Διακοπές για λίγους και για λίγο… (του Χ. Κόνιαρη)

Η έρευνα της εταιρίας MARC που έγινε για λογαριασμό του ΑΝΤ1 είναι αποκαλυπτική για τις δυνατότητες που έχουν σήμερα οι εργαζόμενοι και τα φτωχά λαϊκά στρώματα να κάνουν φέτος διακοπές.

Σύμφωνα με την έρευνα πάνω από το 50% αδυνατεί φέτος να πάει διακοπές Αν συνυπολογίσουμε ότι ένα ποσοστό 16,5% μειώνει τις ημέρες των διακοπών και ένα 3,1% που δεν απαντά ή δεν γνωρίζει, τότε το ποσοστό που είτε δεν θα πάει είτε μειώνει τις ημέρες των διακοπών εκτινάσσεται στο 70%.

Ακόμα και από αυτούς που καταφέρνουν φέτος να πάνε διακοπές το 40% αποκτά αυτή την δυνατότητα αφού καταφεύγει σε επισκέψεις είτε στους τόπους καταγωγής, είτε σε φιλοξενίες από φίλους είτε σε δικά του εξοχικά.

Ουσιαστικά μόνο ένα 30% των Ελλήνων σύμφωνα με την έρευνα μπορεί να προσεγγίσει τουριστικούς προορισμούς και από αυτούς μόνο το 6,5% θα αυξήσει τις ημέρες των διακοπών φέτος. Αν σε αυτά συνυπολογίσουμε (κάτι που δεν είναι αντικείμενο της έρευνας) ότι ένα μεγάλο μέρος όσων κάνουν διακοπές τις περιορίζουν σε μια και το πολύ δύο εβδομάδες, ο καθένας αντιλαμβάνεται ότι οι διακοπές για τα λαϊκά στρώματα είναι σχεδόν άπιαστο όνειρο.

Δεν χρειάζεται βαθιά σκέψη για να αντιληφθεί κάποιος τις αιτίες που δεν επιτρέπουν στους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους και τα λαϊκά στρώματα να προσεγγίσουν τουριστικούς προορισμούς και να κάνουν διακοπές.

Η καθήλωση και οι περικοπές στους μισθούς και τις συντάξεις, η εξαφάνιση του επιδόματος αδείας από συνταξιούχους, δημοσίους υπαλλήλους, η ακρίβεια σε βασικά είδη κατανάλωσης, η εκτίναξη των τιμών σε καύσιμα και ενέργεια σε συνδυασμό με την απουσία ουσιαστικών προγραμμάτων κοινωνικού τουρισμού είναι η βασική αιτία που δεν επιτρέπει στο λαό να κάνει διακοπές.

Ακόμα και οι μονοήμερες αποδράσεις σε κοντινούς προορισμούς από μεγάλα αστικά κέντρα αλλά και την περιφέρεια εξαιτίας του κόστους μεταφοράς και της εμπορευματοποίησης της χρήσης των παραλιών είναι σχεδόν απαγορευτικές για την λαϊκή οικογένεια.

Τέλος δεν θα έπρεπε να παραλείψουμε να επισημάνουμε ότι οι Έλληνες εργαζόμενοι, σύμφωνα με όλες τις μελέτες, εργάζονται τις περισσότερες ώρες σε σχέση με τους υπόλοιπους εργαζόμενους στην Ευρώπη και εξαιτίας αυτού του λόγου έχουν την ανάγκη διακοπών και ξεκούρασης.

Απέναντι σε αυτή την κατάσταση θα έπρεπε τα συνδικάτα και οι οργανώσεις των συνταξιούχων να έχουν σηκώσει ένα μεγάλο κίνημα που να διεκδικεί την ουσιαστική βελτίωση της οικονομικής θέσης των εργαζομένων και του λαού, ένα κίνημα που θα διεκδικεί μέτρα για την ακρίβεια και την κερδοσκοπία.

Δυστυχώς οι πλειοψηφίες που βρίσκονται σε αυτές τις οργανώσεις έχουν χτυπήσει σιωπητήρια και βρίσκονται αυτή την περίοδο σε καλοκαιρινή ραστώνη. Τα αιτήματα για γενναία αύξηση των μισθών, για την επαναφορά της ΑΤΑ, για μέτρα για την ακρίβεια παραμένουν στις υποσημειώσεις των συνδικάτων. Ακόμα και το αίτημα για επαναφορά του επιδόματος αδείας έχει ουσιαστικά εγκαταλειφθεί.

Αν αυτή η κατάσταση δεν ανατραπεί, αν τα συνδικάτα και οι κοινωνικές οργανώσεις συνεχίσουν αυτό το βιολί τότε είναι σίγουρο ότι πέρα από την αδυναμία των εργαζομένων να τα βγάλουν πέρα εξαιτίας της ακρίβειας και της μείωσης των εισοδημάτων και οι διακοπές θα συνεχίσουν να είναι για λίγους και για λίγο χρονικό διάστημα.

 

  • O Κόνιαρης Χρήστος είναι μέλος της οργάνωσης υγείας Αττικής του Αριστερού Ρεύματος