Πόσο ιστορική είναι η απόφαση των Υπουργών Ενέργειας της Ε.Ε. για πλαφόν στο φυσικό αέριο;

Πόσο ιστορική είναι η απόφαση των Υπουργών Ενέργειας της Ε.Ε. για πλαφόν στο φυσικό αέριο, στα 180€ (ανά Mwh)

Ανεφάρμοστη απόφαση χωρίς οφέλη για τους λαούς

 Όπως πληροφορηθήκαμε  από τα διεθνή μέσα Ενημέρωσης, στην πρόσφατη Σύνοδο των Υπουργών Ενέργειας της Ε.Ε.,  μετά από 10 μήνες αλλεπάλληλων αναβολών, πάρθηκε απόφαση για επιβολή πλαφόν στο εισαγόμενο φυσικό αέριο, στο ύψος των 180€ ανά μεγαβατώρα.

Η απόφαση αυτή, έγινε δεκτή με θριαμβολογίες πανευρωπαϊκά, αλλά και από την  Ελληνική κυβέρνηση που  θριαμβολογεί  ειδικότερα, επειδή στην κατάληξη αυτή όπως αναφέρει, πρωταγωνίστησε.

Αν και η   απόφαση αυτή αποτελεί πλήγμα στο νεοφιλελεύθερο δόγμα, δηλαδή  της δυνατότητας των αγορών για αυτορύθμιση, το κύριο  θέμα, σήμερα για τις κυβερνήσεις, ήταν, πως επί τέλους λήφθηκε μία απόφαση που ήταν αδύνατη εδώ και 10 μήνες. Επισημαίνουμε το γεγονός πως η  αγορά δεν μπορεί πάντα να αυτορυθμιστεί και αυτό παραδέχτηκε και ο πρωθυπουργός αναφέροντας πως «όταν οι αγορές αποτυγχάνουν οι κυβερνήσεις παρεμβαίνουν».

Για την απόφαση αυτή, συγκεκριμένες επισημάνσεις μας είναι οι παρακάτω:

  • Δε ξέρουμε ακόμα λεπτομέρειες, τις αναμένουμε, γιατί  όπως είναι γνωστό συχνά ο Διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες
  • Οι Γερμανοί που προέβαλαν όλη την προηγούμενη περίοδο αντιδράσεις στην επιβολή πλαφόν, αποδέχτηκαν την τελική ρύθμιση για το πλαφόν, μόνο όταν  αυτοί μαζί και οι  Ολλανδοί εξασφάλισαν και έβαλαν τις ασφαλιστικές δικλείδες για να μη καταργηθεί το ΤΤF (εικονικό σημείο συναλλαγών για το φυσικό αέριο στην Ολλανδία).
  • Δεν γνωρίζουμε πως θα αντιδράσουν οι Ρώσοι, που μη ξεχνάμε  πως πιέστηκαν από τους  Ευρωπαίους να βάλουν στις εμπορικές συμβάσεις την συσχέτιση τιμών με το ΤΤF όλα τα προηγούμενα χρόνια, κάτι που τελικά δέχτηκαν. Τώρα το ερώτημα είναι αν θα αρνηθούν αυτή τη συσχέτιση  εφεξής, όταν και αν  εφαρμοστεί στην πράξη το πλαφόν στη τιμή του ΦΑ..
  • Επίσης, το πρακτικό μέρος είναι δυσεπίλυτο, γιατί η Gazprom έχει υπογεγραμμένες συμβάσεις πχ με ΔΕΠΑ και επομένως πρέπει να τροποποιηθούν. Αυτό δεν θα είναι τόσο απλό όσο φαίνεται και αφορά όλες τις χώρες της Ε.Ε..
  • Σε κάθε περίπτωση προσπαθούμε να καταλάβουμε, γιατί δεν εξηγείται, πως είναι χαρούμενος ο Σκρέκας όταν υπάρχει ενδεχόμενο  να διακοπεί η τροφοδοσία του νότιου διαδρόμου με Φυσικό Αέριο..
  • Είναι περίεργο να βλέπουμε τις κυβερνήσεις να  μιλούν για ιστορική απόφαση, όταν οι εκτιμήσεις συγκλίνουν  για απόφαση ανεφάρμοστη
  • Πέρα της εκτίμησης αυτής- δηλαδή ανεφάρμοστη απόφαση- θέτουμε συμπληρωματικά το  ερώτημα στην  κυβέρνηση,  αν όπως  στήριξε το πλαφόν στην Ευρώπη, είναι διατεθειμένη  να το εφαρμόσει και στην Ελλάδα στη λιανική».