Γιατί να ψηφίσεις Ενωτική Πρωτοβουλία ΜέΡΑ25 | ΑΝΑΤΡΕΠΤΙΚΗ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ στις ευρωεκλογές; (και στις βουλευτικές και παντού!)

Γιατί να ψηφίσεις Ενωτική Πρωτοβουλία ΜέΡΑ25 | ΑΝΑΤΡΕΠΤΙΚΗ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ στις ευρωεκλογές; (και στις βουλευτικές και παντού!)

Του Βασίλη Μωραΐτη – Μέλους της Λ.Α.Ε.-Α.Α. Ρόδου 

Τι είναι η Ενωτική Πρωτοβουλία ΜΕΡΑ25/ΑΝΑΤΡΕΠΤΙΚΗ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ; Είναι κάτι διαφορετικό από το ΜΕΡΑ25; Η Λαϊκή Ενότητα -Ανυπότακτη Αριστερά τι έγινε; Χάθηκε;

Η Ενωτική Πρωτοβουλία ΜΕΡΑ25/ΑΝΑΤΡΕΠΤΙΚΗ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ είναι μια ένωση κομμάτων, μια εκλογική συνεργασία που ξεκίνησε στις βουλευτικές εκλογές του 2023 με το σχήμα ΜΕΡΑ25 – Συμμαχία για τη ρήξη και συνεχίζεται και στις ευρωεκλογές με μεγαλύτερη συμμετοχή και δύναμη. Το σχήμα αυτό συγκροτείται από τους ΜΕΡΑ25, ΛΑΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ – Ανυπότακτη Αριστερά, ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ, ριζοσπάστες/σες οικολόγους και ανένταχτους/ες αγωνιστές της Αριστεράς και των κινημάτων, στη βάση κοινών θέσεων για τα λαϊκά προβλήματα και την υπεράσπιση των εργασιακών, δημοκρατικών δικαιωμάτων, του περιβάλλοντος και της ειρήνης.

Γιατί να ψηφίσεις Ενωτική Πρωτοβουλία ΜέΡΑ25 | ΑΝΑΤΡΕΠΤΙΚΗ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ στις ευρωεκλογές; (και στις βουλευτικές και παντού!)

Η απάντηση είναι απλή: γιατί η οικονομία εδώ και 12 χρόνια πάει από το κακό στο χειρότερο! Εξ’ αιτίας των μνημονιακών νόμων (οι οποίοι είναι ακόμη σε ισχύ – μην ακούς τα παραμύθια ότι τέλειωσαν τα μνημόνια) η οικονομία βιώνει μια κάποια ανάπτυξη η οποία όμως βασίζεται αποκλειστικά και μόνο στους χαμηλούς μισθούς κι όχι σε επενδύσεις. Αυτό σε συνδυασμό με την ακρίβεια στα είδη πρώτης ανάγκης και στην ηλεκτρική ενέργεια που έχουν επιβάλλει τα ολιγοπώλια, καθώς και την υψηλή φορολογία, έχουν οδηγήσει το μέσο νοικοκυριό σε πτώχευση, με το μισθό να τελειώνει πριν το μήνα.

Μόνη ουσιαστική λύση είναι οι άμεσες αυξήσεις των μισθών και η επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων για την ανάκαμψη της αγοράς. Παράλληλα απαιτείται και η ενεργοποίηση της επιτροπής ανταγωνισμού για τον έλεγχο των ολιγοπωλίων που εδώ και καιρό λειτουργούν ανεξέλεγκτα με την ανοχή μνημονιακών κυβερνήσεων, αυτοδύναμων ή συνεργασίας. Απαιτείται ρήξη με το υπάρχον κατεστημένο της ΕΕ ώστε να προκύψει μια εκ βάθρων παραγωγική ανασυγκρότηση υπέρ των πολλών, κατόπιν ενός ουσιαστικού διαλόγου με την κοινωνία και τις παραγωγικές δυνάμεις. Όλα αυτά δεν πρόκειται να γίνουν από μνημονιακά κόμματα (ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΝΕΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ – δεν είναι παρθενογένεση, ΣΥΡΙΖΑ είναι κι αυτοί, μνημόνια έχουν ψηφίσει) λόγω της υποταγής τους στα μνημόνια και τις απαιτήσεις του κεφαλαίου που ελέγχει τόσο τις εθνικές κυβερνήσεις όσο και τον πυρήνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στο χώρο των μη μνημονιακών κομμάτων το Κ.Κ.Ε. δυστυχώς δεν αποτελεί ψήφο ελπίδας και προοπτικής καθώς αρνείται την οποιαδήποτε συμμετοχή στη λήψη αποφάσεων (βλ. δημοψήφισμα του 2015), αρνείται την οποιαδήποτε συνεργασία με τις υπόλοιπες δυνάμεις της αριστεράς. Αρκείται στο να αναπαράγει τις ιδεολογικές του εμμονές, επιδιώκοντας απλά και μόνο τη διαιώνισή του κι όχι την ουσιαστική ανατροπή της ηγεμονίας των καπιταλιστικών δυνάμεων.

Τέλος στο υπόλοιπο τόξο των εθνικιστικών / λαϊκιστικών κομμάτων (ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ, ΝΙΚΗ, ΣΠΑΡΤΙΑΤΕΣ κ.α.) ή των ερμαφρόδιτων, όπως η ΠΛΕΥΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ (αριστερός εθνικισμός;;;) δεν υπάρχει μεσο/μακροπρόθεσμο σχέδιο εξόδου από την κρίση αλλά μόνο βραχυπρόθεσμες διεκδικήσεις για άμεση εκτόνωση της δικαιολογημένης λαϊκής οργής.

Στην Ενωτική Πρωτοβουλία ΜέΡΑ25 | ΑΝΑΤΡΕΠΤΙΚΗ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ:

  • Διεκδικούμε  μαζί με το λαό και τα κινήματα λύσεις στα οξυμμένα κοινωνικά προβλήματα (ακρίβεια, λαϊκή στέγη, μισθοί/συντάξεις, περιβάλλον, δικαιώματα, ειρήνη κλπ), γιατί οι προτάσεις μας είναι υπέρ της κοινωνικής πλειοψηφίας.
  • Είμαστε ενάντια στη συμμετοχή της χώρας μας στους πολέμους των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ (Ουκρανία) και στη σφαγή του παλαιστινιακού λαού από το κράτος του Ισραήλ.
  • Έχουμε δώσει εξετάσεις συνέπειας στο λαό και πολιτικής ανυπακοής στο κατεστημένο το 2015, όταν στηρίξαμε το δημοψηφισματικό λαϊκό ΟΧΙ, και μετά, στους αγώνες ενάντια στις αντικοινωνικές κυβερνητικές πολιτικές. Το βασικό στελεχιακό δυναμικό μας είναι πρώην βουλευτές και υπουργοί, που δεν ψήφισαν και δεν εφάρμοσαν τη μνημονιακή συνθηκολόγηση το 2015.
  • Παίρνουμε ξεκάθαρα θέση εναντίον των εξορύξεων, χωρίς αστερίσκους, χωρίς ψιλά γράμματα και κυρίως χωρίς να πατάμε ταυτόχρονα στις δύο βάρκες, της οικολογίας και των ολιγαρχών.
  • Θα συνεχίσουμε να προωθούμε τον σταθερό στόχο μας για διεύρυνση της συνεργασίας μας και με τις άλλες δυνάμεις της μαχόμενης Αριστεράς, χωρίς αποκλεισμούς, ώστε να συγκροτήσουμε ένα ισχυρό αριστερό πόλο αντιπολίτευσης, που θα στηρίζει τους κοινωνικούς αγώνες και θα προβάλλει μία ελπιδοφόρα φιλολαϊκή εναλλακτική πρόταση.

Την Κυριακή 9/6 στις ευρωεκλογές στήριξε  Ενωτική Πρωτοβουλία ΜέΡΑ25 | ΑΝΑΤΡΕΠΤΙΚΗ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ για να ακούγεται στο Ευρωκοινοβούλιο δυνατά, καθαρά, ασυμβίβαστα η φωνή του λαού και των κοινωνικών κινημάτων της χώρας μας. Για να είμαστε μαζί με άλλες δυνάμεις της ανυπότακτης Αριστεράς, στο ευρωκοινοβούλιο και στους δρόμους των αγώνων, ο πραγματικός αντίπαλος της ακροδεξιάς και του φασισμού, που ξανασηκώνουν κεφάλι στην Ευρώπη. Για την οικολογία, και την ανάγκη να αντιταχθούμε συνολικά στο παραγωγικό μοντέλο και το οικονομικό σύστημα που καταστρέφει τον πλανήτη.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ