Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός και Κλιματική Κρίση

Με αφορμή την έναρξη του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός όπου συναντάται η παγκόσμια οικονομική και πολιτική ελιτ το κεντρικό θέμα συζήτησης είναι η κλιματική κρίση .

Σε μια προσπάθεια να «διασκεδάσουν τις εντυπώσεις», πολιτικοί ,επιχειρηματίες, , επενδυτικά Funds, ασφαλιστικά ταμεία κλπ ομνύουν όλοι υπερ της προστασίας του περιβάλλοντος και κατά τις κλιματικής αλλαγής.

Χωρίς περαιτέρω σχόλια παραθέτουμε στοιχεία και τα συμπεράσματα καθένας μπορεί να τα βγάλει μόνος του.

Ας δούμε μερικά στοιχεία όπως αυτά έχουν δημοσιευτεί.

Σύμφωνα με την Greenpeace, δέκα τράπεζες που συμμετέχουν στο Νταβός χρηματοδότησαν το διάστημα 2015-2018 τον τομέα των ορυκτών καυσίμων με ποσό 1 τρισεκατομμυρίο δολάρια. Είναι οι JP Morgan Chase, Citi, Bank of America, RBC Royal Bank, Barclays, Mitsubishi UFG, TD Bank, Scotiabank, Mizuho et Morgan Stanley.

Συνταξιοδοτικά ταμεία επένδυσαν 26 δισεκατομμύρια δολάρια σε πετρελαϊκές εταιρίες, (Shell, Chevron και η Exxon) αλλά και σε διάφορες τράπεζες που χρηματοδοτούν την εκμετάλλευση των ορυκτών καυσίμων.

Ας δούμε όμως τι λέει και μια βρετανική μη κυβερνητική οργάνωση που προωθεί την βιώσιμη ανάπτυξη, την CDP, (την οποία δεν μπορείς να χαρακτηρίσεις και ως ριζοσπαστική οργάνωση) η οποία δημοσίευσε ένα κατάλογο επιχειρήσεων και την βαθμολογία τους με βάση την κλίμακα Α έως Δ .

Η οργάνωση συγκεντρώνει στοιχεία για μέτρα διαφάνειας και προστασίας του κλίματος από περισσότερες από 8.000 εταιρείες παγκοσμίως και απονέμει βαθμούς μεταξύ Α και Δ-.

Το CDP δημοσιεύει εσκεμμένα τον πλήρη κατάλογο την ημέρα πριν από την έναρξη του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός, του οποίου η Ατζέντα 2020 κυριαρχείται από την κλιματική κρίση.

Σύμφωνα λοιπόν με την εν λόγω βρετανική οργάνωση μόνο 179 από τις περισσότερες από 8.000 εταιρείες που εξετάστηκαν έχουν καταλήξει στον κατάλογο Α,.

Οι 179 εταιρίες είναι κατανεμημένες σε συνολικά 22 χώρες. Οι περισσότερες από τις εταιρείες με βαθμολογία Α έχουν την έδρα τους στην Ιαπωνία (38 εταιρείες), στις ΗΠΑ (35) και στη Γαλλία (22). Στη Λατινική Αμερική, μόνο δύο εταιρείες της Βραζιλίας βαθμολογήθηκαν με Α, και μία στην Αφρική.

Η Γερμανία βρίσκεται στην τρίτη θέση στην Ευρώπη με εννέα εταιρείες πίσω από τη Γαλλία και τη Μεγάλη Βρετανία (δέκα εταιρείες με βαθμολογία A).

Σύμφωνα με τον Steven Tebbe, ευρωπαίο διευθύνοντα σύμβουλο του CDP σε μια συνέντευξη του στο γερμανικό περιοδικό SPIEGEL, απαντώντας για τις αιτίες για αυτήν την κατάταξη στην Ευρώπη λέει : “Στη Γερμανία υπάρχει ακόμα μια συγκριτικά μεγάλη βιομηχανική παραγωγή, στο Ηνωμένο Βασίλειο ο τομέας των υπηρεσιών είναι μεγαλύτερος”, που μεταξύ άλλων εκπέμπει και λιγότερο CO2,αλλά η πιο σημαντική αίτια είναι η κρατική ρύθμιση: Για παράδειγμα , “Η Γαλλία απαιτεί από τους επενδυτές να υποβάλλουν εκθέσεις για τους κλιματικούς κινδύνους των επιχειρήσεων τους”.

Σύμφωνα με τον Tebbe, οι κατευθυντήριες γραμμές στην Ιαπωνία είναι εξίσου αυστηρές, αλλά στις περισσότερες χώρες λείπουν – ακόμη και στη Γερμανία.

Με βάση τα παραπάνω ενδεικτικά αλλά άκρως αποκαλυπτικά στοιχεία , όπως είπαμε καθένας μπορεί να βγάλει τα συμπεράσματα του.

Το δικό μας συμπέρασμα είναι, ότι ο νεοφιλελεύθερος επιθετικός Καπιταλισμός και η επιδίωξη του μέγιστου κέρδους, που βιώνουμε στην εποχή μας πάνε παρέα με την καταλήστευση του περιβάλλοντος και των φυσικών του πόρων, και οι τοποθετήσεις περί Προστασίας του περιβάλλοντος από την οικονομική και πολιτική ελίτ είναι υποκριτικές και γραφικές , που αν δεν ήταν επικίνδυνες θα άξιζαν μόνο το γέλιο μας .

Βρυώνης Νίκος

Μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του Αριστερού Ρεύματος