Να ξηλωθούν οι παρακρατικοί μηχανισμοί που επιτρέπουν στην κυβερνητική ΕΥΠ να λειτουργεί ως κράτος εν κράτει

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΛΑΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ

Να ξηλωθούν οι παρακρατικοί μηχανισμοί που επιτρέπουν στην κυβερνητική ΕΥΠ να λειτουργεί ως κράτος εν κράτει

Σε μια ομιλία γεμάτη εξόφθαλμα ψέματα, υπεκφυγές και ακροδεξιό δηλητήριο, ο Πρωθυπουργός στη σημερινή συνεδρίαση της Βουλής για το σκάνδαλο των υποκλοπών, όχι μόνο δεν ανέλαβε καμία ευθύνη, όχι μόνο δεν διαφώτισε κανέναν για τα κρίσιμα πολιτικά ζητήματα της σκοτεινής λειτουργίας της ΕΥΠ, τους επικαλούμενους λόγους της παρακολούθησης Ανδρουλάκη, Θανάση Κουκάκη και αμέτρητων δημοσιογράφων και πολιτών. Αλλά ακόμη χειρότερα, υπεραμύνθηκε της παρακρατικής λειτουργίας της ΕΥΠ δηλώνοντας ευθαρσώς ότι κανένας, ούτε η Βουλή, ούτε ο Πρωθυπουργός, δεν έχει δικαίωμα να ξέρει ποιον παρακολουθεί η ΕΥΠ. Πρόκειται για την πιο ξεδιάντροπη υπεράσπιση μιας ανεξέλεγκτης από οποιαδήποτε δημοκρατική αρχή λειτουργίας των μυστικών υπηρεσιών στη χώρα μας, στα πρότυπα της ΚΥΠ του μετεμφυλιακού κράτους.

Η επικίνδυνη αυτή κυβέρνηση έχει διαρρήξει κάθε σχέση με τη δημοκρατική νομιμοποίηση, το σεβασμό των ελευθεριών και των δημοκρατικών εγγυήσεων, έχει αποδείξει ότι δίνει κάθε είδους διαπιστευτήρια στα συμφέροντα της ολιγαρχίας που εκπροσωπεί και που την στηρίζει, ακόμα και με παρεμβάσεις στην πολιτική ζωή με τη χρήση των πιο σκοτεινών μηχανισμών. Γι’ αυτό και δεν δίστασε, αντί να απολογηθεί για το αίσχος των παρακολουθήσεων, να αφιερώσει την ομιλία του σε ένα ακροδεξιό παραλήρημα περί δήθεν «σχεδίων ξένων κέντρων», «εθνική αποσταθεροποίηση», «εισβολή στον Έβρο», σκυλεύοντας ακόμη και τη μνήμη του παιδιού που πέθανε στον Έβρο από την κυβερνητική αναλγησία, λόγω της εγκατάλειψης των προσφύγων.

Είναι αδιανόητο η ΕΥΠ να προβαίνει σε 15000 υποκλοπές ετησίως για υποτιθέμενους λόγους «εθνικής ασφαλείας» και να την χρησιμοποιεί η κυβέρνηση και προσωπικά ο Πρωθυπουργός ως εργαλείο αντιμετώπισης των κοινωνικών αγώνων, της κριτικής του τύπου και των πολιτικών του αντιπάλων. Το μέγεθος του σκανδάλου φαίνεται από μόνο το γεγονός ότι οι επισυνδέσεις που σχετίζονται με σοβαρότατα ποινικά αδικήματα είναι υποπολλαπλάσιες, 2.000-3000, ενώ όσες γίνονται από την ΕΥΠ χωρίς κανέναν απολύτως έλεγχο, αιτιολογία, με μια αίτηση χωρίς καν όνομα και χωρίς ποτέ να ενημερώνεται ο πολίτης για την παρακολούθησή του είναι 15.000!

Οι μηχανισμοί αυτοί, βαθιά διαβρωμένοι, γίνονται ολοένα και περισσότερο ανεξέλεγκτοι, ενώ οι μεθοδεύσεις της κυβέρνησης Μητσοτάκη επιχειρούν να τους ανάγουν σε ρυθμιστικούς παράγοντες της πολιτικής ζωής της χώρας. Από την άλλη πλευρά, η κοινοβουλευτική αντιπολίτευση δεν μπορεί να πείσει, ούτε διεκδικεί τη συνολικότερη ανατροπή του θεσμικού πλαισίου που επιτρέπει την παρόξυνση της δράσης των μηχανισμών αυτών από τη σημερινή κυβέρνηση και που αξιοποίησαν και οι ίδιοι όταν βρέθηκαν στην κυβερνητική εξουσία. Από τη μία πλευρά, ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αυτός που επί της κυβερνητικής του θητείας, μετά την υπογραφή του τρίτου μνημονίου, εκτοξεύτηκε ο αριθμός των «νόμιμων επισυνδέσεων». Από την άλλη, το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ έχει συναινέσει σε όλες τις ρυθμίσεις που θωράκισαν ακόμα περισσότερο την ΕΥΠ. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι πρόκειται για μηχανισμούς που στόχο πρωτίστως έχουν το λαϊκό και συνδικαλιστικό κίνημα, παρότι σε ορισμένες περιπτώσεις φτάνουν να στρέφονται ακόμα και απέναντι σε όσους τους υποστηρίζουν, όπως γίνεται σήμερα με την παρακολούθηση Ανδρουλάκη.

Είναι επιτακτική η ανάγκη να ξηλωθεί ο παρακρατικός μηχανισμός της ΕΥΠ, η άθλια νομοθεσία που της επιτρέπει να λειτουργεί σαν κράτος εν κράτει και τον Κυριάκο Μητσοτάκη να στήνει μηχανισμό παρακολούθησης όλης της κοινωνίας υπό  την άμεση επίβλεψή του στο Μαξίμου.

Το Γραφείο Τύπου 27.8.2022