Η Λαϊκή Ενότητα στηρίζει την κινητοποίηση στα γραφεία της ΔΕΗ

Η Λαϊκή Ενότητα στηρίζει την κινητοποίηση στα γραφεία της ΔΕΗ στην οδό Αριστείδου, που καλεί η Πρωτοβουλία Ενάντια στην Ενεργειακή Φτώχεια, την Πέμπτη 12/5, στις 6 μμ, με προσυγκέντρωση στην πλατεία Κλαυθμώνος στις 5:30 μμ.

 

Εδώ και χρόνια η Ελλάδα είναι η χώρα όπου τα λαϊκά νοικοκυριά αναλώνουν το 45% ενός μέσου μηνιαίου μισθού για την κάλυψη στεγαστικών αναγκών: νοίκι ή δόσεις στεγαστικών δανείων, ρεύμα, νερό, ενώ ταυτόχρονα διανύει μια παρατεταμένη οικονομική κρίση που έχει κυριολεκτικά συνθλίψει τις ασθενέστερες τάξεις. Ειδικότερα, οι τεράστιες αυξήσεις στο ρεύμα έγιναν πριν αρχίσει ο πόλεμος στην Ουκρανία, στον οποίο η κυβέρνηση επιχειρεί να αποδώσει, ως «αναπόφευκτη», τάχα, συνέπεια, τα αποτελέσματα των καταστροφικών της επιλογών, που γονατίζουν τους πιο αδύναμους, προς όφελος των ιδιωτών παρόχων ηλεκτρικής ενέργειας. Η σταδιακή ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ μετέτρεψε στην πορεία του χρόνου το ηλεκτρικό ρεύμα από κοινωνικό αγαθό σε καθαρό αντικείμενο κερδοσκοπικών χρηματιστηριακών συναλλαγών.

Η πολιτική αυτή, της σύνδεσης των τιμών του ρεύματος με το χρηματιστήριο της ενέργειας, υπηρετήθηκε όχι μόνο από την κυβέρνηση της ΝΔ, αλλά και από την προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Η εκτίναξη στις τιμές του ρεύματος  οφείλονται ακόμα στην ογκώδη «ρήτρα αναπροσαρμογής», που φορτώνει στα λαϊκά νοικοκυριά όλους τα βάρη και τους κινδύνους που αναλογούν στο μεγάλο επιχειρηματικό κεφάλαιο, τα χαράτσια για το ΕΤΜΕΑΡ,  τις χρεώσεις υπέρ ΑΔΜΗΕ και ΔΕΔΔΗΕ, στην βίαιη και όχι σταδιακή (όπως έγινε στις περισσότερες χώρες) απεξάρτηση από τα λιγνιτικά καύσιμα, με πρόσχημα μία υποτιθέμενη «πράσινη» ενέργεια που οργανώνεται άναρχα και γι’ αυτό είναι εξίσου καταστροφική για το περιβάλλον.  Στο σύνολο του λογαριασμού που καλείται να πληρώσει ένα λαϊκό νοικοκυριό, μόνο ένα μικρό ποσοστό αναλογεί στο ρεύμα που έχει πράγματι καταναλώσει.

Η πρόθυμη συμμετοχή στις νατοϊκές κυρώσεις κατά της Ρωσίας λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, θα επιδεινώσει μελλοντικά ακόμα περισσότερο της κατάσταση, με μόνες κερδισμένες τις ΗΠΑ που θα διαθέτουν στην Ευρώπη το πανάκριβο υγροποιημένο φυσικό τους αέριο.

Μοναδικός τρόπος απαλλαγής μας από  τα χαράτσια που μας γονατίζουν είναι η οργανωμένη και συστηματική πάλη μας:

Διεκδικούμε:

  • Πλαφόν τιμής στα υγρά καύσιμα, το φυσικό αέριο και στην ηλεκτρική ενέργεια.
  • Κατάργηση του χρηματιστηρίου ενέργειας και της ρήτρας αναπροσαρμογής. Κατάργηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης και μείωση του ΦΠΑ στο 4% στα υγρά καύσιμα.
  • Να σταματήσει το ξεπούλημα της ΔΕΗ και να υπάρξει εκ νέου εθνικοποίηση του συστήματος παραγωγής, μεταφοράς και διανομής της ηλεκτρικής ενέργειας.
  • Κοινωνικό τιμολόγιο που να συμπεριλαμβάνει όλα τα νοικοκυριά που έχουν ανάγκη. Δωρεάν χορήγηση 1200 Kwh το τετράμηνο για όσους είναι κάτω από το όριο της φτώχειας.
  • Καμία διακοπή των ηλεκτρικών συνδέσεων σε φτωχά νοικοκυριά ή λόγω της ρήτρας αναπροσαρμογής.
  • Διακανονισμοί οφειλών με διαγραφές τόκων και ρυθμίσεις προσιτές στους οφειλέτες.
  • Καμία οικονομική ή στρατιωτική συμμετοχή στον πόλεμο της Ουκρανίας.

 Το Γραφείο Τύπου 11.5.2022