Ανακοίνωση της Λαϊκής Ενότητας για τη δολοφονία του 19χρονου στη Θεσσαλονίκη

Η είδηση για τη δολοφονία του 19χρονου φοιτητή στην περιοχή της Χαριλάου στη Θεσσαλονίκη προκαλεί θλίψη και αποτροπιασμό. Η δολοφονία του νεαρού αποτελεί την ανεξέλεγκτη, σοκαριστική κλιμάκωση πληθώρας περιστατικών οπαδικής βίας που λαμβάνουν χώρα στην πόλη της Θεσσαλονίκης εδώ και αρκετό διάστημα.
Έχει έρθει η ώρα να μπει ένα τέλος στην ασυδοσία των οικονομικών συμφερόντων που διαπλέκονται με τη δράση συμμοριών και παρακρατικών ομάδων, αλλά και διεισδύοντας σε οπαδικούς κύκλους, φτιάχνουν στρατούς οπαδών. Νέοι άνθρωποι, ακόμη και ανήλικοι, εκτίθενται και γίνονται βορά συμμοριών για την προώθηση, σε τελική ανάλυση, των επιχειρηματικών και οικονομικών συμφερόντων και ανεξέλεγκτων κύκλων μαύρου χρήματος.
Συμφέροντα και μεγαλοεπιχειρηματίες, εκμεταλλεύονται την φτώχεια, την περιθωριοποίηση και τα αδιέξοδα της νεολαίας για να δημιουργούν μηχανισμούς επιβολής και τρομοκρατικής δράσης. Καλλιεργούν, έτσι, τα χειρότερα αντανακλαστικά κοινωνικού μίσους, κανιβαλισμού και προσωπικής επιβολής του ισχυρού, ρατσισμού και μισαλλοδοξίας, που καταλήγουν ακόμη και σε δολοφονίες.
Πολύ περισσότερο, μετά τα γεγονότα στο ΕΠΑΛ Σταυρούπολης και όσα ακολούθησαν είναι γνωστή τόσο στην ελληνική αστυνομία, όσο και στο κυβερνητικό κέντρο η επικίνδυνη δράση ακροδεξιών, φασιστικών ομάδων σε χώρους οπαδών καθώς και ο ρόλος αυτών των στοιχείων στις επιθέσεις απέναντι σε αγωνιστές και αγωνίστριες, στους φοιτητές έξω από το ΕΠΑΛ με λοστούς και μολότοφ, αλλά και απέναντι σε μέλη της ΚΝΕ, με αλυσίδες και τέιζερ, στην περιοχή της Ηλιούπολης λίγες μέρες μετά. Ωστόσο, μήνες μετά οι φασιστικές ομάδες συνεχίζουν ανενόχλητες την τρομοκρατική δράση τους, από τους οπαδικούς κύκλους μέχρι τα σχολεία των δυτικών.
Τα κροκοδείλια δάκρυα από πλευράς της κυβέρνησης δεν συγκινούν κανέναν, όταν επί τόσο καιρό η αστυνομία παρέχει κάλυψη στη δολοφονική δράση τέτοιων συμμοριών, τόσο στη Θεσσαλονίκη, όσο και σε άλλες πόλεις. Η αστυνομία είναι υπόλογη γιατί συνειδητά συγκαλύπτει διαχρονικά τη δράση φασιστών μέσα από τέτοια κανάλια, αξιοποιώντας τη δράση τους ενάντια στους αγώνες και τους κοινωνικούς αγωνιστές. Δεν είναι πολύς καιρός από τότε που φασίστες και τέτοια στοιχεία επιτίθεντο καθημερινά σε φοιτητές και αγωνιστές, και η ΕΛΑΣ επέλεγε να πνίγει στα χημικά του δεύτερους.

Εκφράζουμε τα συλλυπητήρια μας στην οικογένεια και τους οικείους του θύματος. Είναι παραπάνω από επιτακτικό να μπει ένα τέλος στην ανεμπόδιστη, δολοφονική δράση τέτοιων στοιχείων και ακροδεξιών ομάδων, που στρέφονται ενάντια στη νεολαία και τον κόσμο της δουλειάς.
Για να προστατέψουμε το κοινωνικό αγαθό του μαζικού αθλητισμού, που αποτελεί μέσο ανάπτυξης, σωματικής και ψυχικής υγείας, κοινωνικοποίησης και προόδου για τους νέους, πρέπει με μαζική καταγγελία και κοινωνικές διεκδικήσεις να αντιμετωπίσουμε τον παρασιτισμό παρακρατικών μηχανισμών των μεγαλοεπιχειρηματιών στο χώρο του αθλητισμού, και το οικονομικό, πολιτικό και μιντιακό σύστημα που τους στηρίζει.

Το Γραφείο Τύπου 3.2.2022