Από την τσέπη θα πληρώνουν οι ανασφάλιστοι φάρμακα και εξετάσεις

Από την τσέπη τους καλούνται να πληρώνουν από σήμερα τα φάρμακα αλλά και τις διάφορες διαγνωστικές εξετάσεις τους οι ανασφάλιστοι συμπολίτες μας εάν πάρουν συνταγές και παραπεμπτικά από ιδιώτη γιατρό.

Αυτό συμβαίνει γιατί ξεκινά η εφαρμογή του μέτρου που νομοθέτησε πρόσφατα το υπουργείο Υγείας βάση του οποίου οι ανασφάλιστοι θα πρέπει να πηγαίνουν μόνο σε δημόσιες δομές για τις συνταγές τους.

Όμως οι δημόσιες δομές υγείας είναι ελάχιστες και η πρόσβαση σε αυτές αρκετά δύσκολη αφού τα ραντεβού μπορεί να δίνονται μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα ακόμα και μήνες, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις σε μεγάλες περιοχές δεν υπάρχουν οι αντίστοιχες ειδικότητες γιατρών. Υπενθυμίζουμε ότι η πρόσβαση των ανασφάλιστων σε υπηρεσίες υγείας ήταν αποτέλεσμα ενός μεγάλου κινήματος που είχε αναπτυχθεί ιδιαίτερα την μνημονιακή περίοδο.

Η απόφαση αυτή έρχεται ως συνέχεια αντίστοιχων αποφάσεων που επιβαρύνουν τις τσέπες των πολιτών και εφαρμόζονται σήμερα όπως είναι τα ιδιωτικά απογευματινά ιατρεία και οι μεγάλες συμμετοχές σε φάρμακα και εξετάσεις είτε άλλες που δρομολογούνται όπως τα ιδιωτικά απογευματινά χειρουργεία στα νοσοκομεία. Αυτές οι αποφάσεις συνδυάζονται με ένα κακέκτυπο μοντέλο οικογενειακού γιατρού από ιδιώτες, που είναι προ των πυλών, με ασφυκτικούς περιορισμούς στην πρόσβαση αλλά και με την γενικότερη προσπάθεια ιδιωτικοποίησης και εμπορευματοποίησης των υπηρεσιών υγείας.

Όλα αυτά  λειτουργούν από την μια ως μια νέα αφαίμαξη των λαϊκών εισοδημάτων και από την άλλη ως κόφτης υπηρεσιών υγείας ιδιαιτέρα για τα φτωχά λαϊκά στρώματα.

Η κυβέρνηση παρά τις αντιδράσεις που έχουν εκφραστεί από το μαχόμενο υγειονομικό κίνημα αλλά και συνδικάτα προχωρά σε ένα ακόμα μέτρο που θα πλήξει καίρια τα πιο φτωχά λαϊκά στρώματα που ανήκουν σε αυτή την κατηγορία αφού ουσιαστικά τους αφαιρεί το δικαίωμα να έχουν πρόσβαση σε βασικές υπηρεσίες υγείας όπως το φάρμακο και οι εξετάσεις.