Ψήφισμα 2ου συνεδρίου Αριστερού Ρεύματος ενάντια στην έρευνα και εξόρυξη υδρογονανθράκων

Ο αγώνας για την προστασία του περιβάλλοντος, φυσικού και δομημένου αποτελεί σημαντική πλευρά των διεκδικήσεων των κυριαρχούμενων τάξεων στην Ελλάδα και στον κόσμο. Στα χρόνια της κρίσης, το κεφάλαιο “επιστρέφει” στη γαιοπρόσοδο και στην υφαρπαγή γης και φυσικών πόρων για την αποτροπή μείωσης της κερδοφορίας του. Άλλωστε, η μνημονιακή πολιτική έχει βασικό πυλώνα της, το ξεπούλημα της δημόσιας γης, περιουσίας και πόρων.

Ιδιαίτερη και σημαντική πλευρά είναι η εκχώρηση του θαλασσίου χώρου του Ιονίου ,της Κρήτης και των εδαφών της Ηπείρου και της Δυτικής Ελλάδας για την έρευνα, εξόρυξη και εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων, διαδοχικά από τις κυβερνήσεις από το 2012 και μετά και με συμβάσεις που έχουν κυρωθεί στο ελληνικό κοινοβούλιο με ευρεία πλειοψηφία από το σύνολο των κομμάτων εξουσίας (ΝΔ, ΚΙΝΑΛ, ΑΝΕΛ, ΠΟΤΑΜΙ, ΣΥΡΙΖΑ). Οι περιοχές αυτές παραδίδονται στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους της πετρελαιοβιομηχανίας για τα επόμενα 30 χρόνια κατά μέσο όρο, με αποικιοκρατικού χαρακτήρα συμβάσεις που στηρίζονται και σε μνημονιακούς νόμους και που θα έχουν καταστροφικά αποτελέσματα τόσο στο περιβάλλον όσο και στις τοπικές οικονομίες.

Είμαστε ενάντια στην παραχώρηση, στην εκμετάλλευση και τη λεηλασία από τις πολυεθνικές του πετρελαίου της πάνω από το 1/3 θαλάσσιας και χερσαίας επικράτειας της χώρας.

Με «παραχωρημένο» το 1/3 της θαλάσσιας και χερσαίας επικράτειας της χώρας στον διεθνή πετρελαϊκό παράγοντα, η χώρα μπαίνει σε επικίνδυνα μονοπάτια που έχουν να κάνουν με τους γεωπολιτικούς και πολεμικούς σχεδιασμούς για τον έλεγχο των δρόμων της ενέργειας στην Ν.Α. Μεσόγειο και στην ευρύτερη περιοχή.

Είμαστε απέναντι στους πολεμικούς σχεδιασμούς, στα γεωπολιτικά παιχνίδια και στους ανταγωνισμούς των δρόμων της ενέργειας στην Ανατολική Μεσόγειο και στην ευρύτερη περιοχή. Θέλουμε ειρήνη και ευημερία των λαών.

Ταυτόχρονα μέσα από τις διαδικασίες αυτών των αποφάσεων, δάση αποψιλώνονται, περιοχές Natura, εθνικά πάρκα, ζώνες Ramsar, παραβιάζονται, ο Αμβρακικός, τα ποτάμια και τα νερά της χερσαίας επικράτειας τίθενται σε άμεσο κίνδυνο, η διαχείριση του νερού παραχωρείται, οι τοπικές οικονομίες καταστρέφονται και οποιαδήποτε μορφή ήπιας ανάπτυξης στον πρωτογενή και δευτερογενή τομέα ακυρώνεται.

Εμείς θα υπερασπιστούμε τους αγρότες, τους κτηνοτρόφους, τους ψαράδες, τους εργαζόμενους στον τουρισμό, τους μικρούς και μεσαίους αυτοαπασχολούμενους σε αυτούς τους τομείς που θα δουν τις δουλειές τους να χάνονται. Θεωρούμε ότι η Ήπειρος, η Δυτική Ελλάδα, τα Ιόνια, η Κρήτη μπορούν και πρέπει να στηριχθούν σε αυτά που έχουν πάνω από το έδαφος και όχι να παραχωρηθούν στην καταστροφή και στους γεωπολιτικούς σχεδιασμούς.

Πιστεύουμε ότι πρέπει να καταγγελθούν και να καταργηθούν όλες οι συμβάσεις έρευνας και εξόρυξης υδρογονανθράκων στο Ιόνιο, στην Ήπειρο, στην Δυτική Ελλάδα, στην Κρήτη και σε όλη τη χώρα και να σταματήσουν άμεσα όλες οι διαδικασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ