Μείωση εισφορών και ιδιωτικοποίηση διαδικασιών στις συντάξεις

Μείωση εισφορών και ιδιωτικοποίηση διαδικασιών στις συντάξεις

Δύο νέες ρυθμίσεις μπαίνουν στις συντάξεις αυτή την περίοδο.

Οι εισφορές της επικουρικής από 3,25 γίνονται 3% για εργαζόμενο και εργοδότη από 1/6/2022. Από την κυβέρνηση παρουσιάζεται ως αύξηση του μισθού. Η πραγματικότητα είναι ότι η υποτιθέμενη αύξηση μειώνει τα έσοδα του ΕΤΕΑΕΠ κατά διπλάσιο ποσό λόγω της αντίστοιχης μείωσης της εργοδοτικής εισφοράς. Η μείωση εσόδων του ΕΤΕΑΕΠ είναι περίπου 8% και αυτό με τη σειρά του θα επηρεάσει αρνητικά τις συντάξεις.

Η δεύτερη αφορά τις λεγόμενες συντάξεις εμπιστοσύνης. Ο ασφαλισμένος θα καταθέτει την αίτηση και αυτή θα εξετάζεται με βάση το ασφαλιστικό ιστορικό που υπάρχει στο σύστημα ΑΤΛΑΣ και την δήλωση του ασφαλισμένου για χρόνο ασφάλισης που δεν είναι καταγεγραμμένος εκεί.  Αρχικά δεν θα γίνεται έλεγχος αν η ασφάλιση ή η δήλωση είναι αληθής. Θα γίνεται δειγματοληπτικός έλεγχος και αν εντός πενταετίας διαπιστωθούν προβλήματα αυτά θα αντιμετωπίζονται αναλόγως.

Με την κατάργηση του ελέγχου των προϋποθέσεων πιθανότατα οι αποφάσεις συνταξιοδότησης να τρέξουν γρήγορα και να εκδοθούν επιτέλους οι εκατοντάδες χιλιάδες εκκρεμείς αποφάσεις. Πόσο ορθό είναι όμως να βγαίνει μια απόφαση χωρίς έλεγχο και τι προβλήματα θα προκύψουν;

Με βάση τις εξαγγελίες αν πρόκειται για λάθος αυτό θα επιφέρει επιστροφή συντάξεων ή πληρωμή εισφορών για χρόνο ασφάλισης που υπολείπεται. Αν αποδεικνύεται δόλος τότε θα υπάρχουν διαφόρων ειδών ποινές.

Υπάρχει και η προηγούμενη απόφαση για εξουσιοδότηση «ειδικών» για έκδοση συνταξιοδοτικών αποφάσεων. Με το νέο καθεστώς ο υποψήφιος συνταξιούχος δεν θα καταθέτει την αίτηση στον ΕΦΚΑ αλλά σε κάποιο γραφείο «ειδικών» και κάτω από «ειδική» καθοδήγηση. Ο «ειδικός» θα παίρνει την αμοιβή του, θα εκδίδει την απόφαση και αν αυτή βγει λάθος δε βαριέσαι. Ο μεν «ειδικός» μένει στο απυρόβλητο αφού ο ίδιος δεν έχει ευθύνη  για το τι δηλώνει ο υποψήφιος συνταξιούχος ο οποίος όμως θα κληθεί να πληρώσει τα σπασμένα σε περίπτωση λάθους ή ακόμη χειρότερα σε περίπτωση σκόπιμης ψευδούς δήλωσης.

Τέλος πίσω απ’ αυτά κρύβεται η δραστική συρρίκνωση δομών και υπηρεσιών του ΕΦΚΑ, λόγω κατάργησης των διαδικασιών ελέγχου, η δραστική μείωση προσωπικού και το πέρασμα της συνταξιοδοτικής διαδικασίας σε ιδιώτες.

Για μας αυτό που απαιτείται είναι η πλήρης μηχανοργάνωση του ασφαλιστικού βιογραφικού των ασφαλισμένων και η στελέχωση των αποδεκατισμένων υπηρεσιών των ασφαλιστικών οργανισμών με το απαραίτητο προσωπικό προκειμένου να αντιμετωπιστεί το stock των εκατοντάδων χιλιάδων αιτήσεων που εκκρεμούν και οι νέες αιτήσεις να εξυπηρετούνται γρήγορα.