Η κυβέρνηση χωρίς τύψεις για τα Τέμπη, συνεχίζει τις Ιδιωτικοποιήσεις με το ξεπούλημα του νερού

ΛΑΪΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ – ΑΝΥΠΟΤΑΚΤΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Θεσσαλονίκη 19/3/2023

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΗΣ Ν.Δ. ΧΩΡΙΣ ΚΑΜΙΑ ΤΥΨΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΛΥΝΕΚΡΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΣΤΑ ΤΕΜΠΗ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΤΙΣ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ, ΜΕ ΤΟ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ

Η Λαϊκή Ενότητα-Ανυπότακτη Αριστερά θα βρίσκεται αύριο, Δευτέρα 20/3, ώρα 11.30΄π.μ. μπροστά στην ΕΥΑΘ, ανταποκρινόμενη στο κάλεσμα του Σωματείου Εργαζομένων στην ΕΥΑΘ και καλεί και όλους τους Θεσσαλονικείς να δώσουν το αγωνιστικό και αποφασιστικό «παρών» τους.

Λίγο πριν την προκήρυξη των βουλευτικών εκλογών, η κυβέρνηση της Ν.Δ., πιστή στην πολιτική του ξεπουλήματος των δημόσιων οργανισμών στο ιδιωτικό κεφάλαιο, έσπευσε να φέρει στη Βουλή το νομοσχέδιο για την ίδρυση της Ρυθμιστικής Αρχής Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ), με το οποίο αφαιρούνται από το αρμόδιο Υπουργείο όλες οι αρμοδιότητες που αφορούν την ύδρευση και την αποχέτευση όλης της χώρας, και περνούν στην «ανεξάρτητη» αυτή αρχή.

Είναι φανερό ότι προωθείται εσπευσμένα η ιδιωτικοποίηση του δημόσιου αγαθού, του νερού, αλλιώς δε θα χρειάζονταν η «ανεξάρτητη» Αρχή, που να ρυθμίζει την αγορά της ύδρευσης και της αποχέτευσης. Είναι φανερό επίσης, ότι με την εμπορευματοποίηση του νερού, η τιμή του θα εκτοξευθεί, επιβαρύνοντας ακόμη περισσότερο τα λαϊκά νοικοκυριά, αλλά και τους αγρότες.

Οι Θεσσαλονικείς, για μια δεκαετία περίπου, δίνουμε αγώνα, με συνεχείς κινητοποιήσεις και το μεγαλειώδες δημοψήφισμα του 2014, για να μην προχωρήσει η ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ. Επί χρόνια, εμφανίζονταν ως υποψήφιος αγοραστής η γαλλική Suez, η οποία σήμερα κατέχει ήδη ένα ποσοστό της εταιρείας.

Και δεν ξεχνάμε, ότι η ιδιωτικοποίηση του νερού είναι κατεύθυνση της Ε.Ε., ότι εισήγαγε την ΕΥΑΘ στο χρηματιστήριο (ποσοστό 26%) η κυβέρνηση του Σημίτη, ενώ το 2016 την ενέταξε, μαζί με την ΕΥΔΑΠ, ο ΣΥΡΙΖΑ στο Υπερταμείο και το 2017 ψήφισε την ΚΥΑ τιμολόγησης νερού. Τώρα, έρχεται η Ν.Δ. για να αποτελειώσει το έργο των προηγούμενων. Διαχρονικό λοιπόν το έγκλημα της επιβολής της ιδιωτικοποίησης του νερού.

Όπως προβλέπεται στο πολυνομοσχέδιο, η νέα Ρ.Α.Ε., για το έργο της,  θα επιβαρύνει οικονομικά τις Δημόσιες Επιχειρήσεις Ύδρευσης και Αποχέτευσης – δηλαδή τους καταναλωτές- εισπράττοντας ποσοστό επί του ετήσιου κύκλου εργασιών τους, ανεξάρτητα αν έχουν κέρδη ή ζημιές.

Επίσης, η Ρ.Α.Α.Ε.Υ. θα προτείνει ακόμη και τη μέθοδο κοστολόγησης και τιμολόγησης νερού και αποχέτευσης και θα εγκρίνει τα τιμολόγια, ελέγχοντας την «οικονομική αποδοτικότητα».

Με αυτές και άλλες διατάξεις, ένα ακόμη έγκλημα ιδιωτικοποίησης δημόσιου φορέα προωθείται, και μάλιστα λίγο μετά το έγκλημα στα Τέμπη, με 57 νεκρούς, το οποίο οφείλεται στην ολέθρια εγκατάλειψη του σιδηροδρόμου, μετά την ιδιωτικοποίηση του ΟΣΕ.

Καμία αιδώς, καμία αυτοκριτική, καμία εγκατάλειψη από τους πολιτικούς θιασώτες του ξεπουλήματος του δημόσιου πλούτου, των σχεδίων της αύξησης της κερδοφορίας του κεφαλαίου μέσα από την εξαγορά των δημόσιων οργανισμών. Σαν να μη συνέβη το έγκλημα στα Τέμπη!

Η Λαϊκή Ενότητα-Ανυπότακτη Αριστερά θα βρίσκεται αύριο, Δευτέρα 20/3, ώρα 11.30΄π.μ. μπροστά στην ΕΥΑΘ, ανταποκρινόμενη στο κάλεσμα του Σωματείου Εργαζομένων στην ΕΥΑΘ και καλεί και όλους τους Θεσσαλονικείς να δώσουν το αγωνιστικό και αποφασιστικό «παρών» τους.

Το Γραφείο Τύπου