Μαζικό αντιπολεμικό αντιιμπεριαλιστικό κίνημα απέναντι στον εγκλωβισμό των προσφύγων και τις φυλακές

Η Κυβέρνηση, διαμέσου των «επιτάξεων», προχωρεί στην υλοποίηση του σχεδίου της για κλειστά κέντρα – φυλακές για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες ενώ ταυτόχρονα «καθησυχάζει» τους κατοίκους των νησιών προτείνοντας ως «λύση» την προεξόφληση της απόρριψης των αιτημάτων ασύλου της πλειοψηφίας των προσφύγων και χιλιάδες απελάσεις.

 Αντιμετωπίζοντας τους  πρόσφυγες ως εγκληματίες, η κυβέρνηση «ξεχνάει» βεβαίως, ότι η προσφυγιά και η “παράνομη” είσοδος στην χώρα μας δεν είναι επιλογή, αλλά λύση ανάγκης για εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους που είδαν τις χώρες τους να βομβαρδίζονται και να καταστρέφονται από τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους του ΝΑΤΟ τους οποίους στηρίζει και η ΕΕ. Σε αυτές τις επεμβάσεις συμμετέχει και η Ελλάδα και παράλληλα διευκολύνει τη διεξαγωγή τους παραχωρώντας νέες βάσεις στο ΝΑΤΟ.

Η κυβέρνηση, καταπατώντας βάναυσα το διεθνές προσφυγικό δίκαιο και τη Συνθήκη της Γενεύης, αποκρύπτει σκόπιμα ότι η συντριπτική πλειοψηφία των προσφύγων και μεταναστών δεν θέλει να παραμείνει στην Ελλάδα αλλά να μεταβεί σε άλλους ευρωπαϊκούς προορισμούς. Προσπαθεί να μεταθέσει στους πρόσφυγες τις συνέπειες από την εφαρμογή των αντιπροσφυγικών – αντιμεταναστευτικών πολιτικών της Ε.Ε. και των Κανονισμών του Δουβλίνου που εγκλωβίζουν τους πρόσφυγες και τους μετανάστες στη χώρα εισόδου. Την ίδια ώρα εφαρμόζει την ντροπιαστική συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας που κρατά “φυλακισμένους” τους πρόσφυγες στα νησιά και έχει μεταβάλλει όλο το Αιγαίο σε πλωτό νεκροταφείο.

Ταυτόχρονα, με τον συνεχιζόμενο εγκλωβισμό χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών στα νησιά, καλλιεργεί τον σπόρο του ρατσισμού και την τεχνητή διαίρεση της κοινωνίας.

Δεν είναι βέβαια μόνο η ΝΔ που έχει ευθύνες γι’ αυτήν την κατάσταση. Τις ίδιες πολιτικές απέναντι στην προσφυγιά ακολούθησε και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, που διατήρησε τα άθλια προσφυγικά στρατόπεδα, εφάρμοσε μέχρι «κεραίας» τους Κανονισμούς του Δουβλίνου, πρωτοστάτησε στην σύναψη της συμφωνίας ΕΕ – Τουρκίας, μετέτρεψε το Αιγαίο σε θάλασσα ασύδοτης περιπολίας των πλοίων του ΝΑΤΟ και της FRONTEX και αναβάθμισε το ρόλο της Ελλάδας στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις.

Η αντίθεσή μας στην πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε κλειστά κέντρα – φυλακές για τους πρόσφυγες και μετανάστες είναι δεδομένη. Απαίτησή μας είναι η αποδέσμευση της Ελλάδας από τους υπερατλαντικούς ιμπεριαλιστικούς μηχανισμούς, από τους κανονισμούς του Δουβλίνου και από την συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας. Απαίτησή μας είναι η χορήγηση ταξιδιωτικών εγγράφων και η ελεύθερη και ασφαλής διέλευση των προσφύγων και μεταναστών προς τις χώρες στις οποίες επιθυμούν να ζήσουν ενώ όσοι από αυτούς επιλέξουν τη χώρα μας θα πρέπει να έχουν αξιοπρεπείς συνθήκες στέγασης και ισότιμη πρόσβαση στην υγεία, την παιδεία, την εργασία και την κοινωνική ζωή.

Απέναντι στα κλειστά κέντρα κράτησης – φυλακές για τους πρόσφυγες πρέπει να αναπτυχθεί ένα μαζικό αντιπολεμικό και αντιιμπεριαλιστικό κίνημα που θα διεκδικεί τον τερματισμό των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων και την απόσυρση της χώρας μας από αυτές. Ντόπιοι και πρόσφυγες είμαστε από την ίδια μεριά και ο αγώνας απέναντι στον πόλεμο και τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις που γεννούν την προσφυγιά είναι κοινός.