Οι πλούσιοι πλουσιότεροι και οι φτωχοί φτωχότεροι

Η στατιστική υπηρεσία έρχεται να γκρεμίσει το κυβερνητικό αφήγημα και τα πανηγύρια για έξοδο από την ενισχυμένη εποπτεία και την επιστροφή σε μια κανονικότητα και τα οικονομικά προβλήματα της κοινωνίας αντιμετωπίζονται.

Σύμφωνα με το δελτίο που εξέδωσε χθες 27/7/2022 η στατιστική υπηρεσία το ποσοστό φτώχειας το 2021 σε σχέση με το 2020 αυξήθηκε. Πιο συγκεκριμένα το 2020 το ποσοστό σε κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού  ήταν 28,9% και το 2021 αυξήθηκε κατά 0,6% δηλαδή πήγε στο 29,5 περίπου 3.000.000 άτομα. Πιο ανησυχητικό είναι το στοιχείο που λέει ότι στα παιδιά κάτω των 17 ετών το ποσοστό είναι 32% δηλαδή ακόμη μεγαλύτερο. Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι σε κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού  για τη στατιστική υπηρεσία βρίσκονται όσοι έχουν εισόδημα 5.251 ευρώ ετησίως αν ζουν μόνοι τους και σε 11.028 ευρώ για νοικοκυριά με δύο ενήλικες και δύο παιδιά κάτω των 14 ετών.

Ένα άλλο σημαντικό στοιχείο είναι ότι η ανισότητα μεταξύ πλούσιων και φτωχών μεγαλώνει. Σύμφωνα με τα στοιχεία το 20% του πιο πλούσιου μέρους του πληθυσμού συγκρινόμενο με το 20% του πιο φτωχού αυξήθηκε σε σχέση με το προηγούμενο έτος κατά 0,6% και είναι κατά 5,8 φορές μεγαλύτερο. Συνεχίζεται δηλαδή το οι πλούσιοι πλουσιότεροι και οι φτωχοί φτωχότεροι.

Η κατάσταση αυτή θα χειροτερέψει κατά πολύ αν λάβουμε υπ’ όψη μας το κύμα ακρίβειας – που έχει ξεσπάσει μετά την καταγραφή των στοιχείων – στα καύσιμα, στην ενέργεια και σε όλα τα είδη πρώτης ανάγκης.

 Η κατάσταση αυτή προκειμένου να αναστραφεί χρειάζεται μέτρα

  1. Στήριξης των λαϊκών εισοδημάτων, των μισθών και των συντάξεων
  2. Για την αντιμετώπιση της ανεργίας
  3. Για την μείωση και τον έλεγχο των τιμών σε βασικά είδη και υπηρεσίες και την πάταξη της αισχροκέρδειας
  4. Για τη δραστική μείωση της έμμεσης φορολογίας
  5. Για το πάγωμα των ενοικίων, των εξώσεων, των πλειστηριασμών και την κάλυψη των στεγαστικών αναγκών
  6. Για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που δημιούργησε η ανεξέλεγκτη αύξηση των καυσίμων και της ενέργειας και για τη δραστική μείωση των τιμών τους
  7. Τέλος απαιτείται η απεμπλοκή από το άρμα του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ και το σταμάτημα της σύγκρουσης με την Ρωσία η οποία εκτός των άλλων επηρεάζει το σύνολο της ελληνικής οικονομίας και δημιουργεί στο Λαό τεράστια οικονομικά αδιέξοδα.

Τέτοια αποτελεσματικά μέτρα διεκδικούνται μόνο με μαζικούς και ενωτικούς λαϊκούς κοινωνικούς αγώνες και αυτό είναι το στοίχημα της Αριστεράς της εποχής μας.