Η ανθρώπινη ζωή δεν κοστίζει 20 ευρώ. Απέναντι στη συγκάλυψη. Η ΔΗΚΕΟΣΥΝΗ

Η ανθρώπινη ζωή δεν κοστίζει 20 ευρώ. Απέναντι στη συγκάλυψη. Η ΔΗΚΕΟΣΥΝΗ

Η πρόσφατη δολοφονική καταδίωξη με πυροβολισμό στο κεφάλι του 16χρονου Ρομά Κώστα Φραγκούλη στην Θεσσαλονίκη ξεχείλισε το ποτήρι της οργής για την κρατική βία και καταστολή. Το δόγμα του «νόμου και της τάξης» που προωθεί η κυβέρνηση ενάντια σε εργαζόμενους/ες, νεολαία, αγωνιστές και αγωνίστριες των κοινωνικών κινημάτων μαζί με τον αχαλίνωτο ρατσισμό, τους πνιγμούς προσφύγων στα σύνορα, τις επαναπροωθήσεις, τις εκτοπίσεις έξω από τις πόλεις σε στρατόπεδα-γκέτο, σήμερα καταλήγει να έχει τέτοια θανάσιμα αποτελέσματα. Έναν μόλις χρόνο μετά την εν ψυχρώ δολοφονία του Ν. Σαμπάνη από δεκάδες πυρά αστυνομικών, φαίνεται πως οι ζωές των «αόρατων» δεν μετράνε.

Η δολοφονική επίθεση ενάντια στον Κώστα Φραγκούλη είχε το πράσινο φως από την κυβέρνηση και προσωπικά τον Θεοδωρικάκο με τη στήριξη του στους αστυνομικούς που δολοφόνησαν τον Νίκο Σαμπάνη.

Η μανία των αστυνομικών, ειδικά απέναντι σε Ρομά, δεν είναι αποτέλεσμα μόνο των ακροδεξιών – φασιστικών θυλάκων που ποτέ δεν διαλύθηκαν (χαρακτηριστική είναι η πληροφορία ότι ο δράστης υπήρξε μέλος της Χ.Α). Αποτελούν αποδείξεις ενός βαθέως κρατικού ρατσισμού που λειτούργησε και λειτουργεί με όλες τις προηγούμενες και την τωρινή κυβέρνηση και αντιμετωπίζει ομάδες πληθυσμού ως πολίτες δεύτερης κατηγορίας ενώ παράλληλα δείχνουν τη μετατροπή της ΕΛΑΣ σε ένα σώμα σκληρής καταστολής στρατιωτικού τύπου και τη διαχρονική ασυλία και ατιμωρησία όταν οι δράστες είναι αστυνομικοί.

Η ένταση της κρατικής καταστολής, η καλλιέργεια κλίματος εμφύλιου των φτωχών και ο ρατσισμός εξυπηρετεί την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης, διασπείρει την τρομοκρατία και καθιερώνει έναν ανεξέλεγκτο κατασταλτικό μηχανισμό ενάντια στην κοινωνική πλειοψηφία που πλήττεται από την ακρίβεια, τη συρρίκνωση μισθών και συντάξεων, την εργασιακή επισφάλεια για να στηριχτούν τα κέρδη .

Δηλώνουμε ότι θα στήσουμε τείχος ενάντια στη συγκάλυψη και τις μεθοδεύσεις που επιχειρεί η κυβέρνηση, η αστυνομία και οι δικαστικές αρχές. Η απόφαση αποφυλάκισης του δράστη αστυνομικού αποτελεί μία πρόκληση για τη κοινωνία που ζητάει δικαιοσύνη, στο πλαίσιο της ξεδιάντροπης μεροληψίας και της ποινικής σκλήρυνσης σε βάρος αγωνιστών και κάθε είδους «φτωχοδιαβόλων» όπως και οι Ρομά.

Η οργή των Ρομά ανά την χώρα είναι δίκαιη, στεκόμαστε αλληλέγγυοι και αλληλέγγυες στις κινητοποιήσεις τους και στο αγώνα τους για δικαιοσύνη. Δεν θα επιτρέψουμε στην κυβέρνηση να συνεχίσει το πογκρόμ στους καταυλισμούς και να ενεργοποιήσει ένα ρεύμα κοινωνικού ρατσισμού και αντιτσιγγανισμού.

Ο Κώστας Φραγκούλης (και κάθε άλλο θύμα αυτής της πολιτικής) δεν προκάλεσε – δεν πήγαινε γυρεύοντας – δεν πρόκειται για μεμονωμένο περιστατικό. Ενάντια στον αντιτσιγγανισμό και την διαίρεση, εμείς προτάσσουμε τον κοινό αγώνα των φτωχών και της τάξης μας. Στεκόμαστε αλληλεγγύες/οι στις εξεγερμένες κοινότητες των Ρομά σε όλη τη χώρα. Συγκρουόμαστε με τα πογκρόμ που επιχειρεί η αστυνομία στους καταυλισμούς. Διαχρονικά άλλωστε περισσεύει η καταστολή σε αυτά τα μέρη των πόλεων αλλά απουσιάζουν οι κοινωνικές δομές, η πρόνοια, η μέριμνα, η προοπτική για το αύριο.

Από τη πλευρά μας, θα αγωνιστούμε άμεσα, πλατιά και μαζικά για:
να ενημερωθεί η οικογένεια για τη κατάσταση της υγείας του Κ. Φραγκούλη να τιμωρηθούν ο ένοχοι – τόσο οι εκτελεστές όσο και οι εντολοδόχοι τους. Η ευθύνη βαραίνει τόσο αυτή την κυβέρνηση όσο και όλες τις προηγούμενες που περιθωριοποιούν και επιτίθενται συστηματικά στους Ρομά.
να σταματήσει το κράτος να αντιμετωπίζει τους Ρομά ως πολίτες β’ κατηγορίας. Ζητάμε ίσα δικαιώματα και πρόσβαση σε κοινωνικές παροχές για όλους/ες και ιδιαίτερα για κατηγορίες, όπως οι Ρομά και οι μετανάστες, που τις στερούνται δεκαετίες.

Nα διαλύσουμε τους κατασταλτικούς μηχανισμούς για να αναπνεύσουμε όλοι/ες εμείς που κρατάμε όρθια τη κοινωνία.
Θα είμαστε στον δρόμο, στα σωματεία, στις σχολές για όσο και με όποιον τρόπο χρειαστεί.

Καλούμε: Τρίτη 13/12, 7μμ σε ανοικτή εκδήλωση ενημέρωσης και σχεδιασμού στη Νομική Σχολή.
Πέμπτη 15/12 στην 24ωρη απεργία που καλούν ΟΛΜΕ, ΔΟΕ, και άλλα σωματεία και σύλλογοι, συγκέντρωση στα Προπύλαια 12μ. Χρειαζόμαστε περισσότερους δασκάλους και όχι αστυνομικούς.

Υπογράφουν οι οργανώσεις:
Αναμέτρηση, Αριστερή Ανασύνθεση, Αντικαπιταλιστική Πολιτική Ομάδα, Διεθνιστική Εργατική Αριστερά, ΕΚΚΕ, Λαϊκή Ενότητα-Ανυπότακτη Αριστερά, Ξεκίνημα, ΜΕΡΑ25, ΟΚΔΕ-Σπάρτακος, Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα, Σύγχρονο Κομμουνιστικό Σχέδιο