Ζούμε σε ημέρες μεσοπολέμου; Τι δείχνει η ανοχή στους φασίστες; (της Δέσποινας Σπανού)

Ζούμε σε ημέρες μεσοπολέμου;

Τι δείχνει η ανοχή στους φασίστες;

 

Της Δέσποινας Σπανού

Η επίθεση των φασιστών από την Κροατία, ο τραυματισμός δεκάδων ανθρώπων από φασίστες δολοφόνους της “bad blue boys” και η δολοφονία ενός ανθρώπου, με την ανοχή της Ελληνικής αστυνομίας και της Ελληνικής κυβέρνησης, αλλά και οι παρεμβάσεις στελεχών της Κροατικής κυβέρνησης και ιδιαίτερα του προέδρου της Κροατίας σοσιαλδημοκράτη Ζόραν Μιλάνοβιτς, αποδεικνύουν για άλλη μία φορά την ανοχή των κυβερνήσεων και συνολικά του συστήματος εξουσίας απέναντι στους φασίστες.

Θεωρήθηκε και εξακολουθεί να παρουσιάζεται ως οπαδική βία, είναι όμως μόνο αυτό;

  • Οι σχέσεις οργανωμένων οπαδών ομάδων, που ασκούν βία κατά των

αντιπάλων ,με φασιστικές οργανώσεις είναι γνωστές, όμως σε αυτή την περίπτωση δεν περιορίζονται σε απλές σχέσεις κάποιων . Οι Κροάτες οπαδοί  της Ντιναμό Ζάγκρεμπ, που ήλθαν στην Ελλάδα, δεν είναι απλώς χούλιγκανς. Διατηρούν σύνδεσμο που ονομάζεται “bad blue boys”, με σαφή φασιστικά και ναζιστικά χαρακτηριστικά. Έγιναν γνωστοί το 1990, (έχουν δηλαδή ιστορικό και ένα σώμα που ανανεώνεται) όταν μετά τις εκλογές στην Κροατία υποστήριζαν μαζικά τον Φράνιο Τούτζμαν, που μεθόδευσε την ανεξαρτητοποίηση της Κροατίας από την Γιουγκοσλαβία, συμμετείχαν στα αιματηρά γεγονότα στο “Μαξιμίρ”, όταν συγκρούστηκαν με οπαδούς του Ερυθρού Αστέρα , με αποτέλεσμα δεκάδες τραυματισμούς οπαδών, γεγονότα που συνέβαλαν στην έναρξη του εμφυλίου στην Γιουγκοσλαβία, με τις γνωστές τραγικές για τους λαούς συνέπειες.

Στις δεκαετίες που ακολούθησαν διατηρούν την συγκρότηση τους (που σημαίνει ότι κάποιοι τους χρηματοδοτούν και τους στηρίζουν), έχουν σχέσεις με φασιστικές οργανώσεις, εκφράζουν με κάθε ευκαιρία τον θαυμασμό τους στον Α.Χίτλερ και στο φασιστικό κίνημα Ουστάσι, το οποίο κυβέρνησε την Κροατία υπό την σκέπη της Ναζιστικής Γερμανίας και της Φασιστικής Ιταλίας και κυνήγησε Σέρβους, Εβραίους και Ρομά κατά την διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου πολέμου.

Γενικότερα όπου πηγαίνουν δημιουργούν προβλήματα. Το 2018 έκαναν ναζιστικούς χαιρετισμούς στους δρόμους του Σάλτσμπουργκ και ασκήθηκαν διώξεις από την εισαγγελία και το 2022 χαιρετούσαν φασιστικά στους δρόμους του Μιλάνου πριν από τον αγώνα με την Μίλαν, ενώ υπερασπίζονται με φανατισμό τους νεοναζί του τάγματος Αζόφ στην Ουκρανία. Γιατί λοιπόν μετά από όλα αυτά τους άφησαν να έρθουν; Δεν ήξεραν ότι θα δημιουργηθούν επεισόδια;

  • Ήλθαν στην Ελλάδα 150 Κροάτες του συνδέσμου BBB (bad blue boys), οι οποίοι

δεν μπορούσαν καν να μπουν στο γήπεδο για να παρακολουθήσουν τον αγώνα. Γιατί ήλθαν λοιπόν με ξύλα και μαχαίρια; Για να δουν την Αθήνα και την Ν.Φιλαδέλφεια ;

  • H UEFA είχε απαγορεύσει την μετακίνηση τους, η ΑΕΚ είχε στείλει επιστολή στην αστυνομία για τους κινδύνους που εγκυμονούν από τον ερχομό τους, η ενημέρωση είχε γίνει από την εποχή που ήταν υπουργός ο Μηταράκης (άρα υπήρχε άφθονος χρόνος) οι αρχές του Μαυροβουνίου είχαν ενημερώσει, η διοίκηση της ΣΤΑΣΥ, όταν έφτασαν είχε ενημερώσει και όμως δεν ελήφθη κανένα μέτρο! Γιατί;

Αντιθέτως η μόνη εντολή που είχε δοθεί ήταν για διακριτική παρακολούθηση. Διακριτική παρακολούθηση των Φασιστών που ήρθαν να κτυπήσουν!!!

  • Σύμφωνα με όλα τα στοιχεία οι Κροάτες ήταν οργανωμένο δολοφονικό τάγμα, γιατί δεν το σταμάτησαν; Σαφώς έχουν σχέσεις και με Έλληνες φασίστες εδώ, που είχαν προετοιμάσει τον ερχομό τους. Ούτε αυτοί αντιμετωπίζονται. Γιατί;
  • Το γεγονός ότι είναι φασίστες αναδείχθηκε και από τις δηλώσεις του Κροάτη  δικηγόρου τους Κάρατσις, ο οποίος δήλωσε ότι οι φίλαθλοι της ΑΕΚ  είναι κοινωνικά αποβράσματα, αναρχικοί και αριστεροί, που πήραν αυτό που άξιζαν, ο δε πρόεδρος της Κροατίας χαρακτήρισε τους συλληφθέντες αιχμαλώτους πολέμου. Πλήρης κάλυψη δηλαδή!!!  Γιατί;

Ο δε πρωθυπουργός, ενώ είχε εξαφανιστεί για ημέρες, ενώ δεν ζήτησε καν την παραίτηση του αρμοδίου υπουργού Οικονόμου (τον Μηταράκη τον είχε αποπέμψει για πολύ πιο ασήμαντο λόγο) αναλαμβάνοντας την πολιτική ευθύνη, πήρε τάχα την πρωτοβουλία να καλέσει τον πρόεδρο της UEFA σε σύσκεψη και τους ιδιοκτήτες των τεσσάρων μεγάλων ΠΑΕ. Καθαρή κοροϊδία.

Είναι γνωστό ότι οι ιδιοκτήτες των ΠΑΕ είναι αυτοί που προωθούν την συγκρότηση οργανωμένων στρατών των ομάδων, υποκινώντας τον ανταγωνισμό και υποθάλποντας την βία (με ένταξη και φασιστών μέσα σε αυτούς) με στόχο την εξυπηρέτηση των επιχειρηματικών τους συμφερόντων.

Γενικά όλοι προσπαθούν (ΠτΔ, Πρωθυπουργός, ΜΜΕ, κλπ) να εξαντληθεί το θέμα ως έκφραση οπαδικής βίας και όχι ως δράση νεοναζιστικών ταγμάτων. ‘Όχι ως δράση φασιστών. Γιατί;

Διότι οι φασίστες και το φασιστικό κίνημα εργαλειοποιούνται και χρησιμοποιούνται για την εξυπηρέτηση των σκοπιμοτήτων κομμάτων, που ασκούν νεοφιλελεύθερες πολιτικές και οικονομικών παραγόντων, που ωφελούνται από αυτές, γι’ αυτό ανέχονται ή υποκινούν την δράση τους.

  • Όταν επιτρέπεται στον Κασιδιάρη να αναπτύσσει πολιτική δράση και να κάνει εκπομπές και διαγγέλματα από την φυλακή, αντικειμενικά στηρίζουν την δράση του.
  • Όταν ψηφίζουν διάταξη για να απαγορεύσουν την συμμετοχή της Χρυσής Αυγής στις εκλογές χωρίς να αναφέρουν ως λόγο αποκλεισμού το ναζιστικό πρόσημο, ουσιαστικά θέλουν να εξακολουθήσει να υπάρχει ως πολιτική έκφραση.
  • Όταν τα ακροδεξιά φασιστικά κόμματα παρουσιάζονται ως αντισυστημικά, ουσιαστικά στηρίζονται για να εισπράξουν την δυσαρέσκεια του λαού, εξαπατώντας τους αφελείς.

Στις πρόσφατες εκλογές υπήρξε μια σαφής μετατόπιση της σύνθεσης της Βουλής προς τα δεξιά. Οι δυο μονάδες άνοδο, που κατέγραψε το ΚΚΕ, δεν ισοδυναμούν με την τεράστια πτώση του ΣΥΡΙΖΑ. Η Δεξιά συνολικά αυξήθηκε και ο Μητσοτάκης σήμερα δεν έχει αντίπαλο.

Η άνοδος της Δεξιάς και της ακροδεξιάς παρατηρείται σε πολλές χώρες της Ευρώπης και γενικότερα του κόσμου.

Είναι στόχος του παγκόσμιου πολιτικού – οικονομικού συστήματος να κυβερνούν οι νεοφιλελεύθεροι με αντιπολίτευση την ακροδεξιά.

Στις ΗΠΑ ο Τραμπ παρουσιάζεται ως φόβητρο (ακροδεξιός είναι) για να επανεκλέγουν οι δημοκρατικοί του Μπάϊντεν.

Στη Γαλλία παρουσιάζουν την Λεπέν ως φόβητρο για να επανεκλεγεί ο Μακρόν, με τον οποίον συνεννοούνται θαυμάσια, αφού ο Μακρόν υιοθετεί σε μεγάλο βαθμό την ατζέντα της. Θυμόμαστε ότι το 2002 ο συντηρητικός Σιράκ με αντίπαλο τον Λεπέν, επανεξελέγη με 82,27% αφού ψήφισαν όλοι για να αποκλειστεί ο Λεπέν.

Και η Αριστερά;

Στόχος είναι να περιθωριοποιηθεί.

Είναι όμως και δική της ευθύνη να μην επιτευχθεί αυτός ο στόχος.

Αυτό όμως προϋποθέτει συσπείρωση και έκφραση ενός οραματικού λόγου, που θα μπορέσει να συνεγείρει τον λαό και να την αναδείξει ως τον πραγματικό αντίπαλο των ασκούμενων νεοφιλελεύθερων πολιτικών.

Αν δεν γίνει αυτό και συνεχιστεί ο εκφασισμός της κοινωνίας και η άνοδος της ακροδεξιάς, δεν θα έχουμε μόνο βία και φτώχεια αλλά πιθανόν και πολέμους.

Η ιστορία αυτό έχει δείξει.

   Η Δέσποινα Σπανού

είναι πρώην Αντιπρόεδρος της ΑΔΕΔΥ, στέλεχος της ΛΑΕ – ΑΑ