Δήλωση του κόμματος των Κομμουνιστών ΗΠΑ, σχετικά με τις Ρωσικές επιχειρήσεις στην Ουκρανία

ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΤΩΝ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΩΝ Η.Π.Α

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ

Έπρεπε να τελειώσει ο χρόνος της διπλωματίας για να σταματήσει η επέκταση του ΝΑΤΟ και η συνεχιζόμενη βία και η γενοκτονική εκστρατεία κατά της ανεξάρτητης Λαϊκής Δημοκρατίας του Λουγκάνσκ (LPR) και της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ (DPR). Για περισσότερα από 30 χρόνια, η Ρωσία ζήτησε από το ΝΑΤΟ να σταματήσει την επέκτασή του και να λάβει στα σοβαρά τις ανησυχίες της Ρωσίας για την ασφάλεια. Ο άξονας ΗΠΑ-ΕΕ-ΝΑΤΟ όχι μόνο απέρριψε τις ρωσικές ανησυχίες για την ασφάλεια, αλλά έμεινε σιωπηλός καθώς ο λαός του Ντονμπάς βομβαρδίστηκε από τον ουκρανικό στρατό χρησιμοποιώντας όπλα που προμήθευσαν ΗΠΑ-ΝΑΤΟ, ανοίγοντας τελικά το δρόμο για τη σύγκρουση που εκτυλίσσεται σήμερα.

Το Κόμμα των Κομμουνιστών ΗΠΑ παρακολουθεί τις εξελίξεις στη Ρωσία, το LPR, το DPR και την Ουκρανία εδώ και πολλά χρόνια. Στεκόμαστε σε πλήρη αλληλεγγύη με τον λαό της Λαϊκής Δημοκρατίας του Λουγκάνσκ και του Ντονέτσκ καθώς αγωνίζεται ενάντια στο υποστηριζόμενο από τις ΗΠΑ-ΕΕ-ΝΑΤΟ φασιστικό καθεστώς Μπαντέρα στο Κίεβο.

Δεδομένων των αυξημένων εντάσεων στο ιμπεριαλιστικό σύστημα, τόσο η Ρωσία όσο και η Κίνα επιδιώκουν ενεργά να καταστρέψουν την ιμπεριαλιστική κυριαρχία των ΗΠΑ διεθνώς μετά την αντεπανάσταση στη Σοβιετική Ένωση το 1991. Η ύβρις και ο θριαμβευτισμός των ΗΠΑ υποστήριξαν ένα δόγμα «τέλος στην ιστορία» και την ηγεμονία του η δυτική φιλελεύθερη τάξη πραγμάτων με επικεφαλής την Ουάσιγκτον ως τη μονοπολική διεθνή δύναμη. Γρήγορα πήγαν στη δουλειά αναπλάθοντας βίαια τον κόσμο στην καπιταλιστική τους εικόνα.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι δυτικοί ηγέτες υποσχέθηκαν «ούτε μια ίντσα προς τα ανατολικά» τόσο στον Σοβιετικό Γενικό Γραμματέα Γκορμπατσόφ όσο και στον Ρώσο Πρόεδρο Γέλτσιν. Αθέτησαν τις υποσχέσεις τους επεκτείνοντας το ΝΑΤΟ πολλές φορές τα τελευταία τριάντα χρόνια, από 12 χώρες αρχικά σε 30 χώρες το 2022 και μετακινώντας 600 μίλια πιο κοντά στα ρωσικά σύνορα.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και το ΝΑΤΟ διέλυσαν και βαλκανοποίησαν βίαια τη σοσιαλιστική Γιουγκοσλαβία τη δεκαετία του 1990, δημιουργώντας τελικά το Κοσσυφοπέδιο ως προτεκτοράτο και στρατιωτική βάση έξω από το σερβικό έδαφος. Δυστυχώς, πολλοί φαίνεται να έχουν ξεχάσει άνετα τους βομβαρδισμούς του Βελιγραδίου, τις σφαγές, τη χρήση εξαντλημένων ραδιενεργών υλικών σε πυρομαχικά και τις εθνοθρησκευτικές εντάσεις που πυροδότησαν οι ιμπεριαλιστές ΗΠΑ-ΕΕ-ΝΑΤΟ.

Ο Πούτιν παραδέχτηκε μάλιστα στην πρόσφατη ομιλία του σχετικά με την αναγνώριση των LPR και DPR ότι το 2000 είχε προσεγγίσει τον Μπιλ Κλίντον με την πρόταση ότι η Ρωσία θα μπορούσε να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ όπου τον απέρριψαν. Ο ιμπεριαλισμός των ΗΠΑ δεν μπορεί να επιτρέψει σε έναν αντίπαλο να συμμετάσχει στη χονδρική λεηλασία του κόσμου.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και το ΝΑΤΟ συνέχισαν να καταστρέφουν το Αφγανιστάν, το Ιράκ, τη Λιβύη, τη Συρία και την Υεμένη. Το 2014, οι ΗΠΑ-ΝΑΤΟ ενορχήστρωσαν ένα φασιστικό πραξικόπημα στην Ουκρανία ενάντια στη δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση. Οι ιμπεριαλιστές ΗΠΑ-ΝΑΤΟ συνεχίζουν να ασκούν τη βία τους πέρα ​​από την Ευρώπη στην Ασία, την Αφρική και τη Λατινική Αμερική.

Το φασιστικό πραξικόπημα στην Ουκρανία το 2014 έφερε στην εξουσία μια φασιστική χούντα που αποκατέστησε τη μνήμη και την κληρονομιά του Στέπαν Μπαντέρα, του φασίστα ηγέτη της Οργάνωσης Ουκρανών Εθνικιστών (OUN) που στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο ήταν υπεύθυνος για τη δολοφονία 200.000 Ουκρανών Εβραίων από 1941 έως 1945.

Τον Ιούλιο του 1941, λίγο μετά τη ναζιστική εισβολή στην ΕΣΣΔ, το OUN εξέδωσε ένα φυλλάδιο στο Lvov της Δυτικής Ουκρανίας που διακήρυττε στους Εβραίους: «Θα ρίξουμε τα κεφάλια σας στα πόδια του Χίτλερ!». Το καθεστώς μετά το 2014 απένειμε στον Μπαντέρα τον ανώτατο τίτλο του «Ήρωα της Ουκρανίας» και ψήφισε νόμο που καθιστά παράνομη την άρνηση του «ηρωισμού» του.

Έφερε τους νεοναζί στη στρατιωτική και πολιτική ζωή, συμπεριλαμβανομένου του τάγματος Azov και του δεξιού τομέα. Αυτοί οι φασίστες διέπραξαν ανείπωτα εγκλήματα, συμπεριλαμβανομένης της πυρπόλησης του κτιρίου του Συνδικαλιστικού Σώματος στην Οδησσό το 2014 που σκότωσε 48 ανθρώπους. Επιπλέον, οι άνθρωποι του LPR και του DPR έχουν υποστεί λιγότερο από 8 χρόνια βάναυσων στρατιωτικών επιθέσεων και βομβαρδισμών από αυτές τις νεοναζιστικές στρατιωτικές μονάδες που έχουν στοχεύσει τις μη στρατιωτικές υποδομές.

Στα μάτια του ρωσικού λαού, θυμούνται τις βάναυσες εισβολές του Ναπολέοντα τον 19ο αιώνα και της ναζιστικής Γερμανίας τον 20ο αιώνα. Και στις δύο περιπτώσεις, η Ρωσία και η διάδοχός της, η Σοβιετική Ένωση, η οποία περιλάμβανε την Ουκρανία, νίκησαν αυτούς τους εχθρικούς στρατούς, οδηγώντας τους πίσω σε όλη την Ευρώπη. Δεκάδες εκατομμύρια έχασαν τη ζωή τους σε αυτούς τους ηρωικούς πολέμους. Η Ρωσία και η Σοβιετική Ένωση έχουν σώσει δύο φορές την Ευρώπη από την τυραννία. Για άλλη μια φορά, ο φασιστικός εχθρός κινείται για να περικυκλώσει τη Ρωσία, στην προκειμένη περίπτωση το ΝΑΤΟ και τη φασιστική χούντα μετά το 2014 στην Ουκρανία. Αυτό απλά δεν μπορούσε να γίνει ανεκτή από τη Ρωσική Ομοσπονδία.

Η υποκρισία των Ηνωμένων Πολιτειών είναι εμφανής στη δική τους αντιπαράθεση με την Κούβα και τη Σοβιετική Ένωση κατά τη διάρκεια της κουβανικής κρίσης πυραύλων. Όταν η Κούβα ως κυρίαρχο έθνος ζήτησε από τη Σοβιετική Ένωση στρατιωτική βοήθεια και την τοποθέτηση πυρηνικών όπλων για να προστατεύσει την εκκολαπτόμενη επανάσταση από τον ιμπεριαλισμό των ΗΠΑ και τις προσπάθειες της CIA να ανατρέψει τον Φιντέλ Κάστρο, οι Ηνωμένες Πολιτείες ανησυχούσαν για την ασφάλειά τους και επικαλούμενοι το Δόγμα Μονρό, αντιμετώπισε τους Κουβανούς και τους Σοβιετικούς, φέρνοντας σχεδόν τον κόσμο στο χείλος του πυρηνικού αφανισμού. Ευτυχώς, η διπλωματία επικράτησε και ο ολοκληρωτικός πόλεμος αποφεύχθηκε. Το γεγονός ότι οι ανησυχίες της Ρωσίας για την ασφάλεια που σχετίζονται με την Ουκρανία, την επέκταση του ΝΑΤΟ και τα πυρηνικά όπλα έχουν παραμεριστεί δείχνει τη βαθιά υποκρισία και τον κυνισμό των ΗΠΑ και των συμμάχων τους στο ΝΑΤΟ.

Οι κομμουνιστές είναι πάντα οι πρώτοι που αγωνίζονται για την ειρήνη και τη φιλία μεταξύ όλων των λαών και των εθνών. Θυμόμαστε την αδελφότητα των εθνών, τη φιλία των λαών και την αλληλεγγύη μεταξύ του λαού της Ουκρανικής ΣΣΔ και της Ρωσικής ΣΣΔ. Εκατομμύρια παντρεύτηκαν και είχαν οικογένειες που εκτείνονταν και στις δύο πλευρές των συνόρων της Ουκρανικής SSR.

Είμαστε τελικά κατά του πολέμου. Οι πόλεμοι μεταξύ των καπιταλιστικών κρατών βλάπτουν τελικά την εργατική τάξη, ωφελώντας μόνο τις αντίστοιχες άρχουσες τάξεις τους. Ωστόσο, όταν ο ιμπεριαλισμός και ο φασισμός απειλούν την εργατική τάξη, μερικές φορές είναι απαραίτητο, όπως το 1941, να τους αντιμετωπίσουμε με βία. Ένας αντιφασιστικός πόλεμος είναι δίκαιος πόλεμος. Σε διεθνές επίπεδο, έχει έρθει η ώρα να γίνει μια επίθεση κατά του φασισμού και της αποκατάστασής του στην Ευρώπη, τις Ηνωμένες Πολιτείες και όχι μόνο.

Κάποιοι ισχυρίστηκαν ότι η υποκείμενη ώθηση της σύγκρουσης στην Ουκρανία αναπτύχθηκε από τη μακρά και έντονη αντιπαράθεση μεταξύ των ιμπεριαλιστικών συμφερόντων των ΗΠΑ και των φιλοδοξιών της Ρωσίας, που και οι δύο επιδιώκουν να εξασφαλίσουν μεγαλύτερο μερίδιο της παγκόσμιας αγοράς. Άλλοι ισχυρίστηκαν ότι η τρέχουσα σύγκρουση μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας εξυπηρετεί τα συμφέροντα των ΗΠΑ για να αυξήσει την ανταγωνιστικότητά τους στην αγορά της ΕΕ, η οποία βασίζεται στη Ρωσία για ένα σημαντικό μέρος των εισαγωγών της, ιδίως φυσικού αερίου. Στην πραγματικότητα, μόλις η Ρωσία ξεκίνησε τη στρατιωτική της επιχείρηση στην Ουκρανία, η Γερμανία ανέστειλε το έργο του αγωγού Nord Stream 2.

Το Κόμμα των Κομμουνιστών ΗΠΑ στέκεται αλληλέγγυο με την αντιφασιστική εργατική τάξη και τους κομμουνιστές στη Ρωσία, το LPR, το DPR και την Ουκρανία που λαχταρούν την ανατροπή των αγαλμάτων του Στέπαν Μπαντέρα και των φασιστικών ομοίων τους. Θυμηθείτε τα εκατομμύρια Σοβιετικών, συμπεριλαμβανομένων Ρώσων και Ουκρανών μαζί, που πολέμησαν και πέθαναν για να απαλλάξουν τον κόσμο από τον φασισμό.

Αναγνωρίζουμε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και το ΝΑΤΟ είναι η κύρια αιτία της σύγκρουσης. Ενώ εκατομμύρια στις Ηνωμένες Πολιτείες υποφέρουν λόγω ανεπαρκούς ιατρικής περίθαλψης, εκπαίδευσης, φροντίδας παιδιών και με αυξανόμενο κόστος για την εργατική τάξη σε βασικά αγαθά και υπηρεσίες, γνωρίζουμε ότι είναι η άρχουσα τάξη των ΗΠΑ, οι καπιταλιστές τόσο του Δημοκρατικού όσο και του Ρεπουμπλικανικού κόμματος που είναι οι εχθροί της εργατικής τάξης της Αμερικής.

Καλούμε τη μελλοντική κυβέρνηση της Ουκρανίας να νομιμοποιήσει το Κομμουνιστικό Κόμμα της Ουκρανίας, το οποίο τέθηκε εκτός νόμου από τη φασιστική χούντα, και να επιτρέψει στο συνδικαλιστικό κίνημα να ξαναρχίσει τη δουλειά του. Απευθύνουμε τους θερμούς αδελφικούς μας χαιρετισμούς και τη βαθύτατη αλληλεγγύη μας στα Κομμουνιστικά και Εργατικά Κόμματα της πρώην ΕΣΣΔ κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου πολέμου.

ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΦΑΣΙΣΜΟ!

ΚΑΤΑΡΓΗΣΤΕ το ΝΑΤΟ!

ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΚΥΡΩΣΕΙΣ!

ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΜΕ ΤΗ ΡΩΣΙΑ!

Διεθνές Τμήμα της CC της PCUSA

ΠΗΓΗ