Η ένωση δικαστών και εισαγγελέων «ξεπλένει» την απόφαση αποφυλάκισης του Λιγνάδη

Τα τηλεδικεία έχουν την τιμητική τους στην Ελλάδα. Άπειρες είναι οι περιπτώσεις εκείνες που η τηλεόραση έχει δικάσει και  καταδικάσει και μάλιστα με τον χειρότερο τρόπο αυτό της διαπόμπευσης. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που η λάσπη στον ανεμιστήρα δεν είχε τέλος.

Δεν περιμέναμε όμως τα τηλεδικεία, να μπουν στην ίδια μοίρα με το κοινό περί δικαίου αίσθημα αλλά και με την ίδια την απόφαση της δικαιοσύνης που έκρινε ένοχο το Λιγνάδη για το βιασμό δύο ανηλίκων.

Αυτό κάνει με ανακοίνωσή της η ένωση δικαστών και εισαγγελέων στην προσπάθειά της να υπερασπιστεί την απόφαση αποφυλάκισης του Λιγνάδη και αυτούς που την πήραν.

Στην ανακοίνωση επικαλούμενη τη ρήση του Αμερικανού φιλοσόφου Τζον Ρωλς «το τι είναι δίκαιο και τι άδικο είναι συνήθως αντικείμενο διαφωνίας σε μία κοινωνία», η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων επισημαίνει ότι:

«Το τελευταίο χρονικό διάστημα παρατηρείται, έντονα, το φαινόμενο της επίκλησης του κοινού περί δικαίου αισθήματος. Η επίκληση και αξιοποίηση του γενικού αισθήματος Δικαιοσύνης απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή, γιατί πολύ εύκολα μπορούμε να οδηγηθούμε σε εκτροπή προς τα λαϊκά δικαστήρια και την πυρά για τις “μάγισσες” της κάθε εποχής.»

Ξεχνάει βέβαια ότι την απόφαση της ενοχής δεν την πήραν τα Λαϊκά δικαστήρια αλλά συγκεκριμένο δικαστήριο.

Και η απόφαση αποφυλάκισης είναι ένας νέος βιασμός των θυμάτων, των οικείων τους, της ίδιας αυτής της δικαιοσύνης αλλά και του κοινού περί δικαίου αισθήματος.