Εκλογή Πρόεδρου της Δημοκρατίας – Μύθοι και πραγματικότητα

Της Δέσποινας Σπανού

Τα παραμύθια δεν είναι αλήθεια αλλά τουλάχιστον δεν είναι συνειδητά ψέματα

Τα παραμύθια όμως που μας «σερβίρουν» καθημερινώς είναι συνειδητά ψέματα.

Αυτό αποδεικνύεται και στην περίπτωση εκλογής νέου προσώπου για το αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Μετά από πολύμηνη «προεδρολογία», στην οποία είχαν αναφερθεί πάνω από είκοσι ονόματα, τελικά ανακοινώθηκε από τον πρωθυπουργό το νέο πρόσωπο για το αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας και αυτό προς έκπληξη όλων είναι η Πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας Αικατερίνη Σακελλαροπούλου.

Πριν από την ανακοίνωση ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι ο ΠτΔ πρέπει να έχει «αίσθηση του καθήκοντος, κύρος, γνώσεις (πολιτικές προφανώς) και διεθνή εμπειρία», με βάση αυτά προτάθηκε η κ. Σακελλαροπούλου, η οποία μάλιστα θα είναι η πρώτη γυναίκα που θα αναδειχθεί στο αξίωμα του Προέδρου.

Όπως καταλαβαίνετε το μοναδικό αντικειμενικό στοιχείο από αυτά που ανέφερε ο πρωθυπουργός είναι το φύλο.

Διότι τις πολιτικές γνώσεις και την διεθνή εμπειρία πότε τις απέκτησε ;.

Ακολούθησαν οι ανακοινώσεις των υπολοίπων κομμάτων με την πλέον παράδοξη την ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ, ο ποιος μέχρι τώρα στήριζε την υποψηφιότητα Παυλόπουλου.

Ο κ. Τσίπρας όχι μόνο υποστήριξε την υποψηφιότητα Σακελλαροπούλου αλλά την παρουσίασε ως μια από τις κορυφαίες νομικές προσωπικότητες, που γνώρισε ποτέ αυτός ο τόπος και συνολικά την παρουσίασε σαν να ήταν μια πρόταση της Αριστεράς, που την υιοθέτησε ο κ. Μητσοτάκης! Έφτασε μάλιστα να πει ότι ο κ. Μητσοτάκης υπερέβη τις θέσεις του και τις θέσεις του κόμματος του(;)

Δεν γνωρίζω εάν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που θα κληθούν να ψηφίσουν, ή οι φίλοι και οπαδοί του ΣΥΡΙΖΑ, πιστεύουν αυτά τα επιχειρήματα, όμως σίγουρα δεν έχουν καμία σχέση με την κοινή λογική, δηλαδή ότι ο συντηρητικός κ. Μητσοτάκης ακυρώνοντας τον εαυτό του πρότεινε ένα πρόσωπο με εντελώς διαφορετικές απόψεις από τον ίδιο!!

Η αλήθεια είναι ότι η κ. Σακελλαροπούλου υπήρξε η πιο συνεπής μνημονιακή δικαστής.

Στήριζε πάντα με τις αποφάσεις της τις εκάστοτε κυβερνητικές επιλογές και για αυτό το λόγο είχε τοποθετηθεί αρνητικά σε πολύ σημαντικές υποθέσεις για τα συμφέροντα του τόπου και των εργαζομένων και συγκεκριμένα:

  • Είχε ψηφίσει υπέρ των περικοπών του 1ου μνημονίου (απ. 668 του 2012)
  • Υπέρ των περικοπών του 2ου μνημονίου και του νόμου Βρούτση (απ. 2287 του 2015, ως μειοψηφία μάλιστα)
  • Υπέρ της συνταγματικότητας του PSI που καταλήστεψε τα ασφαλιστικά ταμεία (απ.1116-2014)
  • Υπέρ της κατάργησης του δώρου των δημοσίων υπαλλήλων (απ. 1317 του 2019)
  • Είχε εγκρίνει ως νόμιμη το 2012 την παραχώρηση 4.000 δασικών στρεμμάτων στις Σκουριές και στο Μαντέμ Λάκκο στην Eldoraldo Gold με στόχο την εκχέρσωση τους
  • Είχε προτείνει την αθώωση του Γιώργου Παπακωνσταντίνου στην δίκη για την λίστα Λαγκάρντ (2015)

Η μόνη αλήθεια είναι ότι ο κ. Μητσοτάκης ούτε άλλαξε απόψεις, ούτε υπερέβη τον εαυτό του όπως ισχυρίζεται ο κ. Τσίπρας. Ο κ. Μητσοτάκης δεν ήθελε δίπλα του κανένα πρόσωπο με οποιοδήποτε πολιτικό βάρος αλλά όλοι οι πολιτικοί του μνημονιακού τόξου θέλουν έναν Πρόεδρο της Δημοκρατίας απολύτως ταυτισμένο στις μνημονιακές πολιτικές και χωρίς καμία πολιτική οντότητα.

Δυστυχώς, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, η Ελλάδα έχει το πιο ανίκανο και κατώτερο των περιστάσεων πολιτικό προσωπικό.

Με την ανάδειξη της κ. Σακελλαροπούλου αυτό επιβεβαιώνεται ακόμα περισσότερο.

Στις σημερινές συνθήκες που ζούμε που εκτός από την διάλυση της οικονομίας και την εξαθλίωση της κοινωνίας, αμφισβητούνται και κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας, γεννάται το ερώτημα :

Ποιοι θα διαπραγματευτούν με ποιους ;

Το δυστύχημα είναι ότι η κ. Σακελλαροπούλου θα εκλεγεί με τις περισσότερους ψήφους που είχε εκλεγεί ποτέ Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Σαφώς η πολιτική έχει σημασία, αλλά δυστυχώς και τα πρόσωπα τα οποία επιλέγονται αναδεικνύουν την ποιότητα της πολιτικής που ασκείται. Προσπαθούν να μας πείσουν ότι η συναίνεση είναι για το καλό της χώρας.

Το θέμα είναι σε ποια κατεύθυνση;

Οι καιροί ου μενετοί.

Ας αφυπνιστούμε

 

*Η Δέσποινα Σπανού είναι Υπεύθυνη του Γραφείου Τύπου της Λαϊκής Ενότητας

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ