Κομμουνιστικό Κόμμα ΗΠΑ για το δικαίωμα στην άμβλωση: Σήμερα θρηνούμε, αύριο οργανωνόμαστε

Michigan Coalition for Reproductive Liberation

Η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου στην υπόθεση Dobbs v. Jackson Women’s Health Organization είναι μια φρικτή οπισθοδρόμηση για τις γυναίκες, τους συντρόφους τους, τις οικογένειές τους και την κοινωνία συνολικά.

Όπως ήταν αναμενόμενο, το δικαστήριο ανέτρεψε τον νόμο Roe εναντίον Wade, καθιστώντας τα δικαιώματα των αμβλώσεων ευάλωτα στις ιδιοτροπίες των ακροδεξιών πολιτειακών νομοθετών.

Μια γυναίκα μπορεί να μην κάνει έκτρωση στο Τέξας, αλλά μια κάτοικος της Νέας Υόρκης μπορεί. Ακριβώς όπως ο τόπος διαμονής σας καθορίζει εάν μπορείτε να ψηφίσετε με ευκολία, να αναπνεύσετε καθαρό αέρα, να αποκτήσετε πρόσβαση στο Medicaid ή να βάλετε τα παιδιά σας να φοιτήσουν σε ένα καλά χρηματοδοτούμενο σχολείο, το ίδιο ισχύει τώρα και για τα δικαιώματα αμβλώσεων.

Τα ανθρώπινα δικαιώματα σε αυτή τη χώρα δεν ήταν ποτέ οικουμενικά, και η απόφαση Dobbs υπογραμμίζει αυτό το γεγονός ακόμη περισσότερο.

Η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου σίγουρα κατατάσσεται ψηλά μεταξύ των χειρότερων, απάνθρωπων αποφάσεων στην ιστορία του, όπως η απόφαση Dred Scott του 1857 ή Plessy εναντίον Ferguson του 1896. Η πρώτη απόφαση, που ελήφθη από ένα Ανώτατο Δικαστήριο που κυριαρχείται από “ιδιοκτήτες” σκλάβων, εξάλειψε όλους τους περιορισμούς στη δουλεία στη Δημοκρατία. Προσθέτοντας την προσβολή στον τραυματισμό, το δικαστήριο δήλωσε ότι οι συντάκτες του Συντάγματος δεν σκόπευαν ποτέ κανένα μαύρο άτομο να έχει δικαιώματα ιθαγένειας. Ο Plessy υποστήριξε ότι ο φυλετικός διαχωρισμός ήταν συνταγματικός, κατοχυρωμένος στο δόγμα «ξεχωριστός αλλά ίσος». Όλοι γνωρίζουμε πώς πήγε το “ίσο” μέρος.

Όπως οι δικαστές του 19ου αιώνα, το σημερινό δεξιό Ανώτατο Δικαστήριο έκρινε ότι ορισμένα άτομα, στην προκειμένη περίπτωση γυναίκες και τρανς άνδρες, είναι ακόμη λιγότερο ίσα από ό,τι ήταν πριν από την απόφαση του δικαστηρίου στις 24 Ιουνίου.

Ποιος θα είναι ο αντίκτυπος της απόφασης; Το Southern Poverty Law Center γράφει ότι θα έχουν σοβαρές, μακροπρόθεσμες συνέπειες για τις γυναίκες και άλλους. Αυτή η τρομερή απόφαση θέτει επίσης σε κίνδυνο άλλα θεμελιώδη δικαιώματα, θέτοντας σε κίνδυνο πολλές άλλες κοινότητες. Τα συνταγματικά δικαιώματα που διακυβεύονται περιλαμβάνουν το δικαίωμα στην αντισύλληψη και τα ίσα δικαιώματα για την LGBTQ+ κοινότητα. . . . Η απόφαση είναι ιδιαίτερα επιζήμια για εκείνους τους ανθρώπους που ζουν σε συνθήκες φτώχειας, επειδή δεν έχουν τους πόρους για να ταξιδέψουν σε μια πολιτεία όπου η άμβλωση είναι νόμιμη ή να πληρώσουν για τις απαραίτητες ιατρικές διαδικασίες.

Πρέπει να αντεπιτεθούμε για να μην γίνει πραγματικότητα.

Σήμερα θρηνούμε για αυτή τη φρικτή οπισθοδρόμηση. Από αύριο και μετά οργανωνόμαστε. Παντού ! στις κοινότητές μας, στα σωματεία, στα σχολεία, στους χώρους λατρείας και στους χώρους εργασίας. Πρέπει να βοηθήσουμε να δημιουργηθεί μια αντίδραση ενάντια στη Δεξιά, με το ίδιο πνεύμα με τις γυναίκες που επαναστάτησαν μετά την εκλογή του Τραμπ και βοήθησαν να απομακρυνθεί η Βουλή των Αντιπροσώπων από το GOP το 2018. τα εκατομμύρια που διαδήλωσαν για τις ζωές των μαύρων μετά τις δολοφονίες του George Floyd, της Breonna Taylor και άλλων· και οι δάσκαλοι, οι εργάτες αυτοκινήτων και οι νοσοκόμες που έκαναν απεργία τα τελευταία τέσσερα χρόνια.

Όσο μεγάλα κι αν ήταν αυτά τα κινήματα, η τρέχουσα κατάσταση απαιτεί ένα πολύ μεγαλύτερο κίνημα, ένα πιο περιεκτικό, ευρύτερο, πιο μαχητικό. Προέχει η πολιτική ανυπακοή. Με τον όρο περιεκτικό, εννοούμε τη συμμετοχή ενός ευρέος φάσματος κοινωνίας, φύλων, τάξεων και εθνοτικών καταβολών.

Εννοούμε επίσης την συμμετοχικότητα σε θέματα τακτικής. Μερικοί μπορεί να είναι πρόθυμοι μόνο να κάνουν τηλεφωνήματα στους εκλεγμένους αξιωματούχους. Κάποιοι μπορεί να θέλουν να εργαστούν στην εκλογική αρένα για να ψηφίσουν πολιτικούς που δεν είναι κατά των αμβλώσεων. Άλλοι μπορεί να διαδηλώσουν και να εμπλακούν σε πολιτική ανυπακοή και να κινδυνεύσουν να συλληφθούν. Όλες οι τακτικές είναι στο τραπέζι. Πρέπει να συνεργαστούμε με ανθρώπους που δεν κράτησαν ποτέ πλακάτ  ή δεν τηλεφώνησαν σε μέλη του Κογκρέσου.

Αυτό είναι το είδος της ενότητας που απαιτείται για να μετατραπεί η απόφαση του Δικαστηρίου σε προσωρινή οπισθοδρόμηση. Το Κομμουνιστικό Κόμμα ΗΠΑ έχει δεσμευτεί να βοηθήσει στην οικοδόμηση ενότητας για την αποκατάσταση του δικαιώματος των γυναικών σε έκτρωση.

ΠΗΓΗ