Σχόλιο της Λαϊκής Ενότητας – ΑΑ για την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για τα κόκκινα δάνεια.

Σχόλιο της Λαϊκής Ενότητας – ΑΑ  για την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για τα  κόκκινα δάνεια

Οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ  για τα κόκκινα δάνεια  εξυπηρετούν μόνο τα  funds έναντι των φτωχών δανειοληπτών, η λεηλασία της περιουσίας των οποίων θα συνεχιστεί.
Οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ  για  τα κόκκινα δάνεια , παρά την προσπάθεια  να παρουσιαστούν ως προστασία των δανειοληπτών, κρύβουν τη συνέχιση  της λεηλασίας της λαϊκής περιουσίας, την οποία ψήφισε με το 3ο μνημόνιο και και τους άλλους νόμους της κυβερνητικής του θητείας.
Ο ΣΥΡΙΖΑ  αυστηροποίησε  τα κριτήρια του Ν.Κατσέλη(Ν.3869/2010) και επέτρεψε την πώληση  των κόκκινων δανείων σε διεθνή funds (N4354/2015) για ψίχουλα, ενώ ουσιαστικά απαγόρευσε στους δανειολήπτες να κάνουν αντίστοιχη προσφορά για να σώσουν την κατοικία τους.
Καθιέρωσε τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς (2018) και ψήφισε νόμο (2017), που κατέστησε αυτεπάγγελτα διωκόμενο αδίκημα (ιδιώνυμο αδίκημα) την παρεμπόδιση πλειστηριασμών, δηλαδή την διαμαρτυρία για την λεηλασία, με βάση τον οποίο δεκάδες αγωνιστές σύρονται στα δικαστήρια!
Σήμερα συνεχίζει να υπερασπίζεται τους πλειστηριασμούς πρώτης  κατοικίας (όπως σε κάθε ευνομούμενη πολιτεία) και να προτείνει μέτρα , που ουσιαστικά προστατεύουν μόνο τα συμφέροντα των funds!!!

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις προτάσεις, ο δανειολήπτης πρέπει να αποδεχτεί το σύνολο  της οφειλής και να το αποπληρώσει με συγκεκριμένο επιτόκιο. Η πρόβλεψη για γενναίο  κούρεμα (?) και αποπληρωμή του υπολοίπου ποσού  δεν αποτελεί παροχή με δεδομένο, ότι ούτως ή άλλως ο δανειολήπτης καλείται να αποπληρώσει ένα πολύ μεγάλο ποσόν, που αδυνατεί, ιδιαίτερα σε συνθήκες οικονομικής κρίσης, ακρίβειας και μειωμένων εισοδημάτων.

Η επιδότηση των δόσεων που προτείνει σημαίνει κρατική δαπάνη, δηλαδή επιβάρυνση των φορολογουμένων, για να διατηρηθούν τα τεράστια κέρδη  των funds!

Τo πλέον απαράδεκτο είναι ότι η προτεινόμενη ρύθμιση επιβάλλει πλήρη αποδοχή της πρόσβασης των funds σε όλα τα τραπεζικά και φορολογικά δεδομένα του δανειολήπτη, δηλαδή ολοκληρωτική ομηρία των δανειοληπτών!
Συνολικά οι προτάσεις Τσίπρα εξυπηρετούν μόνο τα συμφέροντα των funds, έναντι των δανειοληπτών αλλά και του Ελληνικού Δημοσίου,που θα επιδοτήσει (πόσο;) τις δόσεις ,αν και εφόσον επιτευχθεί η εξωδικαστική  συμφωνία.!
Πάνω από όλα η υπεράσπιση των συμφερόντων των funds, που αγόρασαν  τα δάνεια στο 6%-10%, αποκομίζοντας τεράστια κέρδη!
Η Λαϊκή Ενότητα-Ανυπότακτη Αριστερά , που όλα τα προηγούμενα χρόνια αγωνίστηκε για την προστασίας της πρώτης κατοικίας και της λαϊκής περιουσίας, συνεχίζει να αγωνίζεται και διεκδικεί:

  • Νομοθετική κατοχύρωση της προστασίας της πρώτης κατοικίας> -Διαγραφή των χρεών και βιώσιμη ρύθμιση οφειλών  των οφειλετών, που αδυνατούν να εξοφλήσουν.
  • Κατάργηση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών και συνολικά των διατάξεων, που προβλέπουν fust truck διαδικασίες αναγκαστικής εκτέλεσης , χωρίς δυνατότητα άμυνας των οφειλετών.
  • Κατάργηση των διατάξεων του Πτωχευτικού Κώδικα , που προβλέπουν την πλήρη εκποίηση της περιουσίας των φυσικών προσώπων,που βρίσκονται σε  αδυναμία πληρωμής.

Η στέγη είναι δικαίωμα
Κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη και διαχειριστή των funds

Το Γραφείο Τύπου 7.4.2023