Η Γάζα πίσω από τα κάγκελα: Το Ισραήλ κρατά φυλακισμένους τους Παλαιστίνιους δημοσιογράφους

Πηγή JNFP
Η Γάζα πίσω από τα κάγκελα: Το Ισραήλ κρατά φυλακισμένους τους Παλαιστίνιους δημοσιογράφους

Τα μικρόφωνα και οι κάμερες των Παλαιστινίων δημοσιογράφων πρέπει να σιγήσουν για να σταματήσουν να καταγράφουν την αλήθεια της γενοκτονίας και του απαρτχάιντ του σιωνιστικού μορφώματος. Το Ισραήλ, όταν δεν σκοτώνει δημοσιογράφους, τους φυλακίζει αυθαίρετα.

Στην τελευταία συμφωνία μόνο τρεις κρατούμενοι από αυτούς που κρατούνται τα τελευταία δύο χρόνια αφέθηκαν ελεύθεροι, αποδεικνύοντας τον φόβο των ισραηλινών κατοχικών δυνάμεων για την συστηματική καταγραφή των εγκλημάτων τους εις βάρος του παλαιστινιακού λαού.

Οι δημοσιογράφοι Alaa al-Sarraj, Emad Zakaria Badr al-Ifranj, και Shady Abu Sedo, που συνελήφθησαν αυθαίρετα από τις ισραηλινές κατοχικές δυνάμεις στη Λωρίδα της Γάζας, απελευθερώθηκαν στις 13 Οκτωβρίου μαζί με τους 1.968 Παλαιστινίους κρατούμενους στο πλαίσιο της συμφωνίας εκεχειρίας. Ωστόσο, 16 δημοσιογράφοι που έχουν συλληφθεί τα τελευταία δύο χρόνια στη Λωρίδα της Γάζας και τη Δυτική Όχθη παραμένουν υπό κράτηση.

Ο Alaa al-Sarraj, κάμεραμαν για παλαιστινιακό πρακτορείο Alray υπέστη την πιο μακρά κράτηση από τους τρεις απελευθερωμένους δημοσιογράφους, η οποία κράτησε πάνω από έναν χρόνο και δέκα μήνες. Σύμφωνα με πληροφορίες των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα κρατήθηκε στη φυλακή Ketziot-Al Naqab. Συνελήφθη λόγω της εργασίας του από τις ισραηλινές κατοχικές δυνάμεις την 1η Δεκεμβρίου του 2023 στο νότιο τμήμα της Πόλης της Γάζας καθώς εκτοπίστηκε αναγκαστικά από τον βορρά στον νότο.

Ο Emad Zakaria Badr al-Ifranji και ο Shady Abu Sedo, που συνελήφθησαν στις 19 Μαρτίου του 2024 στην Πόλη της Γάζας, κρατήθηκαν έναν χρόνο και έξι μήνες σε ισραηλινές φυλακές. Ο 55χρονος Emad Zakaria Badr al-Ifranji, διευθυντής του διαδικτυακού ειδησεογραφικού ιστότοπου Watan, συνελήφθη από τις ισραηλινές κατοχικές δυνάμεις μέσα στο σπίτι του κοντά στο νοσοκομείο Al-Shifa. Ο Shady Abu Sedo, δημοσιογράφος στο τηλεοπτικό κανάλι Palestine Today, συνελήφθη ενώ έκανε ρεπορτάζ στο ίδιο νοσοκομείο.

Ο Emad Zakaria Badr al-Ifranji και ο Shady Abu Sedo μετά την απελευθέρωσή τους έχουν εμφανιστεί σε βίντεο στα κοινωνικά δίκτυα και αραβόφωνα ειδησεογραφικά μέσα, όπως το Al-Jazeera και το Palestine Today, με εξαιρετικά αδυνατισμένα πρόσωπα, καταγγέλλοντας τις απάνθρωπες και εξευτελιστικές πράξεις, τις οποίες χαρακτήρισαν βασανιστήρια, που τους επέβαλαν οι Ισραηλινοί απαγωγείς τους.

Σύμφωνα με στοιχεία των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα πέντε Παλαιστίνιοι εργαζόμενοι σε ΜΜΕ φυλακίστηκαν αυθαίρετα πριν την 7η Οκτωβρίου του 2023 και 20 φυλακίστηκαν μεταγενέστερα. Μεταξύ αυτών ο δημοσιογράφος Baha al-Ghoul, που συνελήφθη από τον ισραηλινό κατοχικό στρατό στη Λωρίδα της Γάζας στις 16 Νοεμβρίου του 2023 και απελευθερώθηκε στις 28 Φεβρουαρίου 2025 από την φυλακή Ketziot-Al-Naqab.

Η μαζική κράτηση Παλαιστινίων

Τον Απρίλιο του 2025, η Αρχή των Ισραηλινών Φυλακών και το Υπουργείο Εθνικής Ασφάλειας ανακοίνωσαν ότι «η ικανότητα κράτησης για τους Παλαιστίνιους κρατούμενους σε ισραηλινές φυλακές είναι 14.500, ενώ ο πραγματικός αριθμός κρατουμένων υπερβαίνει τις 21.000».

Σύμφωνα με το Palestinian Prisoners’ Club, μέχρι τις 16 Δεκεμβρίου του 2024, ο συνολικός αριθμός κρατουμένων υπό διοικητική κράτηση (χωρίς απαγγελία κατηγορίας) από τις 7 Οκτωβρίου και μετά ανέρχονταν σε 10.000 κρατούμενους, συμπεριλαμβανομένων των νέων όσο και των ανανεούμενων εντολών, μεταξύ αυτών εναντίον παιδιών και γυναικών.
Στα τέλη του 2024, σύμφωνα με την Υπηρεσία Ισραηλινών Φυλακών, οι ισραηλινές κατοχικές δυνάμεις είχαν υπό κράτηση συνολικά 300 παιδιά, μεταξύ των οποίων 112 υπό το καθεστώς της διοικητικής κράτησης. Περίπου το σύνολο αυτών των παιδιών συνελήφθησαν μετά την 7η Οκτωβρίου του 2023.
Το Ισραήλ είναι η μόνη χώρα στον κόσμο που συστηματικά διώκει μεταξύ 500 και 700 παιδιών σε στρατιωτικά δικαστήρια κάθε χρόνο στερούμενα τα θεμελιώδη δικαιώματα για μια δίκαιη δίκη.

H συνολική απώλεια των δημοσιογράφων

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Al Jazeera Labs, που δημοσιεύθηκαν στις 25 Αυγούστου 2025 και βασίζονται σε δεδομένα των οργανισμών Committee to Protect Journalists (CPJ) και International Federation of Journalists (IFJ), τουλάχιστον 278 δημοσιογράφοι και εργαζόμενοι στα μέσα ενημέρωσης έχουν σκοτωθεί από το Ισραήλ από τις 7 Οκτωβρίου 2023 έως τότε. Από αυτούς, οι 273 ήταν Παλαιστίνιοι, ενώ τρεις Λιβανέζοι και δύο Ισραηλινοί σκοτώθηκαν σε συνθήκες σχετιζόμενες με τη σύγκρουση. Αν υπολογίσουμε βέβαια ότι τα στοιχεία αφορούν μέχρι τον Αύγουστο του 2025, τότε σήμερα ο αριθμός ξεπερνάει τους 280.

Η καταγραφή της Al Jazeera περιλαμβάνει αναλυτική λίστα ονομάτων των θυμάτων και εστιάζει αποκλειστικά στον πόλεμο στη Γάζα, σε αντίθεση με άλλες διεθνείς καταγραφές που αφορούν και άλλα πεδία πολεμικών επιχειρήσεων (όπως Υεμένη, Λίβανο και Ιράν).

Ο αριθμός αυτός συνιστά την πιο εκτενή και τεκμηριωμένη καταγραφή δολοφονιών δημοσιογράφων στην ιστορία των σύγχρονων πολέμων, επιβεβαιώνοντας ότι η Γάζα έχει μετατραπεί στο πιο θανατηφόρο μέρος του κόσμου για τη δημοσιογραφία.