Από την Ιεράπετρα ως τα Χανιά: Ενότητα και Αγώνας για την υπεράσπιση της δημόσιας υγείας!

ΛΑΪΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ-ΑΝΥΠΟΤΑΚΤΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ Λασιθίου

ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑ ΩΣ ΤΑ ΧΑΝΙΑ: ENOTHTA KAI AΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ!

Ως Λαϊκή Ενότητα – Ανυπότακτη Αριστερά χαιρετίζουμε τις χιλιάδες του Γεραπετρίτικου λαού που έδωσαν ηχηρό μήνυμα με το χθεσινό τεράστιο συλλαλητήριο ενάντια στα σχέδια της ΝΔ για κατεδάφιση του συστήματος υγείας και της δημόσιας-δωρεάν νοσοκομειακής περίθαλψης. Ενός συλλαλητηρίου που έρχεται σε συνέχεια της κατακραυγής που δέχτηκε η κ.Γκάγκα στην πρόσφατη επίσκεψή της καθώς και των μεγάλων κινητοποιήσεων των υγειονομικών, εργαζομένων και φοιτητών σε όλη την Κρήτη!

Τα νοσοκομεία υπολειτουργούν παντού, οι υγειονομικοί δηλώνουν εξαντλημένοι, πολλοί παραιτούνται. Το σύνολο της μνημονιακής-κυβερνητικής πολιτικής όλης της τελευταίας δεκαετίας έχει τσακίσει το δημόσιο σύστημα υγείας. Η ΝΔ σε αυτό το τοπίο, “απαντάει” με υποβάθμιση περιφερειακών νοσοκομείων και μεταφορά των παροχών δημόσιας υγείας σε ιδιώτες επί πληρωμή! Την ίδια στιγμή μιλάνε για αξιολόγηση των νοσοκομείων. Αυτοί που τα οδήγησαν στις σημερινές – μη λειτουργικές καταστάσεις.

Η μαζικότητα των κινητοποιήσεων σχετίζεται άμεσα με το λαϊκό ένστικτο για την απόλυτη ανάγκη να υπερασπιστεί τη δημόσια και δωρεάν περίθαλψη! Σχετίζεται με το κριτήριο του λαϊκού κόσμου που απορρίπτει πλέον τις ψευδείς υποσχέσεις των διάφορων συστημικών κομμάτων και αντιλαμβάνεται την ουσία του συνθήματος που κυριάρχησε μέσα στην πανδημία πως “μόνο ο λαός μπορεί να σώσει το λαό”, με ενότητα και ανυποχώρητο αγώνα μέχρι τέλους.

Είναι ξεκάθαρο πως κανένα νοσοκομείο δεν περισσεύει και δε χρειάζεται να αποδείξει τίποτα, όπως είναι και κατανοητό σε όλους (ακόμα και σε αυτούς που κυβερνάνε) ότι ο νομός μας λόγω της ιδιομορφίας του χρειάζεται όλα τα νοσοκομεία του και μάλιστα πρέπει εδώ και τώρα να ενισχυθούν, να στελεχωθούν. Αν δεν εξασφαλιστούν άμεσα καλύτερες συνθήκες εργασίας και γενναία αύξηση μισθών, ο φαύλος κύκλος θα οδηγεί σε νέες παραιτήσεις. Το ίδιο ισχύει και για τον αυταρχικό τρόπο διοίκησης των νοσοκομείων που έχει επιβληθεί ο οποίος πρέπει να τερματιστεί εδώ και τώρα.

Την ίδια στιγμή παρατηρούμε διάφορους παράγοντες και πολιτικούς χώρους που σχετίζονται άμεσα με τις ευθύνες για τη σημερινή κατάσταση να προσπαθούν να περιορίσουν αυτή τη λαϊκή οργή σε κοντόφθαλμες προσεγγίσεις, σε μια τοπικιστική λογική ανταγωνισμού μεταξύ νοσοκομείων/κοινωνιών και καλλιεργώντας μια λογική ανάθεσης για τον αγώνα όπου ο κόσμος πρέπει να βγει μια φορά στο δρόμο και έπειτα να αναθέσει στους ειδικούς (πολιτικούς και μη) να εξαργυρώσουν τον αγώνα τους ή αυτός να αποτυπωθεί σε μια (ανώφελη) εκλογική στήριξη. Λογικές οι οποίες υπονομεύουν εξαρχής την όποια προοπτική.

Γνωρίζουμε καλά πως, σε μια τέτοια συγκυρία, θα κερδίσουμε μονο αν πορευτούμε όλοι μαζί! ΤΩΡΑ, είναι που χρειάζεται να ενωθούν οι επι μέρους κινητοποιήσεις σε ένα παγκρήτιο μεγάλο συλλαλητήριο στην πόλη του Ηρακλείου! Για την κλιμάκωση του αγώνα με ενότητα όλων των περιοχών/νοσοκομείων και σε συντονισμένες κινήσεις με τους φορείς των υγειονομικών ώστε να δωθεί ένα πραγματικό χαστούκι στην κυβέρνηση Μητσοτάκη!

ΛΑΪΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ-ΑΝΥΠΟΤΑΚΤΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ Λασιθίου

 3/2/2023