Συμμαχία για τη ρήξη !

Συμμαχία για τη ρήξη !

Για τρία και πλέον χρόνια το Αριστερό Ρεύμα και η Λαϊκή Ενότητα κατέβαλλαν κάθε δυνατή προσπάθεια για να βρεθεί ένας κοινός τόπος των δυνάμεων της ριζοσπαστικής αριστεράς. Αυτό κατ’ αρχή επιτεύχθηκε με τη συγκρότηση το καλοκαίρι του 2021 της Αριστερής Πρωτοβουλίας Διαλόγου και Δράσης, που τη στήριξαν πολιτικές οργανώσεις της ριζοσπαστικής Αριστεράς καθώς και πολλοί ανένταχτοι και αγωνιστές των κινημάτων.

Αυτή είχε ως ιδρυτικό στόχο μέσα από τη συμμετοχή σε δημοκρατικό διάλογο αλλά και στους κοινωνικούς αγώνες τη δημιουργία μετωπικού πολιτικού φορέα της ριζοσπαστικής αριστεράς με βάση κοινό φιλολαϊκό πρόγραμμα. Από τον Ιούλιο του 2022, όμως, χωρίς δική μας ευθύνη και παρά τις επίμονες προσπάθειές μας, δεν προχώρησαν οι προτάσεις της ΛΑΕ και των ανεντάχτων για τη δημιουργία μετωπικού πολιτικού σχήματος ή τουλάχιστον εκλογικής συνεργασίας και κοινής καθόδου στις εκλογές των δυνάμεων της ριζοσπαστικής Αριστεράς.

Η Λαϊκή Ενότητα – Ανυπότακτη Αριστερά την πρότασή της για εκλογική συνεργασία την απηύθυνε με ομόφωνη απόφαση της συνδιάσκεψής της τον Οκτώβρη του 2022 όχι μόνο στις οργανώσεις της εξωκοινοβουλευτικής Ριζοσπαστικής Αριστεράς, αλλά και στα κόμματα της κοινοβουλευτικής αντιμνημονιακής αριστεράς (ΚΚΕ και ΜΕΡΑ 25). Την πρότασή της επανέλαβε με ανακοίνωση της ΠΓ της στις ίδιες δυνάμεις στις 7 Φλεβάρη 2023. Σε αυτή την πρόταση απάντησε θετικά με δημόσια ανακοίνωσή του το ΜΕΡΑ 25 της 8/2/2023. Μετά από συναντήσεις που ακολούθησαν έχει διαμορφωθεί ένα σχέδιο συμφωνίας, με τα εξής σημεία:

  1. Η εκλογική συνεργασία θα αποτυπωθεί και στον τίτλο του πολιτικού εκλογικού σχήματος, ώστε να διασφαλίζεται η οργανωτική, ιδεολογική και πολιτική αυτοτέλεια των επιμέρους πολιτικών δυνάμεων και ανέντακτων, που θα συμμετέχουν σε αυτή.
  2. Η περαιτέρω απεύθυνση του σχήματος για συνεργασία τόσο πριν όσο και μετά τις εκλογές θα αφορά στις δυνάμεις της αντιμνημονιακής αριστεράς και ανένταχτους. Σε περίπτωση θετικού εκλογικού αποτελέσματος, οι βουλευτές του σχήματος, δεν θα δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης, στήριξης ή ανοχής σε μνημονιακή κυβέρνηση ΝΔ ή ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ ή σε όποια παραλλαγή τους. Αυτό το σχήμα εκλογικής συνεργασίας θα αποτελέσει μετεκλογικά έναν αγωνιστικό αντιπολιτευτικό πόλο απέναντι στις αντικοινωνικές νεοφιλελεύθερες πολιτικές από όποια κυβέρνηση κι αν εφαρμόζονται.
  3. Κοινή εκλογική διακήρυξη ρήξης, ανατροπής και ελπίδας, που θέτει στο επίκεντρό της τα άμεσα προβλήματα επιβίωσης του λαού (ακρίβεια και ενεργειακή κρίση, στεγαστική κρίση, διάλυση του ΕΣΥ κλπ) και ριζοσπαστικές, αποτελεσματικές και πειστικές λύσεις για αυτά. Λύσεις, που συνδέονται και με την αμφισβήτηση του δόγματος της ΤΙΝΑ και του νεοφιλελεύθερου υποδείγματος, αλλά και με βαθύτερες ρήξεις με τη λιτότητα, τον ευρωμονόδρομο και τη μονομερή πρόσδεση στον ΑμερικανοΝΑΤΟικό ιμπεριαλισμό.

Με βάση αυτά η κεντρική επιτροπή του Αριστερού Ρεύματος την Κυριακή 19/2/23 ενέκρινε την εκλογική συνεργασία με το ΜΕΡΑ 25 και άλλες αριστερές δυνάμεις και ανένταχτους που συμφωνούν σε αυτή με ευρεία πλειοψηφία (33 ΝΑΙ και 4 κατά) και η Λαϊκή Ενότητα Ανυπότακτη Αριστερά προχωράει στην τελική συζήτηση γι’ αυτή στο Πολιτικό της Συμβούλιο την Πέμπτη 23/2/2023.

Η ΛΑΕ ΑΑ θα συνεχίσει και μετά τις εκλογές την προσπάθεια ανασύνθεσης και ενότητας της ριζοσπαστικής αριστεράς, γιατί για μας αυτός παραμένει στρατηγικός στόχος.

Καλούμε όλες τις δυνάμεις της ριζοσπαστικής αριστεράς να συμπορευθούν μαζί μας ώστε να δώσουμε όλοι μαζί τη μάχη που έρχεται.

Καλούμε τα μέλη και τους φίλους του Αριστερού Ρεύματος να πλαισιώσουν τα κατά τόπους ψηφοδέλτια που θα συγκροτηθούν στα πλαίσια του συμμαχικού σχήματος, το οποίο θα διεκδικήσει την ψήφο του λαού και της νεολαίας στις προσεχείς βουλευτικές εκλογές και να αγωνιστούν για την επιτυχία του.

Όλοι και όλες στον αγώνα.

Δεν περισσεύει κανείς και καμία.

 Για να μείνει ζωντανή η ελπίδα της ρήξης, της ανατροπής και της αλλαγής

 

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ