Κλείσιμο φαρμακείων ΕΟΠΥΥ: κίνδυνος – θάνατος για τους νεφροπαθείς.

Την αγωνία του εξέφρασε, μιλώντας στο DailyPharmaNews, o Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Νεφροπαθών (ΠΟΝ) κ. Γρηγόρης Λεοντόπουλος για το ενδεχόμενο να κλείσουν φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ που δεν έχουν φαρμακοποιό, όπως έγινε με εκείνο της Καλαμάτας και οι νεφροπαθείς να βρεθούν απέναντι στον κίνδυνο να μη βρίσκουν τα απαραίτητα γι’ αυτούς φάρμακα, καθώς, εάν τα φάρμακα που σήμερα λαμβάνουν από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ αρχίσουν να διακινούνται μέσω φαρμακαποθηκών, μπορεί να εξαφανιστούν από την ελληνική αγορά λόγω παράλληλων εξαγωγών τους.

Αυτή η απαράδεκτη απόφαση εξυπηρετεί τα μεγάλα ιδιωτικά φαρμακεία και τις φαρμακαποθήκες. Αποτελεί μέρος πιλοτικού σχεδίου για την αποψίλωση των δημόσιων φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ και την μεταφορά φαρμάκων στα μεγάλα φαρμακεία της αγοράς και στις φαρμακαποθήκες;

Tα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ εξυπηρετούν κυρίως τα άτομα με χρόνιες παθήσεις όπως είναι οι νεφροπαθείς τελικού σταδίου (υπό αιμοκάθαρση, υπό περιτοναϊκή κάθαρση, υπό μεταμόσχευση) αλλά και όλες τις κατηγορίες αναπηρίας που κάνουν χρήση ακριβών φαρμάκων με μηδενική συμμετοχή. Λειτούργησαν σαν ασπίδα προστασίας στην οικονομική κρίση για μεγάλο μέρος του πληθυσμού που πάσχει από σοβαρές ασθένειες.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Νεφροπαθών (Π.Ο.Ν) εκφράζει την έντονη διαμαρτυρία της, στην  απαράδεκτη αυτή απόφαση της Διοίκησής του Ε.Ο.Π.Υ.Υ να κλείσει την Δημόσια δομή του φαρμακείου της Μεσσηνίας και απαιτεί την άμεση κατάργησή της χωρίς καμία καθυστέρηση. Δηλώνει ότι θα αγωνιστεί για τη διατήρηση της δομής των δημόσιων φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ και ζητά  επίσης την ίδρυση φαρμακείων ΕΟΠΥΥ στις πρωτεύουσες των Νομών η περιοχών που δεν υπάρχουν εξυπηρετώντας τους χρόνιους ασθενείς.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ