Άλλη μία ατελέσφορη σύνοδος των Υπουργών Ενέργειας της ΕΕ

Οι Υπουργοί Ενέργειας της ΕΕ για πολλοστή φορά μετά το ξέσπασμα της Ενεργειακής κρίσης και στην πρόσφατη Σύνοδο της 24 Νοεμβρίου, απέτυχαν να καταλήξουν σε απόφαση και έχουμε νέα αναβολή συζήτησης σε επόμενη  Σύνοδο το Δεκέμβριο.

Η ΕΕ έχει περιέλθει σε  ένα αδιέξοδο που αντανακλά τα ισχυρά αντιτιθέμενα συμφέροντα..

Μετά τις επανειλημμένες πλήρεις αποτυχίες των Συνόδων για λήψη απόφασης στο ενεργειακό πρόβλημα και  με τις ατελέσφορες  διεργασίες που συντελούνται στο εσωτερικό της Ένωσης, μπορούμε σήμερα να εξάγουμε συγκεκριμένα ασφαλή συμπεράσματα γύρω από τρέχουσες δοξασίες

  1. Πρώτη Δοξασία αφορά το πνεύμα ενότητας που επικρατεί στους κόλπους της ΕΕ. Η πραγματικότητα είναι πως επικρατεί Βαβέλ και κάλλιστα μπορούμε να μιλάμε για  Ευρωπαϊκή Διάλυση και όχι Ευρωπαϊκή Ένωση. Μάλιστα με την κατάσταση που επικρατεί με την αλαζονεία και την επιμονή της  Γερμανίας σε ψηλό πλαφόν για το εισαγόμενο φυσικό αέριο,  μάλλον είναι παρωχημένος ο παλαιότερος χαρακτηρισμός περί  Γερμανικής Ευρώπης και  σήμερα είναι ορθό να μιλάμε για  Ευρώπη διαφορετικών ταχυτήτων – τουλάχιστον δύο.
  2. Δεύτερη δοξασία είναι η επιμονή της Δύσης να χαρακτηρίζει  την ενεργειακή κρίση  σαν κρίση Πούτιν. Θεωρούμε πως οι λαοί δεν τρώνε  κουτόχορτο και όλες  οι εξελίξεις  διαψεύδουν και αυτή την δοξασία. Δεν είναι άγνωστο  ότι  οι ΗΠΑ με την  παρέμβαση Μπάιντεν επέβαλαν την διακοπή των ενεργειακών σχέσεων  με Ρωσία που έχει οδηγήσει σήμερα σε κατάσταση, αφενός να υπάρχει κίνδυνος επάρκειας σε φυσικό αέριο αλλά σίγουρα εκτίναξη των τιμών εισαγωγής στο ΦΑ και επομένως για τους Ευρωπαίους καταναλωτές. Άρα το ορθό είναι, να μιλάμε  για κρίση Μπάιντεν (ΗΠΑ ) και όχι Πούτιν.
  3. Τρίτη δοξασία είναι αυτή του πρωθυπουργού που προβάλλει συνεχώς τη δυναμική τάχα παρέμβαση του για χαμηλό Πλαφόν στο εισαγόμενο ΦΑ, απέναντι στη Γερμανία που όπως βλέπουμε με την πρόταση Κομισιόν – δηλαδή της Γερμανία – (275 €/Mwh)  είναι τελείως εξωπραγματικό. Σε αυτή όμως την πρόταση της Κομισιόν που έφερε δυσαρέσκεια στις περισσότερες χώρες της ΕΕ δεν ήταν η Ελλάδα που αντέδρασε δυναμικά αλλά η Ισπανία. Η Ισπανία που όπως θυμόμαστε μαζί με την Πορτογαλία, λόγω της δυναμικής στάσης τους πήραν εξαίρεση από την απόφαση της κρίσιμης Ενεργειακής Συνόδου του Φεβρουαρίου του 2022 και επέβαλαν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον «Ιβηρικό μηχανισμό» που προβλέπει εξαίρεση για Ισπανία  Πορτογαλία,  ανώτατο όριο στην τιμή του φυσικού αερίου που πηγαίνει στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.
  4. Η  ισπανική κυβέρνηση είναι αυτή που  χαρακτηρίζει «αστειότητα» τον μηχανισμό που επιθυμούν οι Βρυξέλλες. Η  ισπανική κυβέρνηση είναι αυτή που κατηγόρησε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι «κοροϊδεύει τον κόσμο» με την πρότασή της για προσωρινό πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου, διαβεβαιώνοντας ότι η Μαδρίτη «θα αντιταχθεί σθεναρά». Αν και η κυβέρνηση προσπαθεί να δείξει το σημαντικό ρόλο της αυτό δεν το βλέπουμε. Οι χώρες που εκφράζουν δυναμικά την αντίδρασή τους όπως η Ισπανία και Πορτογαλία παίρνουν τουλάχιστον εξαιρέσεις από τους απαράδεκτους σχεδιασμούς των Βρυξελλών.

Όσο και να περηφανεύεται ο Πρωθυπουργός έρχεται τελευταίος και καταϊδρωμένος στις παρεμβάσεις του και για αυτό δεν έχει κανένα λόγο να υπερηφανεύεται αφού η κυβέρνηση, κατά κανόνα, είναι πειθήνια στις επιλογές και επιθυμίες της Γερμανίας και των ΗΠΑ