Ομαδικές απολύσεις στα Ναυπηγεία Ελευσίνας

Ομαδικές απολύσεις στα Ναυπηγεία Ελευσίνας

Το Σεπτέμβριο του 2022 γράφαμε σε σχετικό άρθρο μας (Ναυπηγεία Ελευσίνας εξελίξεις και ανησυχία για τα εργασιακά) τις ενστάσεις μας και τα σοβαρά προβλήματα που θα επέφερε η συμφωνία που πέρασε τότε στη Βουλή για το μέλλον των ναυπηγείων Ελευσίνας.

Σήμερα 18 μήνες μετά επιβεβαιώνονται με το χειρότερο τρόπο οι εκτιμήσεις και οι ανησυχίες τόσο οι δικές μας όσο και των εργαζόμενων.

Η αμερικανικών συμφερόντων εταιρεία ιδιοκτήτρια των Ναυπηγείων, τα οποία ελέω συμφωνίας αγόρασε μετά τη διαγραφή των χρεών και έναντι πινακίου φακής, προχωράει σήμερα σε απολύσεις προσωπικού.

Παρά τις όποιες «δεσμεύσεις» απέρρεαν από τη συμφωνία προχώρησε ήδη στην απόλυση αυτών που είναι κοντά στη σύνταξη και στο επόμενο δίμηνο έχει προδιαγράψει την απόλυση και των υπολοίπων.

Όπως αναφέρεται έχει ολοκληρωθεί η «αξιολόγηση» του προσωπικού και προδιαγράφεται ότι μετά τις απολύσεις όλων θα υπάρξουν νέες προσλήψεις χωρίς να αναφέρεται ούτε καν στο αν ακόμη και αυτές θα είναι απευθείας στο Ναυπηγείο ή σε εργολάβους μια πρακτική που έχει ακολουθηθεί κατά κόρον στον κλάδο.

Οι εργαζόμενοι μεταξύ άλλων τονίζουν ότι οι θέσεις εργασίας έχουν ήδη μειωθεί αρκετά μετά την απόλυση αυτών που είναι στα πρόθυρα της σύνταξης και ζητούν την άμεση επαναπρόσληψη όλων των υπολοίπων.

Εμείς θεωρούμε ότι αυτού του είδους οι εργοδοτικές πρακτικές θα πρέπει να εκλείψουν, να σταματήσουν οι απολύσεις, να αποδοθούν επιτέλους όλα τα οφειλόμενα δεδουλευμένα και να δοθούν μισθοί που να ανταποκρίνονται στις σημερινές ανάγκες.