ΙΝΕ ΓΣΕΕ: Ακρίβεια και χαμηλοί μισθοί επιδεινώνουν τη φτωχοποίηση του Λαού
Δεν χρειάζεται να είναι κάποιος οικονομολόγος για να καταλάβει ότι όταν οι μισθοί και οι συντάξεις παραμένουν καθηλωμένες και το κόστος στέγασης, ενέργειας και ειδών πρώτης ανάγκης αυξάνεται τότε η αγοραστική δύναμη στην οποία αντιστοιχεί ο μισθός και η σύνταξη μειώνεται.
Αυτή τη μείωση καταγράφει σε αριθμούς το ΙΝΕ-ΓΣΕΕ και τα στοιχεία είναι άκρως αποκαλυπτικά της ολοένα και μεγαλύτερης φτωχοποίησης του ελληνικού Λαού.
Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά η μείωση της αγοραστικής δύναμης για τον κατώτατο μισθό το μήνα Σεπτέμβριο έφτασε στο 19% και για εισοδήματα άνω των 1.100 € η μείωση κυμάνθηκε από 9 – 14%.
Είναι φανερό ότι η μείωση είναι μεγαλύτερη στα χαμηλότερα εισοδήματα απ’ ότι στα υψηλότερα.
Ο συνδυασμός αύξησης των τιμών κυρίως σε βασικά αγαθά, όπως είναι η ενέργεια και τα τρόφιμα, και τα πολύ χαμηλά εισοδήματα εκτινάσσουν την απώλεια αγοραστικής δύναμης των νοικοκυριών με μηνιαίο εισόδημα χαμηλότερο των 750 ευρώ έως και 40%.
Ο μέσος μισθός μειώνεται τόσο σε ονομαστικούς όσο και σε πραγματικούς όρους λόγω των ολοένα και περισσότερων χαμηλά αμειβόμενων.
Ο πληθωρισμός το μήνα Σεπτέμβριο ανήλθε στο 12,1 από 11,2 τον Αύγουστο.
Η κλιμάκωση του πληθωρισμού προέρχεται σε μεγάλο βαθμό από την ενεργειακή κρίση και τον πληθωρισμό ενέργειας, καθώς επίσης και από την οριζόντια διάχυσή του στο σύνολο της ελληνικής οικονομίας
Η υψηλή τιμή της ενέργειας στην Ελλάδα οφείλεται σε πολύ μεγάλο βαθμό στις αγοραίες ιδιαιτερότητες του ελληνικού χρηματιστηρίου ενέργειας και στη βαρύτητα του φυσικού αερίου για την τελική διαμόρφωση της τιμής της ενέργειας και στα πολύ υψηλά ενδιάμεσα κόστη.
Το κόστος του μηνιαίου λογαριασμού ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου σε σχέση με το διαθέσιμο εισόδημα είναι το δεύτερο υψηλότερο σε όλη την Ευρώπη.
Η Ελλάδα το 2020 και το 2021 είχε το μεγαλύτερο ποσοστό με ληξιπρόθεσμες οφειλές στους λογαριασμούς ρεύματος καθώς και το μεγαλύτερο ποσοστό διακοπών. Με βάση την ακρίβεια που επικρατεί εκτιμάται ότι αυτά θα επιδεινωθούν ακόμη περισσότερο.
Τα στοιχεία που παρουσιάζει το ΙΝΕ-ΓΣΕΕ αναδεικνύουν την ανάγκη άμεσης παρέμβασης τόσο στη συγκράτηση των τιμών και της ακρίβειας όσο και στην προστασία και αύξηση των μισθών και των συντάξεων με μεγαλύτερη στήριξη των χαμηλότερων.
Αναδεικνύουν την αναγκαιότητα δραστικής μείωσης των φόρων στα είδη διατροφής και πλατιάς Λαϊκής κατανάλωσης.
Αναδεικνύουν την αναγκαιότητα παρέμβασης στις τιμές του ενεργειακού κόστους και την κατάργηση του χρηματιστηρίου ενέργειας.
Αναδεικνύουν τέλος την ανάγκη της αλλαγής στάσης της χώρας μας και της Ευρώπης συνολικά στο θέμα του πολέμου Ρωσίας Ουκρανίας η οποία εκτός των άλλων επιδεινώνει και οικονομικά κυρίως το κόστος ενέργειας αλλά και συνολικά την ελληνική οικονομία.
Δείτε εδώ αναλυτικά το δελτίο οικονομικών εξελίξεων του ΙΝΕ-ΓΣΕΕ
INE_GSEE_Deltio_Oikonomikon_Ekselikseon_2_11_2022