Η φιλοσοφία του θανάτου,  του Κώστα Ήσυχου

Η φιλοσοφία του θανάτου,  του Κώστα Ήσυχου

«Κάτω η νοημοσύνη ! Ζήτω ο θάνατος !»

Αυτή η διαβόητη φράση  εκφωνήθηκε από τον Μιλλάν Αστράι, έναν φασίστα  Ισπανό στρατηγό, μέντορα και φίλο του Φρανσίσκο Φράνκο, στο Πανεπιστήμιο της Σαλαμάνκας το 1936, εγκαινιάζοντας την έφοδο γενοκτονίας  σε βάρος της δημοκρατικής Ισπανίας . Έτσι άνοιξε ο δρόμος σε μια φασιστική δικτατορία που θα κρατούσε για πάνω από τέσσερις δεκαετίες.

Πριν λίγες μέρες ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντ. Τράμπ,  πρότεινε την ένεση απολυμαντικού ( εάν χρειαστεί και χλωρίνη) στους ασθενείς του COVID-19 .

Η ανύπαρκτη νοημοσύνη συναντά τον θάνατο στις ΗΠΑ.

Τις τελευταίες εβδομάδες η « ηγέτιδα δύναμη των δυτικών αξιών» επιδεικνύει στους λαούς ανά τον κόσμο ότι στην εποχή της πανδημίας οι Αμερικανοί πολίτες , ιδιαίτερα οι Αφροαμερικανοί, οι ισπανόφωνοι, οι μετανάστες, οι φτωχοί λευκοί,  οι τεράστιες στρατιές των αστέγων, των ανέργων είναι τα κυρία θύματα της πανδημίας. Και όμως η πανδημία έχει ταξικές πλευρές .

Στις ΗΠΑ ο COVID-19, σπέρνει τον θάνατο σε μια χώρα που το δημόσιο σύστημα υγείας είναι ανύπαρκτο. Όπου οι ταξικές πολιτικές είναι τόσο στυγνές και κυνικές που οι βαρυποινίτες των φυλακών της Νέας Υόρκης ανοίγουν ομαδικούς τάφους στις φτωχό γειτονιές του Μπρόνξ, χωρίς να φορούν προστατευτικές στολές , χωρίς προφυλάξεις. Και αυτοί είναι αναλώσιμοι.

Ένας άγριος, πρωτόγονος καπιταλισμός αναδύεται,  χέρι, χέρι με την θρησκευτική και πολιτική ακροδεξιά με τον Τράμπ ηγέτη και από την άλλη πλευρά, το δημοκρατικό κόμμα των ΗΠΑ να παλεύει να εκπροσωπήσει καλυτέρα τις πολεμικές βιομηχανίες, την διεφθαρμένη οικονομική ελίτ, τις φαρμακευτικές και ασφαλιστικές  εταιρίες που θεωρούν την δωρεάν παιδεία και την δωρεάν περίθαλψη,  μπολσεβικισμό που ως μικρόβιο θα δηλητηριάζει την αμερικανική νεολαία και όχι μόνο.

Αυτός είναι ο καπιταλισμός που στην εποχή του Τράμπ πήρε τον τίτλο: «Ξανακάντε  την Αμερική μεγάλη!» και που στα  χρόνια της πανδημίας θεωρεί ότι ο εχθρός των Αμερικανών πολιτών δεν είναι οι ανύπαρκτες κοινωνικές πολιτικές , η «επικίνδυνη» και μη υπαρκτή  δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη αλλά είναι η Βενεζουέλα, η Κούβα, η Νικαράγουα, το Ιράν, η Κίνα και η Ρωσία που αποτελούν για ολόκληρο το  αμερικανικό πολιτικό, στρατιωτικό – βιομηχανικό κατεστημένο (Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι) τον μεγάλο κίνδυνο για την «δημοκρατία και την Δύση». Η νέα εποχή που ανατέλλει φέρνει στο φως νέες αντιθέσεις, νέες προκλήσεις, νέους κινδύνους αλλά και τεράστιες ευθύνες στην αριστερά.

Η πανδημία λειτουργεί ως επιταχυντής των πολιτικών, οικονομικών, πολιτιστικών  εξελίξεων σε έναν πλανήτη που βυθίζεται στο σκοτάδι. Τέτοιες ιστορικές φάσεις η ανθρωπότητα τις πλήρωσε ακριβά . Αποτελούν την χρυσή ευκαιρία για  την αναγέννηση του ναζισμού και του φασισμού του 21ου αιώνα.

Εξάλλου η μεγαλύτερη συσσώρευση πλούτου και μεγαλύτερης εξουσίας από τις ελίτ στην σημερινή εποχή , από τους καπιταλιστές,  που αυτο-κανιβαλίζονται και επιλέγουν τους αντιπάλους τους μέσα από την δική τους  ταξική «οικογένεια». Έτσι εξαφανίζουν ενοχλητικούς «συμπαίκτες» τους , το γεγονός  αυτό δεν είναι κάτι καινούργιο. Οι προλετάριοι της εποχής μας και πάλι είναι τα «γρανάζια τους».

Η αμφισβήτηση των ΗΠΑ, ως ηγέτιδα δύναμη είναι πλέον φανερή. Κυρίως εμπεδώνεται στις συνειδήσεις των λαών αλλά των άλλων ανερχόμενων αντιπάλων  δυνάμεων ανά τον κόσμο. Η συγκυρία αυτή κάνει τις ΗΠΑ ακόμη πιο επικίνδυνες, στο στρατιωτικό πεδίο σε περιοχές που αναζητά περιφερειακούς πολέμους, συγκρούσεις που θα αναστείλουν, θα επιβραδύνουν η και θα δυσχεραίνουν αναδυόμενες οικονομίες και χώρες .

Η γερμανική ηγεμονία στην ΕΕ , θα αμφισβητηθεί  ακόμα πιο έντονα από λαούς της Ευρώπης  που πλήρωσαν ακριβά την νεοφιλελεύθερη προσήλωση της ευρωπαϊκής δεξιάς και σοσιαλδημοκρατίας  στην γερμανική βιομηχανική, οικονομική μηχανή. Τώρα οι Ευρωπαϊκές  ελίτ μπορούν να ελπίζουν στην ευρωπαϊκή ακροδεξιά ως εφεδρεία για να κάνει την βρώμικη δουλειά.

Η ΕΕ αντιμετωπίζει την σημερινή πλανητική ανθρωπιστική καταστροφή με όρους χρηματοπιστωτικούς επιφέροντας πολλαπλές χαριστικές βολές σε μια πολιτική και οικονομική ολοκλήρωση  που ακόμα δεν έχει συνειδητοποιήσει τον πολιτικό της θάνατο.

Σήμερα η ριζοσπαστική αριστερά οφείλει να λειτουργήσει ως μια δύναμη ιστορικής και κοινωνικής αναγέννησης με ενότητα.

Όλες οι φυλές της αριστεράς οφείλουν να  δουν κατάματα τον κίνδυνο ιστορικής αναδίπλωσης.  Η αλληλεγγύη, η κοινωνική δικαιοσύνη και η μαζική ενωτική δράση στην υπεράσπιση της πλειοψηφίας των πολιτών αποτελούν το αναγκαίο και το επιβεβλημένο. Στο πεδίο της εργασίας, την ειρήνης, της κοινωνικής απελευθέρωσης .
Τα πιο ισχυρά όπλα, όπως η ιστορία έχει αποδείξει,  είναι η επαναστατική αλήθεια . Να την πούμε όπως πάντα ξέραμε, στις πιο δύσκολες ιστορικές στιγμές του λαού μας, των άλλων λαών.

Η τελευταία σκηνή σε αυτήν την τραγική,  ιδιότροπη και εγωκεντρική φάρσα είναι η επίμονη απαίτηση του Τράμπ να χρησιμοποιηθεί η υδροξυχλωροκίνη για την καταπολέμηση του COVID-19 με ενδοφλέβιες ενέσεις. Στο προσκήνιο της εποχής μας ο πρόεδρος των ΗΠΑ δεν είναι ακόμα ένας «τρελός», όπως ορισμένοι τον θεωρούν. Πρόκειται για την ίδια θεώρηση εκείνων που πίστευαν ότι ο Αδόλφος Χίτλερ στα πρώτα του βήματα ήταν και αυτός «τρελός». Λίγα χρόνια μετά εκατομμύρια θα τον ακολουθούσαν και θα υπηρετούσαν τον μαζικό δολοφονικό ναζισμό.

Όταν η επαναστατική  επιστήμη είναι στην υπηρεσία των πολλών, των ταπεινών, των εργαζομένων και των ανέργων σήμερα και συναντά την επιστημονική και βαθύτητα ανθρώπινη αριστερά, μαζί προτείνουν μοντέλα και λύσεις. Είναι οι δυνάμεις που πάνε την ιστορία μπροστά.

Αυτό που θα μας επιτρέψει να βγούμε από αυτήν την κρίση και να συμβάλλουμε για να συμπορευθεί η αριστερά ενωμένη, είναι ο απλός  μας λόγος και η αποδεδειγμένη μας ανιδιοτέλεια . Η συνέπεια μας.

Η σταθερότητα της στόχευσης μας, της αλληλεγγύης μας και της ενωτικής συνεργασίας  θα δώσει την ελπίδα στον αγώνα μας να συνεχίζουμε να εννοούμε μέσα από την ψυχή μας την λέξη, Σύντροφε!

Κώστας Ήσυχος