Παρουσίαση του ντοκιμαντέρ Al Nakba από την Πρεσβεία του Κράτους της Παλαιστίνης στην Αθήνα, για τα 72 χρόνια της οδυνηρής επετείου της Nakba

Αθήνα, 15 Μαΐου 2020

Αγαπητοί φίλοι και φίλες,

Η Πρεσβεία του Κράτους της Παλαιστίνης στην Αθήνα στα 72 χρόνια της οδυνηρής επετείου της Nakba – καταστροφής έχει την τιμή να παρουσιάσει το ντοκιμαντέρ Al Nakba της σκηνοθέτιδας  Rawan Damen. Το ντοκιμαντέρ «Η ιστορία της Παλαιστίνης 1799 – μέχρι σήμερα» είναι σε 4 μέρη και η προβολή (σύνδεσμος) θα ξεκινήσει σήμερα, Δευτέρα, 11 Μαΐου 2020 από την Επίσημη Σελίδα Facebook της Πρεσβείας του Κράτους της Παλαιστίνης. Τα επεισόδια 2, 3, 4 θα παρουσιαστούν διαδοχικά για τις επόμενες τρεις ημέρες και θα ολοκληρωθούν με το 4ο και τελευταίο επεισόδιο την Πέμπτη 14 Μαΐου 2020.

Ο Πρέσβης του Κράτους της Παλαιστίνης, Marwan Toubassi, θα ήθελε να ευχαριστήσει τη σκηνοθέτη Rawan Damen, μια φίλη πολλών ετών που μας παραχώρησε την άδεια να παρουσιάσουμε το ντοκιμαντέρ της. Η αρχική ιδέα ήταν να διεξαχθεί μια ανοιχτή προβολή του ντοκιμαντέρ, ωστόσο λόγω της απροσδόκητης επίθεσης της πανδημίας COVID-19, η Πρεσβεία έπρεπε να τροποποιήσει ανάλογα τα σχέδιά της. «Επιπλέον, και επιδεινώνοντας περαιτέρω την κατάσταση του λαού μου που υποφέρει από τις συνέπειες της συνεχιζόμενης Νάκμπα από το 1948 ήρθαν οι τελευταίες εξαγγελίες του Ισραήλ, της κατοχικής δύναμης για περαιτέρω σχέδια προσάρτησης με τις ευλογίες της προκατειλημμένης κυβέρνησης των ΗΠΑ. Τέτοια σχέδια, εάν εφαρμοστούν, θα παρουσιάσουν μεγάλο κίνδυνο για την ειρήνη και την ασφάλεια για ολόκληρη την περιοχή της Μέσης Ανατολής και θα καταστρέψουν κάθε εναπομείνασα πιθανότητα εφαρμογής της λύσης των δύο κρατών, προκειμένου να εγκαθιδρυθεί το Κράτος της Παλαιστίνης με την Ανατολική Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα στα προ του 1967 σύνορα. Θα ήθελα να επαναλάβω την πεποίθησή μου ότι οποιοσδήποτε καταπιέζει άλλους δεν μπορεί ποτέ να είναι ο ίδιος ελεύθερος ».

Θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους τους αδελφούς Έλληνες φίλους μας που στέκονται αλληλεγγύοι προς την Παλαιστίνη και όλους τους υποστηρικτές της Ειρήνης και της Ελευθερίας σε όλο τον κόσμο!

Marwan E. Toubassi

Πρέσβης του Κράτους της Παλαιστίνης, Αθήνα


Δελτίο Τύπου

Παρασκευή 15 Μαΐου 2020

“NAKBA” ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ: 72 ΧΡΟΝΙΑ ΔΙΑΡΚΟΥΣ ΕΘΝΟΘΝΟΚΑΘΑΡΣΗΣ ΚΑΙ ΕΚΤΟΠΙΣΜΟΥ ΣΤΗΝ ΠΑΛΑΣΤΙΝΗ

Η 15η Μαΐου 1948 αντιπροσωπεύει την αρχή της Παλαιστινιακής Nakba – καταστροφής. Η Nakba ξεκίνησε με την εθνοκάθαρση τουλάχιστον 531 χωριών και πόλεων μεταξύ του 1947 και 1949, τη δολοφονία 15.000 Παλαιστινίων και την εξαναγκαστική φυγή 950.000 – τα δύο τρίτα του παλαιστινιακού πληθυσμού – από τα σπίτια τους και την πατρίδα τους την Παλαιστίνη.

Οι λέξεις είναι πολύ φτωχές για να περιγράψουν τι σημαίνει η Nakba για τον παλαιστινιακό λαό μας. Ενώ η μετάφρασή σημαίνει «καταστροφή», η ουσιαστική έννοια της Nakba μας υπερβαίνει κατά πολύ μια συγκεκριμένη «καταστροφή» και ξεπερνά την συγκεκριμένη ημερομηνία. Δεν σηματοδοτούμε τα 72 χρόνια από την Nakba αλλά μάλλον 72 χρόνια διαρκούς Nakba. Ο Παλαιστινιακός λαός αποστερείται συστηματικά το δικαίωμα να ζει στη γη του και η εθνική και πολιτική ταυτότητά του έχει κλαπεί.

Ωστόσο, ανεξάρτητα από τον αριθμό των Nakba που έχει βιώσει ο κάθε Παλαιστίνιος τα τελευταία 72 χρόνια, όλες οι προσπάθειες για την εξάλειψη του παλαιστινιακού λαού από τη γη του έχουν αποτύχει λόγω της έμφυτης σύνδεσής μας με τη γη μας και του ηρωισμού του περήφανου έθνους μας. Η συλλογική μας απάντηση στη Nakba ήταν να αγκαλιάσουμε τα δικαιώματά μας και να διατηρήσουμε την εθνική και πολιτιστική μας ταυτότητα και ιστορία.

Ο Πρέσβης του Κράτους της Παλαιστίνης στην Ελλάδα, Marwan Toubassi έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Η 72η επέτειος της Nakba έρχεται μέσα σε μια άνευ προηγουμένου πανδημία που έχει διαταράξει τη ζωή όλων και έχει αναγκάσει τις κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο να επιβάλουν αυστηρά μέτρα περιορισμού. Λόγω αυτών των μέτρων, η Πρεσβεία της Παλαιστίνης έπρεπε να τροποποιήσει αναλόγως τα αρχικά της σχέδια για την οδυνηρή επέτειο και έτσι φέτος θα αποτίνουμε φόρο τιμής σε όλους εκείνους που έχασαν τη ζωή τους και τα σπίτια τους με διαφορετικό τρόπο διοργανώνοντας μια διαδικτυακή εκδήλωση – αφιέρωμα. Θα θέλαμε να υπενθυμίσουμε στα κοινοβούλια, στους Έλληνες φίλους και φίλους μας σε όλο τον κόσμο τον εκτοπισμό του παλαιστινιακού λαού πριν από 72 χρόνια από την πατρίδα του, αφού διέπραξαν το έγκλημα εθνοκάθαρσης εναντίον τους, πραγματοποιώντας 70 σφαγές και καταστρέφοντας 531 χωριά και πόλεις. Επιπλέον, και επιδεινώνοντας περαιτέρω την κατάσταση του λαού μου που υφίσταται μια διαρκή Nakba από το 1948 ήρθαν και οι τελευταίες ανακοινώσεις του Ισραήλ, της κατοχικής δύναμης, ότι σκοπεύει να προχωρήσει σε περαιτέρω εδαφική προσάρτηση του κατεχόμενου Κράτους της Παλαιστίνης με τις ευλογίες της προκατειλημμένης διοίκησης των ΗΠΑ. Εάν εφαρμοστούν τέτοια σχέδια θα προξενήσουν μεγάλο κίνδυνο για την ειρήνη και την ασφάλεια για ολόκληρη την περιοχή της Μέσης Ανατολής και θα καταστρέψουν τις εναπομείνασες προοπτικές εφαρμογής της λύσης των δύο κρατών καθιστώντας δυνατή τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου, δημοκρατικού και κυρίαρχου κράτους της Παλαιστίνης στα προ του 1967 σύνορα και με την Ανατολική Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα. Για ακόμη μια φορά, θα ήθελα να επιβεβαιώσω την προσήλωσή μας στο δικαίωμα επιστροφής των Παλαιστινίων προσφύγων στα σπίτια τους σύμφωνα με το ψήφισμα 194 του ΟΗΕ.

Θα συνεχίσουμε τον εθνικό μας αγώνα μέχρι να επιτύχουμε τις εθνικές μας φιλοδοξίες. Παρά τα εγκλήματα της ισραηλινής κατοχής, η βούληση του λαού μας δεν κινδυνεύει και μέσω της ενότητας του παλαιστινιακού μας λαού υπό την ομπρέλα της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (PLO), του μοναδικού νόμιμου εκπροσώπου του παλαιστινιακού λαού στην πατρίδα και τη διασπορά θα επιτύχουμε αναπαλλοτρίωτα δικαιώματά μας».

Φέτος, στην 72η οδυνηρή επέτειο μνήμης της Nakba, παραμένουμε δεσμευμένοι σε μια δίκαιη, βιώσιμη και διαρκή ειρήνη και όπως ο αείμνηστος εθνικός μας ποιητής Mahmoud Darwish διατύπωσε με την ποιητική του γλώσσα «οι κατασκευαστές της Nakba απέτυχαν να τσακίσουν τη βούληση του παλαιστινιακού λαού και να εξαλείψουν την εθνική τους ταυτότητα μέσω της «διασποράς», μέσω της σφαγής, προσποιούμενοι ότι η χίμαιρα ήταν πραγματικότητα, κατασκευάζοντας μιας κίβδηλη ιστορία (…) για να μας ωθήσει να απουσιάζουμε ή να μας ρίξει σε κατάσταση αμνησίας – άνοιας ».

«Θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους τους αδελφούς Έλληνες φίλους μας, τα πολιτικά κόμματα, τους δήμους, τα συνδικάτα και όλους τους υποστηρικτές της Ειρήνης και της Ελευθερίας σε όλο τον κόσμο που στέκονται αλληλέγγυοι με την Παλαιστίνη και που προσήλθαν και συμμετείχαν στη φετινή οδυνηρή επέτειο».


 

Ακολουθεί το Ντοκιμοντέρ Al-Nakba: The Palestinian catastrophe σε 4 επεισόδια.

Είναι στην Αγγλική γλώσσα, αλλά παρέχεται η δυνατότητα υποτίτλων στα Ελληνικά με αυτόματη μετάφραση (μόνο σε PC, όχι σε κινητό ή Tablet)