Φύκια για μεταξωτές κορδέλες, θα είναι οι παροχές του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ (Της Δέσποινας Σπανού)

Φύκια για μεταξωτές κορδέλες, θα είναι οι παροχές του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ 

Της Δέσποινας Σπανού

Η φετινή συνέντευξη του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για δύο λόγους. α) Είναι προεκλογική περίοδος και οι όποιες παροχές έχουν άμεσο στόχο τον επηρεασμό του εκλογικού σώματος, β) η κυβέρνηση είναι ιδιαίτερα αποδυναμωμένη, όχι μόνο λόγω της ακρίβειας, αλλά και λόγω του σκανδάλου των υποκλοπών, που καταδεικνύει με τον πιο σαφή τρόπο το έλλειμμα δημοκρατίας και την παραβίαση βασικών δημοκρατικών δικαιωμάτων.

Η προσπάθεια λοιπόν του Κ. Μητσοτάκη είναι, εκμεταλλευόμενος τις ανάγκες του λαού, να παρουσιάσει στην ΔΕΘ ένα πακέτο παροχών, που να καλύπτει τάχα τις ανάγκες της κοινωνίας και με αυτόν τον τρόπο να παρουσιαστεί ως ο πλέον κατάλληλος για πρωθυπουργός της χώρας.

Δυστυχώς για τον ίδιο τα σχέδια δεν βγαίνουν, παρά την βοήθεια των γνωστών – φιλικών ΜΜΕ.

Συγκεκριμένα: Τα μέτρα τα οποία παρουσιάστηκαν από τη κυβέρνηση για την κάλυψη των αυξήσεων του ηλεκτρικού ρεύματος και με βάση αυτά, όπως ισχυρίζονται, δεν υπάρχει περιθώριο να δοθούν μεγαλύτερες αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις, είναι ψίχουλα σε σχέση με την άνοδο των τιμών. Η αντιμετώπιση της ακρίβειας απαιτεί την λήψη ριζοσπαστικών μέτρων και όχι επιδοτήσεις, που δίνονται από την φορολογία του ίδιου του λαού και ουσιαστικά αποτελούν επιδότηση των κερδών των μεγάλων εταιρειών ενέργειας. Το κυριότερο όμως είναι ότι δεν καλύπτουν τις συνεχώς αυξανόμενες τιμές στην ενέργεια, οι οποίες θα συνεχίσουν να αυξάνονται και στο μέλλον. Μόνο μέσα σε δύο μήνες, η τιμή της κιλοβατώρας αυξήθηκε κατά 1002% και συμπαρασύρει και τις τιμές όλων των άλλων προϊόντων. Ήδη μέσα στον Σεπτέμβρη ανακοινώθηκαν νέες αυξήσεις σε είδη διατροφής που φτάνουν το 20% επιπλέον από τις ήδη αυξημένες τιμές των προηγουμένων μηνών.

Η ανακοίνωση της Eurostat για το ύψος του πληθωρισμού τον Αύγουστο 11,1% από 11,3% τον Ιούλιο, πάνω δηλαδή από τον μέσο πληθωρισμό της Ευρωζώνης, που είναι 9,1% δεν ανταποκρίνεται στον πραγματικό πληθωρισμό.

Γνωρίζουμε ότι ο επίσημος πληθωρισμός, που ανακοινώνεται από τα θεσμικά όργανα (ΕΛΣΤΑΤ, Eurostat) διαμορφώνεται με βάση τις τιμές 1.000 περίπου προϊόντων, πολλά από τα οποία δεν αφορούν τα πλατιά λαϊκά στρώματα. Αντιθέτως οι τιμές στα καύσιμα, στο ηλεκτρικό ρεύμα, και στα βασικά είδη διατροφής έχουν υπερδιπλασιασθεί, με αποτέλεσμα ο πραγματικός πληθωρισμός να ξεπερνά το 30% με συνεχείς τάσεις ανόδου.

Ο Μητσοτάκης υπόσχεται, λέγοντας ψέματα, προσπαθώντας να διαστρεβλώσει την πραγματικότητα, ενώ άλλοι Ευρωπαίοι ηγέτες (Μακρόν, Τζόνσον) μιλούν για τέλος της αφθονίας και για σκληρό επικείμενο χειμώνα, που πρέπει να υποστούν οι λαοί, οι ανάγκες των οποίων θυσιάζονται στα συμφέροντα του ΝΑΤΟ και των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων της ενέργειας!!! Η περίπτωση Μητσοτάκη όμως είναι πιο προκλητική, διότι η Ελλάδα έχει υποστεί υπερδεκαετή μνημονιακή λιτότητα και η ακρίβεια έρχεται επιβαρυντικά να μειώσει τους ήδη μειωμένους και καθηλωμένους μισθούς.

Οι υποσχέσεις λοιπόν για παροχές είναι πολύ καθαρές κοροϊδίες.

l  Η αύξηση του βασικού μέσα στο 2023 (δεν έχει διευκρινισθεί το πότε ακριβώς) από τα 713 € στα 751 € που ήταν ο κατώτερος μισθός πριν τα μνημόνια με κανένα τρόπο δεν καλύπτει τις αυξημένες ανάγκες. Οι Έλληνες εργαζόμενοι και συνταξιούχοι βρίσκονται σε πολύ χειρότερη θέση από την αρχή της κρίσης, με δεδομένο ότι τότε μειώθηκαν οι μισθοί και οι συντάξεις, αλλά οι τιμές των προϊόντων ήταν πολύ πιο χαμηλές. Σήμερα έχουμε πολύ χαμηλούς μισθούς, αλλά ακριβότερα είδη πρώτης ανάγκης, άρα μεγαλύτερη φτώχεια.

Μεγαλύτερο όμως είναι το ψέμα με τις συντάξεις. Επί ημέρες τα ΜΜΕ διαφημίζουν τις αυξήσεις που θα δοθούν στις συντάξεις, οι οποίες είναι οι πρώτες μετά από δώδεκα χρόνια, όταν οι συντάξεις μειώθηκαν μέχρι και 50%! Στα πλαίσια της προπαγάνδας διέρρεαν πληροφορίες για αυξήσεις σε όλους, για αναδρομικά σε όλους και για άλλα πολλά. Από ότι φαίνεται η προπαγάνδα εξελίχθηκε σε αυτογκόλ της ίδιας της κυβέρνησης.

Τα σίγουρα μέτρα είναι η αύξηση στις συντάξεις (δεν γνωρίζουμε το ακριβές ποσοστό, σίγουρα πολύ πιο κάτω από τον πληθωρισμό), η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης και η επιστροφή των αναδρομικών μέσα στο 2023 μόνο όμως για όσους είχαν προσφύγει. Τα μέτρα αυτά δηλαδή αφορούν ένα μέρος των συνταξιούχων, με δεδομένο ότι:

α) Η αύξηση των συντάξεων σε καθαρό ποσό αφορά μόνο όσους δεν έχουν προσωπική διαφορά. Αυτό σημαίνει ότι πάνω από 1 εκατ. συνταξιούχοι, που με βάση το νόμο Κατρούγκαλου έχουν προσωπική διαφορά δεν θα πάρουν αύξηση. Το νόμο Κατρούγκαλο η Ν.Δ. είχε δεσμευθεί ότι θα καταργήσει, φυσικά δεν κατάργησε, αφού αποτελεί την βάση για την μείωση των συντάξεων στο μέλλον. Η ανάγκη απορρόφησης της προσωπικής διαφοράς σημαίνει, ότι πάνω από 1. εκατ. συνταξιούχοι δεν θα δουν ποτέ αύξηση παρά την αύξηση του κόστους ζωής!!!

β) Η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για εισοδήματα πάνω από 12.000 €, δηλαδή για συντάξεις πάνω από 1.000 € αφορά μόνο ένα μέρος των συνταξιούχων, αφού η πλειοψηφία των συντάξεων είναι γύρω ή κάτω των 700 €! Ακόμη όμως και όσοι παίρνουν σύνταξη πάνω από 1.000 €, η αύξηση που θα δουν (η εισφορά αλληλεγγύης είναι ανάλογη με το ύψος της σύνταξης) δεν θα υπερβαίνει τα 3, 5 ή 8 € το μήνα, δηλαδή κάτω από 100 € το χρόνο! Μόνο ένα μικρό ποσοστό συνταξιούχων (δικαστές, ανώτερα στελέχη κ.λ.π.) θα δουν κάποια αύξηση. Ιδιαίτερα συνταξιούχοι που έχουν προσωπική διαφορά και συντάξεις μέχρι 15.000 €, που είναι η μεγάλη πλειοψηφία, δεν θα αντιληφθούν καν τις αυξήσεις. Για τέτοια κοροϊδία μιλάμε.

γ) Σοβαρότατο θέμα, πολιτικό και ηθικό, αποτελεί η επιστροφή των αναδρομικών μόνο σε όσους έχουν προσφύγει. Τα Δικαστήρια θεσμικά αποφαίνονται για όσους έχουν προσφύγει, την πολιτική ευθύνη όμως για την χορήγηση σε όλους έχει η κυβέρνηση, η οποία παραπλάνησε τους συνταξιούχους. Ο τότε κυβερνητικός εκπρόσωπος Πέτσας είχε δηλώσει κατ’ επανάληψη, ότι η όποια απόφαση θα υλοποιηθεί για όλους και είχε προτρέψει τους συνταξιούχους να μην προσφύγουν. Τώρα η κυβέρνηση υπαναχωρεί και δηλώνει ότι θα δοθούν μόνο σε όσους προσέφυγαν! Ουσιαστικά εξαπάτησε τους συνταξιούχους, πολλοί από τους οποίους θα είχαν προσφύγει αν δεν είχαν ακούσει τις κυβερνητικές δηλώσεις! Η χορήγηση αναδρομικών όμως μόνο σε ένα μέρος των συνταξιούχων αντίκειται και στην συνταγματικά κατοχυρωμένη αρχή της ισότητας και αποτελεί μείζον θέμα!

δ) Η επιταγή ακρίβειας (κουπόνια) την οποία ΜΜΕ διαφήμιζαν, φαίνεται να μην υλοποιείται λόγω δημοσιονομικού κενού. Ούτως ή άλλως η διάθεση κουπονιών, αντί λήψης ουσιαστικών μέτρων αντιμετώπισης της ακρίβειας, είναι προσβολή στην αξιοπρέπεια του λαού, από ότι φαίνεται όμως ούτε αυτό μπορεί να γίνει.

Συνολικά το πολυδιαφημισμένο πακέτο παροχών του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ είναι «καθρεφτάκια στους ιθαγενείς». Ο χειμώνας που έρχεται θα είναι σκληρός και θα ενισχύσει τα αδιέξοδα. Μόνη διέξοδος είναι οι αγώνες του λαού.

Η διαδήλωση που θα γίνει στη ΔΕΘ από εργαζόμενους και συνταξιούχους θα είναι η πρώτη αποφασιστική απάντηση στον πρωθυπουργό και στη κυβέρνησή του.

 Δέσποινα Σπανού, πρώην αντιπρόεδρος της ΑΔΕΔΥ, στέλεχος της ΛΑΕ.