Να μην αφήσουμε μόνους τους φοιτητές απέναντι στον ακραίο κυβερνητικό αυταρχισμό (του Δημήτρη Στρατούλη)

Να μην αφήσουμε μόνους τους φοιτητές απέναντι στον ακραίο κυβερνητικό αυταρχισμό.

Από τις αρχές Σεπτεμβρίου βλέπουμε πολύ συχνά εικόνες σκληρής, απρόκλητης αστυνομικής καταστολής σε βάρος φοιτητών, που διαμαρτύρονται στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης ενάντια στην εγκατάσταση  πανεπιστημιακής αστυνομίας και την μόνιμη στρατοπέδευση των ΜΑΤ σε αυτό.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη, σε μια προσπάθεια να αποπροσανατολίσει από το σκάνδαλο των υποκλοπών, να εκτονώσει τη λαϊκή δυσαρέσκεια εξαιτίας της αδυναμίας της να αντιμετωπίσει την ακρίβεια, αλλά και να χαϊδέψει τα αυτιά του συντηρητικού και ακροδεξιού ακροατηρίου της με το γνωστό δόγμα «Νόμος και Τάξη», προβαίνει σε μία πρωτοφανή επίδειξη αυταρχισμού, σε βάρος νέων ανθρώπων, που υπερασπίζονται αυτονόητα δημοκρατικά δικαιώματά τους. Στοχοποιεί ευθέως τα τμήματα της νεολαίας που αντιστέκονται στις αντιδημοκρατικές, αντιεκπαιδευτικές και αντικοινωνικές πολιτικές της , ιδιαίτερα στα Πανεπιστήμια, όπου οι δυνάμεις της ριζοσπαστικής Αριστεράς διατηρούν μία ισχυρή πολιτική επιρροή στους αγωνιζομένους φοιτητές. Η ιδεοληψία και ο αυταρχικός κατήφορός της έχουν φτάσει σε τέτοια ακραία επίπεδα, που η στάση της καταγγέλλεται ακόμα και από το προεδρείο της Ένωσης Αστυνομικών Θεσσαλονίκης.

Η κυβέρνηση δικαιολογεί αυτές τις αυταρχικές πρακτικές της, στο όνομα της αντιμετώπισης μιας δήθεν εγκληματικότητας, η οποία, όμως, με βάση τα επίσημα στοιχεία, είναι ανύπαρκτη στα πανεπιστήμια ή πολύ μικρότερη από αυτή που καταγράφεται έξω από αυτά στην κοινωνία. Την ίδια στιγμή που οι φοιτητές έχουν οξύτατο πρόβλημα στέγασής τους, γιατί δεν επαρκούν οι φοιτητικές εστίες και τα σπίτια προς ενοικίαση έχουν γίνει πανάκριβα, μεγάλα χρηματικά ποσά σκορπίζονται από το δημόσιο για τη συγκρότηση της πανεπιστημιακής αστυνομίας, αλλά και για τη διαρκή φύλαξή της από τα ΜΑΤ.

Οι ενεργοί πολίτες δεν μπορεί και δεν πρέπει να μένουν αδιάφοροι απέναντι σε αυτή τη ζοφερή κατάσταση που διαμορφώνεται στα πανεπιστήμια. Πρέπει επιτέλους να υπάρξει παλλαϊκή αντίδραση στον αυταρχισμό, στην καταστολή και στον παραλογισμό της κυβέρνησης Μητσοτάκη, που οδηγεί όχι μόνο σε κινδύνους για την υγεία και την ίδια τη ζωή των φοιτητών, αλλά και στο χάσιμο εκατοντάδων ωρών μαθημάτων τους. Είναι επιτακτική ανάγκη όλες οι δυνάμεις της αριστεράς και του μαζικού λαϊκού κινήματος, οι συλλογικοί φορείς των εργαζομένων, οι οργανώσεις υπεράσπισης δικαιωμάτων και ελευθεριών, αλλά και όλοι όσοι δεν ανέχονται την διαρκή αυθαιρεσία και την καταστολή, να υψώσουμε, όλοι μαζί, τείχος υπεράσπισης της φοιτητικής νεολαίας ώστε, επιτέλους, να μπει ένα φρένο σε αυτή την επικίνδυνη και δυστοπική κατάσταση.

Η δολοφονική καταιγίδα χημικών από τα ΜΑΤ με κυβερνητική εντολή στη συναυλία με τον Θ. Παπακωνσταντίνου στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης είναι το αποκορύφωμα του καθημερινού ξυλοδαρμού και ψεκασμού των φοιτητών, που αγωνίζονται ενάντια στην πανεπιστημιακή αστυνομία. Είναι πλέον ευθύνη της κοινωνίας να μην αφήσει μόνα τα παιδιά της, που εισάχθηκαν στα πανεπιστήμια για να σπουδάσουν και όχι να γίνονται σάκος του μποξ. Οι κοινωνικοί, εργατικοί, συνδικαλιστικοί και επιστημονικοί φορείς της Θεσσαλονίκης και όλης της χώρας οφείλουν να συντονιστούν με τους φοιτητικούς συλλόγους και να αναλάβουν κοινές δράσεις για να σταματήσει αυτή η άγρια κυβερνητική καταστολή, που είναι επικίνδυνη για τη δημοκρατία, πριν να θρηνήσουμε θύματα.

Δημήτρης Στρατούλης

Στέλεχος ΛΑΙΚΗΣ ΕΝΟΗΤΑΣ

π. βουλευτής και υπουργός