Προς την Πανελλαδική συνδιάσκεψη της ΛΑΕ 15-16/10 2022

Έμειναν λίγες ημέρες  πριν την πραγματοποίηση της πανελλαδικής συνδιάσκεψης της ΛΑΕ  στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο (15 και 16/10). Η πανελλαδική συνδιάσκεψη έρχεται να ολοκληρώσει το πρώτο αποφασιστικό βήμα της   Λαϊκής Ενότητας για  την  ανασυγκρότηση, διεύρυνση και επανίδρυσή της, με μία πορεία συλλογικού δημοκρατικού διαλόγου, στην οποία εκατοντάδες μέχρι τώρα σύντροφοι, συντρόφισσες, φίλοι, φίλες ανένταχτοι/ες αριστεροί/ες, συμμετείχαν δημιουργικά σε μία ανοικτή δημοκρατική διαδικασία, συμμετέχοντας σε δεκάδες συνελεύσεις που πραγματοποιήθηκαν και  συμβάλλοντας στον πολιτικό προσανατολισμό της και την επεξεργασία του προγράμματός της. Η σημαντικότατη όμως συμμετοχή των νέων συν/ισσων είναι ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά των συνελεύσεων, που  μας κάνει να νοιώθουμε πιο αισιόδοξοι για την επιτυχή έκβαση των εργασιών της πανελλαδικής συνδιάσκεψης. Ευθύς εξαρχής με σαφήνεια τοποθετηθήκαμε ότι αυτή η διαδικασία δεν έρχεται να υποκαταστήσει, αλλά να ενισχύσει τον διάλογο και την κοινή δράση μέσα και από την ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΔΙΑΛΟΓΟΥ ΚΑΙ ΔΡΑΣΗΣ και την προσπάθειά μας για ενωτική ανασυγκρότηση όλης της ριζοσπαστικής Αριστεράς που άλλωστε αποτελεί βασική μας επιδίωξη.

Οι διεθνείς εξελίξεις, χαρακτηρίζονται από την όξυνση της γεωπολιτικής, ενεργειακής και επισιτιστικής κρίσης και από την απειλή οικονομικής ύφεσης φτώχεια. Η μεγάλη πίεση στα λαϊκά στρώματα διεθνώς εντείνεται από την εκτόξευση του πληθωρισμού που συνεπάγεται τη  ραγδαία μείωση της αγοραστικής τους δύναμης, αλλά και από την ενεργειακή κρίση που μεγεθύνει την ενεργειακή φτώχεια. Ο κόσμος, που ξέραμε, αλλάζει. Η όξυνση ανταγωνισμών και η αύξηση κινδύνων για νέους ιμπεριαλιστικούς τυχοδιωκτισμούς ενισχύεται, ιδιαίτερα μετά την τροπή του πολέμου στην Ουκρανία.

Στη χώρα μας η επιθετική, νεοφιλελεύθερη πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ αποδιαρθρώνει τα δικαιώματα των εργαζόμενων τάξεων και έρχεται μετά από μια δεκαετία σκληρής λιτότητας, αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων και εκθεμελίωσης κάθε λαϊκού και δημοκρατικού δικαιώματος, να συνεχίσει και να βαθύνει την τροχιά που χάραξαν όλες οι μνημονιακές κυβερνήσεις

ΝΔ ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ, παρά τις διαφορές τους σε επίπεδο διακηρύξεων, κινούνται στα ίδια αντιλαικά πλαίσια  οικονομικής πολιτικής, με βάση τα νεοφιλελεύθερα δόγματα,τις «μεταμνημονιακές» δεσμεύσεις και συμφωνούν στην πλήρη υποταγή στον ευρωατλαντικό ιμπεριαλισμό. Η υπερψήφιση και από τα τρία κόμματα της διεύρυνσης του ΝΑΤΟ (Σουηδία, Φιλανδία) είναι χαρακτηριστική.

    Η ΛΑΕ με τα δύο κείμενα που κατέθεσε για συζήτηση και έγκριση στην πανελλαδική συνδιάσκεψη αναδεικνύει την αναγκαιότητα συγκρότησης των πολιτικών και κοινωνικών μετώπων της περιόδου και καταθέτει τις θέσεις και προτάσεις για τα άμεσα προβλήματα του λαού για ένα εναλλακτικό μεταβατικό πρόγραμμα με κατεύθυνση το σοσιαλισμό τονίζοντας ότι ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΛΛΟΣ  ΔΡΟΜΟΣ

       Η καμπάνια ενάντια στην ακρίβεια , η καμπάνια ενάντια στην ενεργειακή φτώχεια, η αντίσταση στην εφαρμογή της αναδιάρθρωσης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, η υπεράσπιση των δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών, η υπεράσπιση του περιβάλλοντος, η ανάδειξη του προσφυγικού και η αντιπαράθεση με την κυβερνητική πολιτική, η καμπάνια ενάντια στον πόλεμο και την πρόσδεση της χώρας στην ιμπεριαλιστική στρατηγική ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ, αποτελούν πεδία άμεσης συγκρότησης μετώπων παρέμβασης .Γνωρίζουμε ότι γι’ αυτή τη συγκρότηση  των μετώπων δεν επαρκούν οι δυνάμεις της ριζοσπαστικής αριστεράς και απαιτείται διαρκές κάλεσμα για κοινή δράση στα μέτωπα και στο μαζικό κίνημα σε όλες τις δυνάμεις της αριστεράς.

       Έχει ιδιαίτερη σημασία να υπογραμμίσουμε τον επίλογο του κειμένου για τις θέσεις- προτάσεις για ένα εναλλακτικό – μεταβατικό πρόγραμμα:

”Ξέρουμε ότι σήμερα, λόγω των ηττών του λαϊκού κινήματος, ηττών κοινωνικών, πολιτικών, ιδεολογικών, αλλά και λόγω της μετατόπισης του πολιτικού λόγου προς τα δεξιά με την αποδοχή της λογικής του There is no Alternative από δυνάμεις που αναφέρονταν στην αριστερά, κάποιοι από τους μεταβατικούς αυτούς στόχους και ιδίως όσοι αναφέρονται στη σύγκρουση με τους ιμπεριαλιστικούς μηχανισμούς, φαντάζουν μακρινοί ή/και αδύνατοι. Γι’ αυτό και κυρίαρχοι σήμερα είναι οι άμεσοι στόχοι πάλης για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των εργαζομένων, της νεολαίας, των λαϊκών στρωμάτων. Πιστεύουμε όμως ότι όπως συνέβη το 2010-2015, οι μεταβατικοί στόχοι αποτελούν την μόνη απάντηση αν επιθυμεί κανείς να ζήσει με αξιοπρέπεια, ελευθερία και δημοκρατία στη χώρα μας, τη μόνη απάντηση όταν οι ιμπεριαλιστικοί μηχανισμοί, όπως και αν ονομάζονται (τρόικα, θεσμοί, εποπτεία, ΔΝΤ, ESM) δεν θα αποδεχθούν τις λαϊκές διεκδικήσεις και θα επιχειρήσουν να μας στραγγαλίσουν οικονομικά για να διασώσουν και να διαιωνίσουν την κερδοφορία του κεφαλαίου και την ισχύ τους. Σε κάθε περίπτωση όμως καλούμε σε συστράτευση όλους όσοι αντιλαμβάνονται την ανάγκη να διεκδικήσουμε τους κύριους και επείγοντες βασικούς άξονες των προγραμματικών μας θέσεων ακόμα και αν δεν συμφωνούν στο σύνολο των μεταβατικών στόχων. Γιατί το κύριο σήμερα είναι να ξαναποκτήσει ο λαός την πίστη του στους αγώνες και στη δύναμή του, να ξαναποκτήσει την ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον, ξέροντας ότι δίπλα του αγωνίζονται οι δυνάμεις της  αριστεράς εκείνης, που δεν υπέκυψε ποτέ στα κελεύσματα του νεοφιλελευθερισμού, που δεν υπέστειλε ποτέ τη σημαία για να κρατήσει καρέκλες και θώκους εξουσίας, που δεν διασπά το κίνημα για μικροκομματικές επιδιώξεις και που αταλάντευτα προσπαθεί να αλλάξει τους καταθλιπτικούς συσχετισμούς. Γιατί ο σοσιαλισμός δεν είναι ένα όραμα για το μέλλον, είναι η πυξίδα για τους αγώνες του σήμερα.”

Να συμβάλουμε λοιπόν με την παρουσία μας και τη συμμετοχή μας στο διήμερο της πανελλαδικής συνδιάσκεψης, ενισχύοντας την προσπάθεια για τη συγκρότηση της ριζοσπαστικής αριστεράς που έχουν ανάγκη ο εργαζόμενος λαός και τα φτωχοποιημένα στρώματα, να αποκτήσει η ελληνική  κοινωνία τη μαχητική ριζοσπαστική αντιπολίτευση που θα συμβάλει ώστε να επιτευχθούν μικρές και μεγάλες νίκες που έχουν ανάγκη οι εργαζόμενοι/ες, να βάλει φρένο στη νεοφιλελεύθερη λαίλαπα και να ξαναφέρει την ελπίδα στο ότι ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΛΛΟΣ ΔΡΟΜΟΣ.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ