ΤΟ ΝΕΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΛΙΟΣΗ ΣΕ ΜΟΡΦΗ e-Book ΚΑΙ ΣΕ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΠΡΟΣΒΑΣΗ
Ο πόλεμος στην Ουκρανία αποτελεί ένα από τα πλέον σύνθετα ζητήματα, αν όχι το πιο σύνθετο, που έχουν προκύψει στον 21ο αιώνα. Πολλές συζητήσεις έχουν προκληθεί σε σχέση με τον χαρακτήρα του πολέμου, τον ρόλο και τις επιδιώξεις της Ρωσίας και των ΗΠΑ.
Όποια θεώρηση κι αν έχει κάποιος σχετικά με αυτόν τον πόλεμο, δεν μπορεί παρά να δει πως οι ΗΠΑ έχουν και πάλι τον πρωταγωνιστικό ρόλο. Ο αμερικανικός ιμπεριαλισμός παρά τα προβλήματα της αμερικανικής οικονομίας και παρά την άνοδο άλλων δυναμικών παικτών, δεν έχει απολέσει τον κυριαρχικό του ρόλο. Από αυτή την άποψη έχει ιδιαίτερη αξία να θυμόμαστε ή σε κάθε περίπτωση να μαθαίνουμε τη γενική πορεία της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής.
Στο νέο βιβλίο του Βασίλη Λιόση που φέρει τον τίτλο Η διαμόρφωση της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής και για το οποίο αφορμή αποτέλεσε ο πόλεμος ανάμεσα στη Ρωσία και την Ουκρανία, εξετάζονται οι δεξαμενές σκέψης των ΗΠΑ, οι διαφορετικές Σχολές των σχεδιαστών της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής, τα δόγματα των εκάστοτε Αμερικανών προέδρων. Γίνεται μία επισκόπηση που ξεκινά από το δόγμα Μονρόε και φτάνει μέχρι και την κυβέρνηση Μπάιντεν. Εκτός, όμως, από την αναφορά όλων αυτών των παραμέτρων, εξετάζονται ειδικότερα οι σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας και ΗΠΑ-Ρωσίας που αναμφίβολα συνδέονται με τον πόλεμο της Ουκρανίας. Επιπλέον, υπάρχει ένα κεφάλαιο που αναφέρεται ειδικά στην πολιτική των ΗΠΑ απέναντι στην Κούβα μιας που η Κούβα έχει γίνει έμμονη ιδέα των επιτελείων των ΗΠΑ εδώ και πολλά χρόνια καθώς και ένα παράρτημα που παρουσιάζει τις κυριότερες πολιτικοστρατιωτικές ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις σε όλο τον πλανήτη.
Η διαμόρφωση της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής στα τελευταία 150 χρόνια είναι ευνόητο πως δύσκολα περιγράφεται ευσύνοπτα. Αν, ωστόσο, το βιβλίο τούτο δώσει κάποια ερμηνευτικά κλειδιά για τη σύγκρουση Ρωσίας-Ουκρανίας (επί της ουσίας της σύγκρουσης Ρωσίας-αμερικανονατοϊκού άξονα), τότε θα έχει επιτελέσει τον ρόλο του.