Σε φιάσκο οδηγείται η σύνοδος των υπουργών ενέργειας της ΕΕ

0

Σε φιάσκο φαίνεται να οδηγείται η σύνοδος των υπουργών ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης αφού δεν κατάφερε να καταλήξει σε οποιαδήποτε απόφαση σχετικά με την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης.

Φαίνεται ότι στο μόνο που συμφωνούν οι χώρες της ΕΕ είναι η διάσωση των ενεργειακών κολοσσών, στην ουσία η προσπάθεια διατήρησης της κερδοφορίας τους.

Η άρνηση αρκετών χωρών να συμφωνήσουν στις προτάσεις της επιτροπής για επιβολή πλαφόν στα Ρωσικά ενεργειακά προϊόντα απορρίφθηκε αφού αρκετές χώρες αντιλαμβάνονται ότι μια τέτοια απόφαση θα πυροδοτούσε αντίποινα εκ μέρους της Ρωσίας και θα οδηγούσε σε ξαφνικό θάνατο τις οικονομίες τους.

Είναι προφανές ότι οι ηγεσίες των χωρών στην ΕΕ επιχειρούν να λύσουν ένα γόρδιο δεσμό στο ζήτημα της ενεργειακής κρίσης ενώ την ίδια ώρα επιμένουν στην εφαρμογή των κυρώσεων απέναντι στην Ρωσία και την εμπλοκή στον πόλεμο στην Ουκρανία που είναι η βασική αιτία για την σημερινή τραγική κατάσταση που βιώνουν οι λαοί της Ευρώπης.

Οι γόρδιοι δεσμοί δυστυχώς δεν λύνονται με πολιτικές που υπαγορεύονται πέραν του ατλαντικού που τροφοδοτούν την κρίση. Απαιτούν γενναίες αποφάσεις σύγκρουσης με αυτές στις πολιτικές που δυστυχώς οι ηγεσίες στις χώρες της ΕΕ αλλά και η πολιτική ελίτ των Βρυξελλών δεν είναι διατεθειμένες να τις πάρουν.

Το μάρμαρο βεβαίως αυτών των πολιτικών της πληρώνουν οι λαοί της Ευρώπης και ίσως τα πρώτα σκιρτήματα και αντιδράσεις σε μια σειρά χώρες ίσως συμβάλλουν στην αντιμετώπιση του προβλήματος.