Αλληλεγγύη στους Τούρκους Δικηγόρους του Νομικού Γραφείου του Λαού

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αλληλεγγύη στους Τούρκους Δικηγόρους του Νομικού Γραφείου του Λαού

Η Λαϊκή Ενότητα εκφράζει την βαθειά αλληλεγγύη της στους Τούρκους Δικηγόρους του Νομικού Γραφείου του Λαού,  Ebru Timtik και Aytaç Ünsal που πραγματοποιούν απεργία πείνας στις τουρκικές φυλακές διεκδικώντας μια δίκαιη δίκη και κινδυνεύουν να έχουν σύντομα την ίδια κατάληξη με τους μουσικούς του συγκροτήματος Grup Yorum, Helin Bölek, İbrahim Gökçek  και  Mustafa Koçak,  οι οποίοι αφέθηκαν να πεθάνουν – στην πραγματικότητα δολοφονήθηκαν – από το καθεστώς Ερντογάν και έπεσαν μάρτυρες στον αγώνα για το στοιχειώδες  δικαίωμα να τραγουδούν ελεύθεροι. Μαζί τους απεργούν και οι πολιτικοί κρατούμενοι Didem Akman και Özgür Karakaya, συνεχίζοντας τον αγώνα που ξεκίνησαν τα μέλη του Grup Yorum για τον τερματισμό των πολιτικών διώξεων και δημοκρατικά δικαιώματα στην χώρα τους.

Οι δικηγόροι Ebru Timtik και Aytaç Ünsal,  των οποίων η υπόθεση εκκρεμεί στον τουρκικό  Άρειο Πάγο, κατηγορήθηκαν ως μέλη τρομοκρατικής οργάνωσης με μόνο «τεκμήριο» τη συμμετοχή τους στο Νομικό Γραφείο του Λαού. Εκτίουν πολυετείς ποινές κάθειρξης επειδή μετέτρεψαν το επάγγελμα τους σε λειτούργημα και στάθηκαν δίπλα στις αμέτρητες χιλιάδες διωκόμενους από το καθεστώς Ερντογάν. Οι ποινές τους τούς επιβλήθηκαν αυθαίρετα, χωρίς στοιχεία, με πλήρη παραβίαση των δικαιωμάτων τους ως κατηγορούμενοι.

Το καθεστώς Ερντογάν έχει εξαπολύσει ένα πρωτοφανές κύμα διώξεων σε βάρος όλων των πολιτικών του αντιπάλων, φυλακίζοντας αυθαίρετα ακόμα και επικεφαλής ή βουλευτές αριστερών κοινοβουλευτικών κομμάτων, την ίδια ώρα που έχει εμπλακεί σε επιθετικούς πολέμους και ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς σε βάρος των Κούρδων, γειτονικών του λαών, αλλά και στην Λιβύη.  Η αλληλεγγύη μας στους απεργούς πείνας είναι ταυτόχρονα και αλληλεγγύη στον τουρκικό λαό που αγωνίζεται ενάντια στις πολιτικές του καθεστώτος Ερντογάν.

Στηρίζουμε το κάλεσμα σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στα Προπύλαια και πορεία προς την τουρκική πρεσβεία που διοργανώνει η Επιτροπή Αλληλεγγύης για τους Πολιτικούς Κρατούμενους στην Τουρκία και το Κουρδιστάν, την Τρίτη 26/5, 18.00 και υιοθετούμε τα αιτήματα τους:

–    Να αφεθούν ελεύθεροι οι Δικηγόροι του Λαού.

–    Να σταματήσουν οι πολιτικές διώξεις και να ακυρωθούν οι άδικες ποινές που επιβλήθηκαν ως αποτέλεσμα πολιτικών σκοπιμοτήτων και εκδικητικών  και εκφοβιστικών δικών. Να τερματιστούν οι καταδίκες με επίκληση μυστικών μαρτύρων που ματαιώνουν το δικαίωμα σε δίκαιη δίκη.

–    Να γίνουν άμεσα δεκτά τα αιτήματα του Grup Yorum.

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ ΑΓΩΝΙΣΤΕΣ

 Γραφείο Τύπου Λαϊκής Ενότητας

25/5/2020