Η ακύρωση μεταμοσχεύσεων είναι αποτέλεσμα της συρρίκνωσης του ΕΣΥ

0

Με ανακοίνωσή της η Ε.Σ.Α.μεΑ. καταγγέλλει την ακύρωση μεταμόσχευσης λόγω έλλειψης ιατρικού προσωπικού σε μονάδα Μεταμόσχευσης.

Στην ανακοίνωσή της η ΕΣΑΜΕΑ αναφέρει μεταξύ άλλων:

“Μόνο αποτροπιασμό επιφέρει η είδηση ότι στη χώρα μας ακυρώνονται μεταμοσχεύσεις λόγω έλλειψης ιατρικού προσωπικού σε μονάδα Μεταμόσχευσης!

Κανείς δεν μπορεί να μπει στη θέση του ανθρώπου που έχασε την ευκαιρία για ζωή και ποιος ξέρει αν θα του δοθεί ξανά αυτή η ευκαιρία…

·       Η ΕΣΑμεΑ ζητά την παρέμβαση του εισαγγελέα για να αναζητηθούν ευθύνες όπου και αν ανήκουν!

·       Ζητάμε να μάθουμε πόσες μεταμοσχεύσεις και για ποιο λόγο ακυρώνονται κάθε χρόνο, καθώς αυτό το περιστατικό που είδε το φως της δημοσιότητας δεν είναι το μοναδικό!

«Η διαχρονική ανεπάρκεια του μεταμοσχευτικού προγράμματος, με το να αδυνατεί να μεταμοσχεύσει το πολύτιμο μόσχευμα σε ηττοπαθή ασθενή τελικού σταδίου, ακυρώνει ταυτόχρονα και τις πολύχρονες προσπάθειες μας για ευαισθητοποίηση της κοινωνίας στην ιδέα της Δωρεάς Οργάνων καταδικάζοντας τη μεταμοσχευτική διαδικασία της χώρας σε θάνατο», αναφέρει μεταξύ άλλων το Σωματείο Ηπατομεταμοσχευθέντων Ελλάδος ΗΠΑΡΧΩ.

«Συγκεκριμένα, στις 30/6/22 ηπατικό μόσχευμα 27χρονου δότη, προερχόμενο από την Κύπρο δεν μεταμοσχεύθηκε λόγω αδυναμίας κάλυψης από αναισθησιολόγο στη Χειρουργική Κλινική Μεταμοσχεύσεων του Α.Π.Θ. στο Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης “Ιπποκράτειο”. Μάλιστα αυτό το αποτρόπαιο γεγονός συμβαίνει μόνο λίγες μέρες μετά την ημερίδα που διοργανώθηκε από τη Χειρουργική Κλινική Μεταμοσχεύσεων του Α.Π.Θ. για τα 40 χρόνια λειτουργίας και προσφοράς της στο κοινωνικό σύνολο».

Καταγγελία για αυτό το θέμα έκανε ο αντιπρόεδρος της ΕΣΑμεΑ, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Νεφροπαθών και μέλος του ΔΣ του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων (ΕΟΜ).κ. Γρηγόρης Λεοντόπουλος : «Ακυρώθηκε μεταμόσχευση ήπατος στο Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης επειδή οι αναισθησιολόγοι δεν δουλεύουν σ/κ. Ο άτυχος ασθενής που θα έπαιρνε το μόσχευμα ποιος ξέρει αν θα έχει ξανά την ευκαιρία να παρατείνει τη ζωή του; Αλήθεια, το Υπ. Υγείας κοιμάται ήσυχο; (Ότι κοιμάται, κοιμάται. Δεν ξέρουμε αν κοιμάται ήσυχο)».

Η ΕΣΑμεΑ συνεχίζει να διεκδικεί τη διασφάλιση του δημόσιου χαρακτήρα του Εθνικού Συστήματος Υγείας και τον εκσυγχρονισμό του μέσω της άμεσης πρόσληψης ιατρών και επαγγελματιών υγείας σε όλα τα νοσοκομεία, τις Μονάδες Μεταμόσχευσης, τις ΥΠΕ. και τις δημόσιες δομές πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας.” Τέλος στην ίδια ανακοίνωση η ΕΣΑΜΕΑ μεταξύ άλλων ζητά “την στελέχωση των υποστελεχομένων μεταμοσχευτικών κέντρων με οργανικές θέσεις νέων γιατρών για την συνέχιση και ομαλή λειτουργία των μεταμοσχευτικών προγραμμάτων. Η σημερινή υποστελέχωση θα επιδεινωθεί έτι περαιτέρω λόγω και της συνταξιοδότησης σημαντικού αριθμού έμπειρων χειρουργών Μεταμοσχευτών.”

Σε κάθε περίπτωση πρέπει να τονίσουμε ως Αριστερό Ρεύμα ότι η απαξίωση και αποδυνάμωση του ΕΣΥ δεν είναι κάτι καινούριο. Όλες οι κυβερνήσεις έχουν φροντίσει γι’ αυτό προκειμένου να οδηγήσουν όλη την κοινωνία στις ιδιωτικές κλινικές και στο ιδιωτικό κερδοσκοπικό κεφάλαιο. Καταγγέλλουμε αυτές τις πρακτικές που έχουν φτάσει πλέον σε σημείο να κινδυνεύουν και εν τέλει να χάνονται ζωές. Δεν μπορεί να ακυρώνονται μεταμοσχεύσεις και στην συγκεκριμένη περίπτωση ήπατος λόγω έλλειψης προσωπικού.

Η Απόκρουση των ιδιωτικοποιήσεων και της εμπορευματοποίσης των δομών υγείας, η ενίσχυση του ΕΣΥ με χρηματοδότηση και προσωπικό καθώς και η οργάνωση του συστήματος είναι ζητήματα πρώτης προτεραιότητας. Το Εργατικό – Λαϊκό κίνημα και η Αριστερά πρέπει να κινηθεί αποφασιστικά σε αυτή την κατεύθυνση συγκροτώντας ένα πλατύ κίνημα που θα απαιτήσει και θα διεκδικήσει την στήριξη του ΕΣΥ.