Τα κέρδη δικά μας, το κόστος της κρίσης στο κράτος και τους πολίτες

Η κρίση στον τομέα της ενέργειας εξαιτίας των συνεπειών της πολιτικής των κυρώσεων που ακολούθησε ο Ευρωνατοϊκός άξονας με αφορμή τον πόλεμο στην Ουκρανία έχει δημιουργήσει προβλήματα σε μια σειρά επιχειρήσεις ενέργειας στις μεγάλες καπιταλιστικές χώρες της Δύσης με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα την Γαλλία και την Γερμανία.

Οι ιδιώτες που κατείχαν το 15% της Γαλλικής κρατικής εταιρίας ηλεκτρισμού EDF αποσύρονται και η Γαλλική κυβέρνηση είναι έτοιμη να εθνικοποιήσει το σύνολο της εταιρίας αναλαμβάνοντας τα χρέη της.

Στη Γερμανία η Uniper υπέβαλε αίτηση για υπαγωγή στα κρατικά μέτρα σταθεροποίησης επιχειρήσεων ενέργειας αποθήκευσης και εμπορίας φυσικού αερίου, μετά τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει εξαιτίας του περιορισμού της προμήθειας από τη Ρωσία.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της εταιρίας, η πρόταση προβλέπει συμμετοχή του κράτους στο μετοχικό της κεφάλαιο.

Μεταξύ των σεναρίων που συζητούνται είναι η επένδυση πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ σε μερίδιο της εταιρίας ή ένα μείγμα κρατικής επένδυσης και μετακύλισης μέρους του κόστους στους πελάτες. 

Την ίδια τακτική την βιώσαμε και στη χώρα μας με την μετακύλιση του κόστους της ενέργειας στους πολίτες την ίδια ώρα που οι μεγάλοι ιδιωτικοί όμιλοι που δραστηριοποιούνται στην παροχή ενέργειας διεύρυναν την κερδοφορία τους.

Ανεξάρτητα από τις ευθύνες των δυτικοευρωπαϊκών κυβερνήσεων για την πρόσδεσή τους στον αμερικανικό άξονα που απαιτούσε μέτρα εναντία στην Ρωσία, με προφανείς συνέπειες για τις οικονομίες αυτών των χωρών, είναι φανερό ότι οι ιδιωτικές επιχειρήσεις και επενδυτές επιχειρούν να βγουν αλώβητοι ή τουλάχιστον με τις λιγότερες επιπτώσεις από αυτή την κρίση.

Έχοντας στα χέρια τους τις πολιτικές ηγεσίες δρομολογούν την διάσωση των επιχειρήσεων με κρατικά κεφάλαια (δηλαδή χρήματα που έχουν συγκεντρωθεί από το λαό) αλλά και νέες επιβαρύνσεις στους πολίτες.

Γιατί για το κεφάλαιο μία είναι η πολιτική. Τα κέρδη δικά μας, τις συνέπειες από την κρίση στις πλάτες του λαού.

Αν οι παρεμβάσεις αυτές που στηρίζουν τον Γερμανικό και Γαλλικό ενεργειακό τομέα θα προτεινόταν για  κάποια άλλη χώρα της Ε.Ε., (συγκεκριμένα  του Ευρωπαϊκού Νότου  όπως η Ελλάδα),  θα είχε σηκωθεί θύελλα αντιδράσεων από τις Βρυξέλλες για την καταπάτηση οδηγιών και κανόνων. Οι Βρυξέλλες όμως μένουν τελείως άφωνες και χωρίς διάθεση αντιπαράθεσης με Γαλλία και Γερμανία που είναι και οι ατμομηχανές της Ε.Ε.

Την ώρα όμως που συμβαίνουν αυτά, δεν μπορεί η χώρα μας να μένει άλαλη. Η κατάσταση που επικρατεί στην αγορά των καυσίμων και της ενέργειας είναι τέτοια ώστε να είναι περισσότερο από ποτέ αναγκαία η εθνικοποίηση τόσο της ΔΕΗ όσο και των άλλων σημαντικών εταιρειών που δραστηριοποιούνται στο χώρο της Ενέργειας  πχ φυσικό αέριο και γενικά στα καύσιμα.