Κολομβία: Η αριστερά κερδίζει τον πρώτο γύρο των εκλογών

Με καταμετρημένο το 99% των ψήφων, η λίστα των εναλλακτικών και αριστερών δυνάμεων συγκέντρωσε τον μεγαλύτερο αριθμό ψήφων κατά την ημέρα των εκλογών του πρώτου γύρω στην πολύπαθη Κολομβία.

Ωστόσο, το 40,33 % των ψήφων (πάνω από οκτώ εκατομμύρια 333 χιλιάδες 338) δεν ήταν αρκετό για να κερδίσει στον πρώτο γύρο και θα πρέπει να διεξαχθεί και ο δεύτερος γύρος των προεδρικών εκλογών στις 19 Ιουνίου.

Ο Gustavo Petra υποψήφιος πρόεδρος και η Francis Márquez , υποψήφια αντιπρόεδρος και η πρώτη αφρό κολομβιανή στην ιστορία της Κολομβίας που διεκδικήσει αυτή την θέση, θα αντιμετωπίσουν τους Rodolfo Hernández και Marelen Castillo (ποπουλιστές της Δεξιάς) έφτασαν στη δεύτερη θέση, με 28,14 % (πέντε εκατομμύρια 815.377 ψήφους).

Η έκπληξη αυτών των εκλογών είναι η ήττα του Federico Gutiérrez de Equipo por Colombia, που υποστηρίζεται από την παραδοσιακή ελιτ και άλλους συντηρητικούς τομείς, αν και ο Hernández υποστηρίζεται επίσης από τις ίδιες δυνάμεις.

Σε δηλώσεις του στην Prensa Latina, ο κομμουνιστής γερουσιαστής Iván Cepeda εξέφρασε την ικανοποίησή του για αυτά τα αποτελέσματα επειδή για πρώτη φορά η ενωμένη αριστερά πέτυχε μια ηχηρή νίκη στις προεδρικές εκλογές.

«Από εδώ και πέρα ​​είναι απαραίτητο να εργαστούμε και να κάνουμε συμμαχίες με τις δυνάμεις που μοιράζονται τις προτάσεις της προγραμματικής πλατφόρμας του «Ιστορικού Συμφώνου της αριστεράς» .