Ακρίβεια και φτωχοποίηση για το Λαό, καυγάς ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ για την έξοδο το 2060

Σκίτσο του Θοδωρή Μακρή

Πρόσφατα ακούσαμε από την κυβέρνηση ότι η Ελλάδα βγήκε απ’ τα μνημόνια και από την ενισχυμένη εποπτεία. Το λένε και το ξαναλένε αλλοιώνοντας την πραγματικότητα και την καθημερινότητα η οποία όμως δεν κρύβεται.

Δύο είναι τα επίπεδα που δείχνουν την πραγματική εικόνα.

Το πρώτο έρχεται από την Ε.Ε. η οποία απαιτεί την ολοκλήρωση των προ-απαιτούμενων όπως τους πλειστηριασμούς Λαϊκών κατοικιών και  προειδοποιεί  ότι οι χώρες με υψηλό δημόσιο χρέος, όπως η Ελλάδα, θα πρέπει να δείξουν προσοχή στη λήψη στοχευμένων μέτρων και επιστροφή σε εξοντωτικά πρωτογενή πλεονάσματα, με στόχο τη μείωση του χρέους. Επιπρόσθετα θυμίζουμε ότι οι δημοσιονομικοί περιορισμοί ισχύουν μέχρι το 2060. Από την άλλη μεριά ο ΣΥΡΙΖΑ διεκδικεί την πατρότητα της «εξόδου» και των δημοσιονομικών περιορισμών μέχρι το 2060.

Το δεύτερο έχει να κάνει με την ακρίβεια που συνεχίζει να τραβάει την ανηφόρα.

Σε προηγούμενο άρθρο μας με στοιχεία που πήραμε από την ελληνική στατιστική υπηρεσία αναδείξαμε ότι με τη σύγκριση του Γενικού Δείκτη Τιμών Καταναλωτής (ΔΤΚ) του μηνός Ιουλίου 2022 με τον αντίστοιχο Δείκτη του Ιουλίου 2021 προέκυψε αύξηση 11,6% και ότι ο μέσος ΔΤΚ του δωδεκαμήνου Αυγούστου 2021 – Ιουλίου 2022, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο Δείκτη του δωδεκαμήνου Αυγούστου 2020 – Ιουλίου 2021, παρουσίασε αύξηση 7,1%.

Η αύξηση στο καλάθι της νοικοκυράς και στα είδη πρώτης ανάγκης είναι πολύ μεγαλύτερη καθώς στο ίδιο δελτίο αναφέρεται ότι τα είδη διατροφής αυξήθηκαν 13% η στέγαση 30,9 αύξηση της τα είδη οικιακής χρήσης 8,2% και οι μεταφορές 20,6%.

Σήμερα μαζί με την «έξοδο» από την ενισχυμένη εποπτεία ανακοινώθηκαν νέες αυξήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα από τη ΔΕΗ οι οποίες σηματοδοτούν αυξήσεις στο ρεύμα και από τους άλλους παρόχους αλλά και νέο κύκλο αυξήσεων στα είδη πρώτης ανάγκης.

Όλα αυτά συμβαίνουν την ώρα που οι μισθοί, οι συντάξεις, οι πάσης φύσεως κοινωνικές παροχές παραμένουν καθηλωμένα και όλο και μεγαλύτερα τμήματα του ελληνικού Λαού σπρώχνονται στη φτώχεια η οποία σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία τον Ιούλιο του 22 ανήλθε σε 29,6% και περίπου σε 3.000.000 συνανθρώπους μας.

Η κατάσταση αυτή προκειμένου να αναστραφεί απαιτούνται

  • Ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς, στις συντάξεις και στις κοινωνικές παροχές
  • Έλεγχος και δραστική μείωση της τιμής των καυσίμων και της ενέργειας
  • Έλεγχος και μείωση των τιμών στα είδη πλατιάς Λαϊκής κατανάλωσης
  • Μείωση της έμμεσης φορολογίας, πάγωμα ενοικίων, εξώσεων, πλειστηριασμών και στήριξη των στεγαστικών αναγκών.

Για την αντιμετώπιση πολλών από τα παραπάνω, εκτός από την απεμπλοκή από την Ε.Ε., απαιτείται η απεμπλοκή μας από το άρμα του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ, το σταμάτημα της σύγκρουσης με την Ρωσία η οποία εκτός των άλλων επηρεάζει το σύνολο της ελληνικής οικονομίας, η άρση των κυρώσεων σε βάρος της και ο τερματισμός του πολέμου.

Οι διεκδικήσεις αυτές αποτελούν σήμερα την προμετωπίδα των διεκδικήσεών μας και είναι αυτές που θα πρέπει να κυριαρχήσουν το επόμενο διάστημα, απέναντι σε νέα και παλαιά κυβερνητικά παραμύθια που θα ακουστούν στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.