Κυβερνητική εξωτερική πολιτική.. Στην υπηρεσία των Η.Π.Α – ΝΑΤΟ (της Δέσποινας Σπανού)

Κυβερνητική εξωτερική πολιτική.. Στην υπηρεσία των Η.Π.Α – ΝΑΤΟ


Της Δέσποινας Σπανού*

Οι εξελίξεις στην Νέα Δημοκρατία και η διαγραφή Σαμαρά αναδεικνύουν, εκτός από τις εσωτερικές διαμάχες τους, και τον τρόπο άσκησης της εξωτερικής πολιτικής και της διαχείρισης των εθνικών θεμάτων από τον Κ. Μητσοτάκη.

Η διαχείριση των εθνικών θεμάτων δεν είναι ανεξάρτητη από την συνολική άσκηση της εξωτερικής πολιτικής, που είναι απόλυτα ταυτισμένη με ΝΑΤΟ – Η.Π.Α και οι όποιες συμφωνίες με την Τουρκία αποτελούν και επιλογή του ΝΑΤΟ, αφού η Τουρκία είναι μέλος του ΝΑΤΟ. Επομένως οι όποιες ενστάσεις του Σαμαρά χωρίς να αμφισβητεί τις γενικότερες επιλογές του ΝΑΤΟ αποτελούν πρόκληση στην νοημοσύνη μας. Ανεξάρτητα όμως από τον Σαμαρά τα γεγονότα υπάρχουν και απαιτούν απαντήσεις.

  • Ο Μητσοτάκης ισχυρίζεται ότι ο διάλογος με την Τουρκία και οι ελληνοτουρκικές σχέσεις βρίσκονται σε πολύ καλό σημείο, τότε για ποιο λόγο γίνονται οι νέες αγορές όπλων; Πληροφορηθήκαμε ότι η χώρα μας εκτός των άλλων αγορών (που σίγουρα δεν εξυπηρετούν την άμυνα) βρίσκεται σε συνομιλίες με το Ισραήλ για την ανάπτυξη ενός θόλου αντιαεροπορικής και αντιπυραυλικής άμυνας αξίας 2δις € και συνολικά θα πρέπει να δαπανηθούν 12,8 δις € ως το 2035 για τον εκσυγχρονισμό των ενόπλων δυνάμεων. Τίποτα από όλα αυτά δεν αφορά τις πραγματικές ανάγκες του ελληνικού λαού. Γίνονται για την στήριξη της Ουκρανίας και του ΝΑΤΟ εναντίον της Ρωσίας. Ο Μητσοτάκης δηλαδή ο οποίος ήταν ο πρώτος που ζήτησε κυρώσεις κατά της Ρωσίας, αδιαφορώντας για τις συνέπειες στη χώρα μας, και στήριξε και στηρίζει με κάθε τρόπο τον Νετανιάχου στην επιχείρηση γενοκτονίας του Παλαιστινιακού λαού, προσπαθεί να εμπλέξει ακόμα περισσότερο την χώρα μας με αγορά οπλισμού για να εξυπηρετήσει μόνο τα συμφέροντα των Η.Π.Α και του ΝΑΤΟ!  Αυτό φάνηκε και από την πρόσφατη συνάντηση, που είχε ο Μητσοτάκης  με το Γ. Γραμματέα του ΝΑΤΟ Ρούτε, στην οποία αναδείχθηκε Νατοϊκότερος του ΝΑΤΟ, προβάλλοντας τις ενέργειες της κυβέρνησης του (πάνω από 3% του ΑΕΠ δαπάνες για το ΝΑΤΟ, απόλυτη στήριξη σε Ζελένσκι και Νετανιάχου) αλλά και από το γεγονός, ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι από τις ελάχιστες κυβερνήσεις του πλανήτη, που καταδίκασε την απόφαση του Διεθνούς  Ποινικού Δικαστηρίου για το ένταλμα σύλληψης εναντίον του εγκληματία Νετανιάχου, ενώ είναι μέλος του και έχει υπογράψει την σχετική συνθήκη.
  • Και ερχόμαστε στον ελληνοτουρκικό διάλογο κι όσα κρύβονται πίσω από αυτόν. Πάγια θέση της Ελλάδας ήταν ότι οι διαφορές μας με την Τουρκία είναι μόνο η υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ. Από την πλευρά της Τουρκίας όμως έχουν τεθεί όλα (δίκαιος διαμοιρασμός του Αιγαίου, αποστρατικοποίηση των νησιών, δικαιώματα των Τούρκων ομογενών κλπ). Ο Τούρκος ΥΠΕΞ Φιντάν, σε δηλώσεις του μετά από συνάντηση με τον έλληνα ΥΠΕΞ Γεραπετρίτη και παρουσία αυτού είπε ότι τον Ιανουάριο θα υπογραφούν συμφωνίες μεταξύ Μητσοτάκη – Ερντογάν.

Τι θα περιλαμβάνουν αυτές με δεδομένες τις αξιώσεις του καθεστώτος Ερντογάν; Ο Φιντάν τοποθετήθηκε αλλά ο Γεραπετρίτης αρνήθηκε να απαντήσει σε πολλά ζητήματα όπως:

  • Αποστρατικοποίηση των νησιών, που όμως αυτή ουσιαστικά συντελείται με την αποστολή όπλων από τα ελληνικά νησιά στην Ουκρανία.
  • Δικαιώματα τουρκικών και όχι μουσουλμανικών μειονοτήτων στην Ελλάδα. Μάλιστα ο Φιντάν κατά την πρόσφατη επίσκεψή του έκανε σύσκεψη στην Τουρκική πρεσβεία, στην οποία συμμετείχαν και οι 2 μουσουλμάνοι βουλευτές της Νέας Αριστεράς! Γεγονός πρωτοφανές και απαράδεκτο, με δεδομένο ότι είναι έλληνες πολίτες και μέλη του Ελληνικού Κοινοβουλίου!
  • Προστασία της οθωμανικής πολιτιστικής κληρονομιάς. Σωστά. Γιατί όμως ο Γεραπετρίτης δεν έθεσε παράλληλα το ζήτημα της Αγίας Σοφίας και της Μονής της Χώρας, μνημεία της ορθοδοξίας και ταυτόχρονα της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, που έγιναν πρόσφατα τζαμιά;
  • Ο Γεραπετρίτης μάλιστα δεν έθεσε καν το ζήτημα του τουρκο-λιβυκού μνημονίου, που παραβιάζει κάθε αρχή δικαίου και το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας.

Είναι σαφές ότι η κυβέρνηση κρύβει συμφωνίες από τον ελληνικό λαό, αφήνοντας να δημιουργηθούν τετελεσμένα για να τα παρουσιάσει μετά ως αναγκαιότητα. Συγκεκριμένα γεγονότα το αποδεικνύουν, όπως το επεισόδιο στην Κάσο και οι νομοθετικές ρυθμίσεις Σκυλακάκη για τα μικρονήσια.

Στην Κάσο, σε οριοθετημένη ΑΟΖ με την Αίγυπτο, η Ελλάδα εγκατέλειψε κυριαρχικά δικαιώματα και προέτρεψε το Ιταλικό πλοίο, που διενεργούσε εργασίες, να ζητήσει άδεια από την Τουρκία για πράξεις που γίνονται σε αναγνωρισμένη ελληνική ΑΟΖ!!! Ο Σκυλακάκης με νομοθετική ρύθμιση απαγόρευσε κάθε οικονομική δραστηριότητα σε μικρονήσια, με στόχο προφανώς να περιοριστεί προοπτικά η ελληνική ΑΟΖ!!!

Από όλα αυτά συμπεραίνουμε ότι αποφάσεις έχουν ληφθεί εις βάρος ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων και προωθούνται δια της διολισθήσεως, ώστε να παρουσιαστούν ως τετελεσμένα.
Το θέμα δεν αφορά μόνο την Τουρκία. Αφορά κυρίως το ΝΑΤΟ και τις Η.Π.Α, που θέλοντας να έχουν σταθερό το ανατολικό άκρο της συμμαχίας, πιέζουν τον πρόθυμο Μητσοτάκη να ικανοποιήσει τις αξιώσεις του Ερντογάν, ο οποίος ασκεί πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική, είναι πιο “απαιτητικός παίκτης”, και παίρνει ό,τι ζητήσει.

Αντιθέτως οι ελληνικές κυβερνήσεις υποχωρούν σε όλα. Ο Μητσοτάκης όπως και ο Τσίπρας πρώτα, μετατρέπει την Ελληνική επικράτεια σε μια μεγάλη αμερικανική βάση, συμμαχεί με το Ισραήλ και παραχωρεί τα πάντα.

Η ελληνική επικράτεια όμως δεν είναι τσιφλίκι τους, ανήκει στον ελληνικό λαό που με πρώτη την Αριστερά, έχει γράψει σελίδες δόξας στην ιστορία για την υπεράσπιση της πατρίδας. Μπορούμε και τώρα να υπερασπιστούμε τον τόπο μας και να αντισταθούμε απέναντι σε πολιτικές ηγεσίες, που τον ξεπουλάνε.

 *Η Δέσποινα Σπανού είναι πρώην αντιπρόεδρος της ΑΔΕΔΥ, στέλεχος της ΛΑΕ-Ανυπότακτη Αριστερά