Δράση τώρα για την ακρίβεια και την ενεργειακή φτώχεια

Τα μεγαλύτερα προβλήματα της ελληνικής κοινωνίας την περίοδο που διανύουμε είναι η συνεχιζόμενη αύξηση των καυσίμων και της ενέργειας και της ακρίβειας.

Η κυβέρνηση μέχρι σήμερα από τη μια μεριά με τον ένα ή τον άλλο τρόπο επιδοτεί τις εταιρείες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και από την άλλη προσπαθεί να πείσει ότι διαθέτει κοινωνικό πρόσωπο με τις διάφορες μορφές κουπονιών που έχει υιοθετήσει (power pass, fuel pass).

Ωστόσο το πρόβλημα συνεχίζει να μεγεθύνεται και αυτό φαίνεται καθώς τα καύσιμα φτάνουν πλέον τα 2 € το λίτρο με το πετρέλαιο κίνησης έχει σχεδόν εξισωθεί με την βενζίνη και το καλάθι της νοικοκυράς έχει αυξηθεί στα είδη διατροφής πάνω από 30%.

Την ίδια ώρα η κυβέρνηση αντί να σκύψει πάνω στο πρόβλημα να πάρει μέτρα αντιμετώπισης της ακρίβειας και στήριξης των λαϊκών εισοδημάτων φαίνεται να ασχολείται μόνο για την επικοινωνιακή διαχείριση και προγραμματίζει νέο πακέτο 7,5 δις € στα καλοταϊσμένα μέσα ενημέρωσης.

Όσο για το πρόβλημα της ενέργειας και των καυσίμων αυτό μεγεθύνεται λόγω της συνέχισης του πολέμου και λόγω των αντιδράσεων που προκαλούν οι κυρώσεις της Δύσης σε βάρος της Ρωσίας και η συνεχιζόμενη στρατιωτική υποστήριξή της προς την Ουκρανία.

Η ελληνική κυβέρνηση εμφανίζεται βασιλικότερη του βασιλέως στην προσπάθεια στήριξης της Ουκρανίας ακόμη και με την αποστολή οπλισμού, οι σχέσεις της με την Ρωσία είναι πλέον στο χειρότερο σημείο και σε ότι αφορά το ενεργειακό πρόβλημα παρακολουθεί άβουλα τις εξελίξεις.

Η κατάσταση δεν προμηνύει τίποτε καλό το αντίθετο μάλιστα και με τον ένα ή τον άλλο τρόπο μας προϊδεάζουν για ένα δύσκολο χειμώνα στον οποίο μεγάλα τμήματα του ελληνικού Λαού θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα επιβίωσης.

Αυτή η κατάσταση θα πρέπει ν’ αλλάξει. Και θα αλλάξει μόνο αν η Αριστερά, το εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα, πολιτικοί και κοινωνικοί φορείς δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις και οργανώσουν μαζικές κινητοποιήσεις ΤΩΡΑ που θα έχουν στο επίκεντρο τη διεκδίκηση στήριξης των Λαϊκών εισοδημάτων και θα απαιτήσουν μέτρα ενάντια στην ακρίβεια, μέτρα ενάντια στην ανεξέλεγκτη αύξηση της ενέργειας, εθνικοποίηση του τομέα της ενέργειας, τον τερματισμό της καταστροφικής στάσης της Ε.Ε. και της χώρα μας απέναντι στον πόλεμο Ρωσίας Ουκρανίας, την άρση των κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας και την ανάληψη πρωτοβουλιών για τον τερματισμό του πολέμου.