τη νεολαία και το περιβάλλον.

Ταυτόχρονα, μέσα στις δύσκολες συνθήκες της πολλαπλής καπιταλιστικής κρίσης, της εξουθενωτικής ακρίβειας, της πανδημίας και των μεγάλων δυσκολιών του εργαζόμενου λαού για την επιβίωσή του και μπροστά στον κίνδυνο νέων μνημονίων λιτότητας λόγω υπερχρέωσης της χώρας μας, οι δυνάμεις της Ριζοσπαστικής Αριστεράς θα πρέπει να αναζητούν συνεργασίες και με τις υπόλοιπες δυνάμεις της Αριστεράς, όπως γίνεται αυτή την περίοδο στη Λατινική Αμερική, τη Γαλλία κλπ, για τη συγκρότηση ενός αγωνιστικού πόλου υπεράσπισης των λαϊκών συμφερόντων και τώρα και μετά τις εκλογές, που όποια κυβέρνηση κι αν εκλεγεί θα κλιμακώσει την επίθεση σε βάρος της εργατικής τάξης, των εργαζομένων και της νεολαίας.

Μετά τη συνέλευση της Αριστερής Πρωτοβουλίας η ΚΕ του ΑΡ και τα συλλογικά όργανα της ΛΑΕ θα συνέλθουν για ν’ αποφασίσουν για την εκλογική τακτική μας, αφού προηγηθεί κύκλος συνεδριάσεων των οργανώσεων βάσης μας για τη  συζήτηση του ίδιου θέματος και της παρούσας απόφασης.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ