Συνάντηση αντιπροσωπείας της ΛΑ.Ε. – Ανυπότακτη Αριστερά με τον Πρόεδρο της Ένωσης Παλαιστίνιων εργαζομένων και εκπρόσωπο του DFLP, Μιχιάρ Ικτάμι

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Συνάντηση αντιπροσωπείας της ΛΑ.Ε. – Ανυπότακτη Αριστερά με τον Πρόεδρο της Ένωσης Παλαιστίνιων εργαζομένων και εκπρόσωπο του DFLP, Μιχιάρ Ικτάμι

Με τον Πρόεδρο της Ένωσης Παλαιστίνιων Εργαζομένων και εκπρόσωπο του Δημοκρατικού Μετώπου για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης, Μιχιάρ Ικτάμι, συναντήθηκε αντιπροσωπεία της Λαϊκής Ενότητας – Ανυπότακτη Αριστερά, αποτελούμενη από την συν-Γραμματέα της ΛΑ.Ε. Μαριάννα Τσίχλη και τα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας Κώστα Ήσυχο και Μάνια Μπαρσέφσκι.  Οι δύο πλευρές διαπίστωσαν πολύ μεγάλη ταύτιση απόψεων σε ότι αφορά την εκτίμηση της διεθνούς κατάστασης και συζήτησαν ειδικότερα για την κατάσταση στο Παλαιστινιακό.

 Ο Μιχιάρ Ικτάμι περιέγραψε εκτενώς την κατάσταση που επικρατεί στους διεθνείς και εσωτερικούς συσχετισμούς γύρω από τον στόχο και την ανάγκη της  δημιουργίας ελεύθερου, ανεξάρτητου και δημοκρατικού παλαιστινιακού κράτους στα όρια των εδαφών του 1967, ενώ έθεσε  τα ζητήματα της  σκλήρυνσης της αντιδημοκρατικής νομοθεσίας που προωθεί η δεξιά/ακροδεξιά κυβέρνηση Νετανιάχου σε βάρος των Παλαιστίνιων και των διεθνών υποστηρικτών τους, της έντασης των διώξεων και των επιθέσεων που πραγματοποιεί ο ισραηλινός στρατός στα κατεχόμενα από το Ισραήλ εδάφη, αλλά και της έντασης  της στρατιωτικής/οικονομικής συνεργασίας και στήριξης των ελληνικών κυβερνήσεων (και κομμάτων) στο κατοχικό κράτος του Ισραήλ. Ενημέρωσε  επίσης για την κατάσταση και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι Παλαιστίνιοι πρόσφυγες στην χώρα μας και ζήτησε την συμπαράσταση της ελληνικής αριστεράς.

Η Λαϊκή Ενότητα – Ανυπότακτη Αριστερά τόνισε την διαχρονική αλληλεγγύη της στους αγώνες του παλαιστινιακού λαού για την ύπαρξη ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους, την αντίθεσή της στην ενίσχυση της συνεργασίας με το ΝΑΤΟ και το Ισραήλ, ενώ επισήμανε την απειλή που συνιστά για την διεθνή ειρήνη και για τα δικαιώματα του παλαιστινιακού λαού ο ιμπεριαλισμός του ΝΑΤΟ και η ύπαρξη και επέκταση ΝΑΤΟϊκών βάσεων στην Ελλάδα. Τόνισε επίσης την  σταθερή στάση της στο πλευρό όλων των προσφύγων και μεταναστών των πολέμων και της φτώχειας, την καταδίκη της στις αντιπροσφυγικές πολιτικές της ελληνικής κυβέρνησης και της ΕΕ, την ανάγκη ελεύθερης και ασφαλούς μετακίνησης των προσφύγων στην Ευρώπη, καθώς και την διαρκή ανάγκη αντιπαράθεσης με τον ρατσισμό, το φασισμό και την μεταχείριση που επιφυλάσσεται στους πρόσφυγες στην χώρα μας και στην Ευρώπη, υποστηρίζοντας το δικαίωμα τους στο άσυλο, στην ισότιμη πρόσβαση στην υγεία, την παιδεία, την εργασία, αλλά και το απαράδεκτο της έξωσης των προσφύγων από τις προσφυγικές δομές στέγασης όταν τους απονέμεται άσυλο.

 Ενημέρωσε ακόμη τον Παλαιστίνιο εκπρόσωπο για το πλαίσιο της εκλογικής συμμαχίας της με το ΜΕΡΑ 25 – Συμμαχία για την Ρήξη και συζήτησε μαζί του για την ανάγκη κοινοβουλευτικής εκπροσώπησης του κόμματος.

ΟΙ δύο πλευρές κατέληξαν με την ανάγκη αύξησης της συνεργασίας τους μετά τις εκλογές, ενώ ο Μιχιάρ Ικτάμι τάχθηκε υπέρ της ενότητας της αντιμνημονιακής αριστεράς στην Ελλάδα, εξέφρασε την υποστήριξη του στο ενωτικό εγχείρημα του ΜΕΡΑ 25 – Συμμαχία για την Ρήξη και ευχήθηκε την εκλογή του στην Βουλή.

Το Γραφείο Τύπου 15.6.2023